Bu çocuklar çok konuşuyor
Bilgi ve tecrübelerini paylaşmak, çocuk yayıncılığın önemini vurgulamak, bu alanda yapılan programlarda dikkat edilmesi gereken noktaları tespit etmek, kaliteli ve çocuk gelişimine uygun programlar ortaya çıkarabilmek amacıyla, çeşitli kurumlarda çocuk programı yapan radyocuların toplantısına Moral Fm’den 'Pembe Mavi' programıyla Fatma Beyza Tütüncüoğlu, Marmara Fm’den 'Tahterevalli' programıyla Abdürreşid Şahin, Ahmet Özçelik, Mehmet Yaşar Radyo 15’ten 'Teneffüs' programıyla Mustafa Durmaz, , Lalegül Fm’den 'Haydi Çocuklar' programıyla Nur Haktan, Seyr Fm’den ‘Kumbara’ programıyla Muaz Ete ve Mahmut Bıyıklı, Özel Fm’den 'Papatyalar Çiçek Açarken' programıyla Halil Tuzan, TV5 programcılarından Hasan Hüseyin Özer, ‘Dikkat Çocuk Var’ programıyla Ömer Toraman katıldı.
Üçüncü buluşmanın ev sahipliğini Kaynak Çocuk Yayın Grubu Genel Yayın yönetmeni Osman Kaplan yaparken, Eğitimci-yazar Yusuf Dursun, Pedagog Zeynep Atalar, Anatolia Film’den yapımcı-yönetmen, Mustafa Ablak konuk oldular.
Yenilen akşam yemeğinin ardından toplantıya ev sahipliği yapan Kaynak Çocuk Yayın Grubu Genel Yayın Yönetmeni Osman Kaplan açış konuşmasında ‘Böylesi güzel bir buluşmaya ev sahipliği yapmanın memnuniyetini ve bu buluşmaların güzel sonuçları ortaya çıkaracağına inandığını belirtti.
Açış konuşmasının ardından Nur Haktan organizasyon hakkında genel bilgilendirmeyi katılımcılara sundu. Mehmet Yaşar “Çocuklar için yayıncılık dünyasında yapılanlar yeterli mi ? Günümüz çocuğuna hitap ederken hangi unsurlara dikkat etmeliyiz?” gündemiyle toplandıklarını ifade ederek ilk sözü eğitimci-yazar Yusuf Dursun’ a verdi.
Konuşmasını güzel bir şiirle açan Dursun, düzgün bir dil kullanmanın yaşayan Türkçe için önemli olduğunu belirterek çocukların birer yetişkin olarak muhatap alınması gerektiğini ifade etti.
Kaynak Çocuk Yayın Grubu Genel Yayın yönetmeni Osman Kaplan, çocuk kitap yayıncılığının yeterli olmasıyla birlikte ebeveynlerin seçici olması gerektiği ve yapılacak çalışmaların çocukların eğitiminin yanında ebeveynin de eğitimine katkı sağlamasının gerektiğini belirtti.
Pedagog Zeynep Atalar, bir çocukla yetişkin bir birey gibi iletişim kurmanın önemini ve dikkat edilmesi gereken noktaların neler olduğunu ifade etti.
Anatolia Film’den Mustafa Ablak, kitap yayıncılığında yapılan çalışmaların belki yeteli olabileceğini ancak görsel anlamda yapılan yayınların yeterli olmadığını, Türkiye ve dünyada yapılmış çizgi film sayılarına dair vermiş olduğu istatistiki bilgilerle izah etti. Görsel anlamda ülkemizde yapılan çalışmaların yeterli olmamasına rağmen içerik ve kurgu bakımında batı ülkelerinde beğeni gördüğünü, tek eksikliğin teknik imkan ve tanıtım noktasından kaynaklandığını belirtti. Batı dünyasının çocukların eğitiminde çizgi film ve görsel çalışmaların önemini bilerek hareket ettiklerini, ülkemizde ise maalesef bu konuda bir duyarsızlığın ve ilgisizliğin olduğunu söyledi.
Abdürreşid Şahin, ülkemizde yapılan çalışmaların çocukların dünyalarına ne kadar girebildiğinin, onları ne kadar etkileyebildiğinin de sorgulanması gerektiğini ifade ederek, medeniyet transferinde kendi değerlerimizin ve kahramanlarımızın çocukların dünyasında yer edinebilmesi anlamında gayret göstermemiz gerektiğini ifade etti.
Toplantının daimi isimleri olan çocuk radyo programcıları da gündem hakkında düşüncelerini belirterek bu toplantıların yakında somut işlerin ortaya konulması anlamında bir başlangıç olacağını ifade ettiler.
Üçüncüsü Kaynak Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen toplantının sonunda katılımcılar, konuşulacak daha çok konu olduğunu, bu toplantıların devam etmesinin güzel sonuçlar doğuracağını belirtti.
Her toplantıları daha geniş katılıma sahne olan radyo çocuk programcıları, yeni buluşmada bir araya gelmek üzere vedalaştılar.
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.