Belediyeden Zafer Mutlu’ya rest
Kemal GÜMÜŞ'ün haberi...
Kaçak olduğu için hakkında yıkım kararı bulunan kamu arazisini 10 yıldan beri işgal eden Aydın Doğan’ın tetikçi gazetesi Vatan’ın Yönetim Kurulu Başkanı Zafer Mutlu, Eyüp Kemerburgaz’daki kaçak kolej direnişinde sonunda pes etti. Eyüp Belediyesi’ne ait 210 dönümlük arazi üzerinde, 1999’dan bu yana kolej işleten Zafer Mutlu, arazinin kendisine tahsisi için açtığı son davayı da 21 Nisan 2009’da kaybedince, yıllardır yıkım kararına direndiği Eyüp Belediyesi’yle anlaşmak istedi.
SERDAR MUTLU EYÜP BELEDİYESİ’NE GELİP İTİRAF ETTİ
Zafer Mutlu’nun kardeşi Vatan Gazetesi’nin İmtiyaz Sahibi Serdar Mutlu, 30 Haziran’da Eyüp Belediyesi’ne arsanın kendilerine kiralanmasını ya da belediye ile ‘karşılıklı belirleyecekleri koşullarda’, 2001 yılında 1 yıllık geçici tahsisle aldığı 3292 nolu parsele taşınmayı teklif etti. Eyüp Belediyesi, 10 yıldır kendi arazisine inşa ettiği ‘kolejkondu’yu işleten Zafer Mutlu’nun tekliflerini kabul etmedi. Bu süreçten sonra Eyüp Belediyesi’nin, 2000 yılından bu yana bekletilen yıkımı önümüzdeki günlerde uygulayacağı öğrenildi.
SEÇİMDEN ÖNCE ARAZİYİ KAPMAK İÇİN DAVA AÇMIŞTI
Aynı zamanda Zeynep Mutlu Vakfı Başkan Yardımcısı olan Serdar Mutlu, 29 Mart yerel seçimlerinin hemen önce 13 Mart 2009’da Eyüp Belediyesi’nin tapusunun iptali ve arsanın vakıf adına tescil edilmesi için Eyüp 3. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı.
Serdar Mutlu, mahkemeye verdiği dilekçede, inşaatı arsanın ileride kendilerine tahsis edileceği düşüncesiyle yaptıklarını ileri sürerken, Eyüp Belediyesi ise talebe itiraz etti. Eyüp Belediyesi, Maliye Bakanlığı’nın verdiği tahsisin İdare Mahkemesi’nce iptal edildiğini, kararın kesinleştiğini ve arsanın Eyüp 2. Asliye Hukuk Mahkemesi tarafından, 16 Aralık 1997 tarihinde verdiği kararla Eyüp Belediyesi adına tespitine karar verdiğini ve bu kararın tapuya şerh düşülmek suretiyle belirlendiğini kaydetti. Eyüp 3. Asliye Hukuk Mahkemesi, 21 Nisan’da Serdar Mutlu’nun talebini reddetti. Kararda, Eyüp Belediyesi adına 9 Kasım 1998’de tapuya şerh düşülmesine rağmen, 1999 yılında yapılan Zeynep Mutlu Vakfı’na tahsisin hukuka uygun olmadığını belirtildi.
MUTLU İŞGALİ KABUL ETMEK ZORUNDA KALDI
Mahkemeden çıkan bu kararın ardından Serdar Mutlu, 30 Haziran’da Eyüp Belediyesi’ni ziyaret ederek bir teklif sundu. Teklifinde, Eyüp Belediyesi’yle 1999 yılından beri devam eden uyuşmazlıklar nedeniyle Eyüp Belediyesi’nin, belediyeye ait olduğunu kabul ettikleri arazi üzerinde her hangi bir tasarrufta bulunamadığını gördüğünü itiraf eden Mutlu, “Her iki kurumumuz da son derece önemli kamu hizmetleri görmekte ve bu kurumların sorumlu yöneticileri olarak bizlere düşen görev en kısa zamanda bu uyuşmazlıkları sulh yöntemleri ile çözmektir” dedi.
“YA SATIN YA KİRAYA VERİN YA DA BAŞKA ARAZİ VERİN”
“Başkanlığınızla yaptığımız karşılıklı görüşmelerde her iki kurumun da görev amaçlarına uygun olduğu görülen iki çözüm önerisini dikkatlerinize sunmak istiyorum” diyen Serdar Mutlu, işgalci olduklarını itiraf ettikten sonra şu teklifleri sundu: “Birinci çözüm arazideki mülkiyet ihtilafını çözmek için kampus sınırlarının beraberce belirlenmesi ve kurumunuza kullanacağımız alanlar için bedel veya kira ödenmesidir. İkinci çözüm ise kampusumuzun yine karşılıklı belirleyeceğimiz koşullarda 3292 nolu parsele taşınmasıdır.”
GASPTAN SONRA PARK VE SOSYAL PROJELER YAPILACAK
Arsasının işgal edildiği mahkeme kararlarıyla da tescillenen Eyüp Belediyesi ise, Serdar Mutlu’nun bütün tekliflerini redderek Mutlu’nun bir an önce arazisini boşaltmasını istediği öğrenildi. Zafer Mutlu’nun işgal ettiği 210 bin dönümlük araziyi boşaltmasından sonra, Eyüp Belediyesi’nin söz konusu araziyi sosyal içerikli projeler için kullanacağı belirtiliyor.
***
Yıllardır süren işgalde yolun sonu göründü
Zeynep Mutlu Vakfı’nın Kemerburgaz’daki Eyüp Belediyesi’ne ait araziyi nasıl işgal ettiği ve 210 dönüm araziye nasıl konmak istediğini defalarca dile getirmiştik. Zeynep Mutlu’nun babası olan Zafer Mutlu ise başında bulunduğu gazetede defalarca belediye aleyhine haberler yapmıştı.
Zafer Mutlu’nun kızı Zeynep Mutlu'nun adını taşıyan vakfa ait kolejin üzerinde bulunduğu, Kemerburgaz Köyü 47/1 pafta 3106 nolu parseldeki 210 dönümlük arazi, 3 Mart 1999’da dönemin Maliye Bakanı Nami Çağan tarafından Zafer Mutlu’nun vakfına 29 yıllığına tahsis edildi. Bunun üzerine Eyüp Belediyesi, tahsis kararına hemen itiraz ederek, Eyüp 1. Asliye Hukuk Mahkemesi’ne dava açtı. Eyüp 1. Asliye Hukuk Mahkemesi, 27 Mayıs 1999’da verdiği kararla, Maliye Bakanlığı adına tapu kayıtlarını iptal ederek, arsanın tapu kaydını Eyüp Belediyesi adına yaptı ve tescil etti. Arsanın Eyüp Belediyesi’ne ait olduğu mahkeme kararıyla tescil edilmesine rağmen, Zafer Mutlu 210 bin metrekarelik arsanın 51 bin metrekare alanı üzerinde kolej inşaatına başladı. Milli Eğitim Bakanlığı’ndan okul işletmek için ruhsat alan Zafer Mutlu, arazide işgalci olduğu için inşaat ruhsatı da almadı. Eyüp Belediyesi, kendi arazisi üzerinde inşa edilen inşaat için yıkım kararı aldı ve defalarca para cezası kesti. Ancak devreye girdiği ileri sürülen siyasiler nedeniyle yıkım kararı bir türlü uygulanamadı.
VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.