Financial Times gördü, CHP ve MHP göremedi

Financial Times gördü, CHP ve MHP göremedi
İlker Başbuğ'un açıklamaları CHP ve MHP taraından "Açılım karşıtı" olarak değerlendirilmişti. Financial Times, "Türk ordusu da Kürt açılımını destekliyor" başlığını kullandı

Genelkurmay Başkanı İlker Başbuğ'un dün yaptığı açıklamaya odaklanan İngiliz The Financial Times gazetesi, ordunun Kürt açılımını desteklediğini ancak terörle bağlantılı hiçbir açılımın yanında olmayacağı mesajını verdiğini aktardı. 

Gazete, reformların AK Parti hükümeti tarafından Avrupa Birliği standartlarına uygun olarak Türkiye'deki farklı kökenden toplulukların kültürel haklarını genişletmeyi amaçladığını ve bunun 25 yıllık çatışmayı bitirebileceğini ancak mecliste sert bir muhalefetle karşılaştığını yazdı. Muhalefetin bu planın ülkenin üniter yapısını tehlikeye attığına inandığını yazan FT, Genelkurmay Başkanı tarafından yapılan açıklamada da ülkenin varlığını tehdit eden açıklamalardan kaçınılması gerektiğine vurgu yapıldığını aktardı. 

Türkiye'nin PKK ile sürdürdüğü savaşta 40 bin insanın hayatını kaybettiğine dikkat çeken gazete, AK Parti hükümetinin bütün yaz Kürt açılımın üzerinde çalıştığını ve bunun köylere eski isimlerinin verilmesi ile Kürtçe yayın yapan yayın organlarına önemli hakların verilmesi gibi açılımları içerdiğini kaydetti. Gazete, bu gibi açılımların olmasına karşın Kürt dilinde eğitim ve anayasal değişikliklerin yapılmasının görünürde olmadığı yorumunda bulundu. 

Türk ordusunun Kürt açılımına destek verdiğini yazan Financial Times, "Milli Güvenlik Kurulu'nda açılıma destek verdiğinden ötürü muhalefet partilerince sert bir şekilde eleştirilmişti." ifadesini kullandı. 

(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.