Akıl almaz kur'a
60 DAVA AÇMIŞ
Doğan Grubu vergi cezaları ile ilgili olarak, son 7 ayda toplam 60 dava açmış. Bu davalar, ilginç bir şekilde sadece 4 mahkemeye düşmüş. Bunlar arasında rakamsal olarak en yüksek miktarların söz konusu olduğu vergi kaçakçılığı ile ilgili davaların tamamı ise İstanbul 6. Vergi Mahkemesi’ne düşmüş. Geçtiğimiz hafta Doğan Grubu’na aracılık yapan iki kişinin 7 saat görüşme yaparak yeni açılan davaları yine bu mahkemeye düşürmeleri de dikkat çekmişti.
Doğan Grubu’nun İstanbul Vergi Mahkemesi’nde son 7 ayda açtığı davaların 22’si 1. Vergi Mahkemesi’ne, 20’si 4. Vergi Mahkemesi’ne, 10’u ve en kritik olanları 6. Vergi Mahkemesi’ne, 7’si ise 9. Vergi Mahkemesi’ne düşmüş. 11. Vergi Mahkemesi’ne ise sadece 1 dava açılmış. Geri kalan 2. Vergi, 3. Vergi, 5. Vergi, 7. Vergi, 8. Vergi ve 10. Vergi Mahkemelerine ise nasıl olduysa Aydın Doğan’ın davası hiç düşmemiş.
İstanbul’da toplam 11 Vergi Mahkemesi olmasına rağmen, Aydın Doğan’ın açtığı 60 davanın nasıl olup da sadece 4 mahkemeye düştüğü ile ilgili kafalarda soru işaretleri oluşurken, olayın perde arkasına ilişkin ilginç iddialar gündeme geliyor.
OLAYIN PERDE ARKASI
Normalde Adalet Bakanlığı tarafından kurulan Ulusal Yargı Ağı Projesi (UYAP) sistemi sayesinde, davaların görüleceği mahkemeler, bilgisayar ortamında otomatik olarak belirleniyor. Kanundaki istisnalar hariç olmak üzere, hiç kimseye mahkeme seçme hakkı verilmiyor. Davacı tarafın, nöbetçi mahkemeye yaptığı müracaat sonrası, dava dilekçeleri harç tahsili amacıyla vezneye sevkediliyor. Veznede gerekli işlemler yapıldıktan sonra memur, UYAP sistemi için düğmeye basıyor ve davanın görüleceği mahkeme numarası bilgisayar ortamında otomatik olarak belirleniyor. Normal durumlarda işlem bu şekilde işliyor.
Fakat Aydın Doğan’ın 60 davası, 11 mahkeme içinde eşit olarak dağılması gerekirken, nasıl oluyorsa sadece 4 mahkemeye düşüyor. Bu davaların arasında ise en kritik olanları özellikle 6. Vergi Mahkemesi’ne düşüyor. Bunun hilesi var mıdır? Konu ile ilgili görüştüğümüz konunun uzmanları bu işte bir hile olduğunu, normal şartlarda 60 davanın sadece 4 mahkemeye düşmesinin mümkün olmadığını söylüyorlar. Uzmanlara göre veznedeki memurun, bazı kurnazlıklarla, açılan davaları, önceden belirlenen mahkemeye düşürmek için, UYAP sisteminin açıklarından faydalanmasının söz konusu olabileceğini belirtiyor.
İŞTE UZMANLARIN SIRALADIĞI MUHTEMEL MAHKEME SEÇME HİLELERİ
Birinci yol: Sisteme bilgileri girdikten sonra düğmeye basıyor, eğer uygun mahkeme gelmezse, “eksik evrak” gerekçesi ile işlemi onaylamayarak iptal ediyor. Bu şekilde uygun mahkemeye düşünceye kadar bilgiler tekrar tekrar sisteme giriliyor.
İkinci yol: Memur, mahkemelerin doluluk durumunu takip ediyor ve hedeflediği mahkemenin diğerlerine göre göreceli olarak daha boş olduğu durumda, ilgili dosyayı sisteme girip düğmeye basıyor.
KEMAL GÜMÜŞ - MURAT ALAN/VAKİT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.