İsrail’in kaderi Türkiye’nin elinde

İsrail’in kaderi Türkiye’nin elinde
Filistin’deki işgal ve şiddet politikasını sürdüren ve Gazze’de bu yılın başında yaptığı katliamdan sonra Türkiye’nin sert çıktığı İsrail’in OECD üyeliği 2010 yılının başında kararlaştırılacak. Geçtiğimiz haftalarda Anadolu Kartalı

MEHMET NEDİM ASLAN’IN HABERİ…

İŞTE İSRAİL'İN TÜRKİYE'DEN YENİ TALEBİ-TIKLAYINIZ 

İSRAİLLİ BAKANIN BU SÖZLERİ BARDAĞI TAŞIRDI-TIKLAYINIZ

Filistin’in Gazze Şeridi’nde çoğunluğu çocuk ve kadın 1500 Filistinli’yi katletmesinden sonra Türkiye’nin sert çıktığı İsrail, geçtiğimiz haftalarda Anadolu Kartalı Tatbikatı’na alınmadığı için “Türkiye’nin AB üyelik sürecine taş koyacağız” şeklinde tehditler savurmasına rağmen Ocak ayında yeniden Türkiye’nin kapısını çalabilir. 1996 yılında Ekonomik Kalkınma ve İşbirliği Örgütü (OECD)’nin çalışmalarına katılan ve halen üye olmayı bekleyen İsrail’in, 2010 yılının başında toplanacak OECD toplantısında kaderi belirlenecek.

İSRAİL’İN ÜYELİĞİ 2010’DA KARARLAŞTIRILACAK
Türkiye’nin kurucu ülke olduğu ve şu anda 30 üyesi bulunan OECD için 5 aday ülke tam üyelik görüşmesi yapıyor. Rusya, Slovenya, Estonya ve Şili’nin yanı sıra İsrail’in de tam üyelik için beklediği OECD toplantısı 2010 yılının başında gerçekleştirilecek. Her üye ülkenin veto etme hakkının bulunduğu OECD için yoğun bir lobi faaliyeti yürüten İsrail, 1996 yılından beri hayalini kurduğu örgüte katılmak istiyor. Ancak eğer üye ülkelerden Türkiye ya da başka bir ülke veto ederse, İsrail’in bu rüyası suya düşmüş olacak.

İNGİLTERE, YENİ ZELANDA VE NORVEÇ DE OLUMSUZ BAKIYOR
Türkiye, şu ana kadar İsrail’in OECD’ye katılmasına yönelik negatif bir pozisyon belirlememişken, Tel Aviv’deki İsrail yönetiminin Ankara’nın AB müzakerelerine yönelik tehdidi karşısında İsrail’e karşı OECD kartını açabilecek. OECD’ye katılmak için Türkiye’nin de desteğini arayacak olan İsrail’e şu ana kadar İngiltere, Yeni Zelanda ve Norveç karşı çıkıyor. Bu ülkelerin İsrail’in üyeliğine olumsuz bakmalarının sebebi, bu ülkenin Filistin’in Batı Şeria ve Gazze Şeridi ile Suriye’ye ait Golan Tepeleri’ne yönelik işgalleri olduğu belirtiliyor.

OECD NEDİR NE ZAMAN KURULDU?

Organisation for Co-Operation and Develepmont (OECD) ya da Türkçe karşılığı Ekonomik ve Kalkınma İşbirliği Örgütü, 14 Aralık 1960 tarihinde imzalanan Paris Sözleşmesi'ne dayanılarak, 1961'de kuruldu. İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra 1948 yılında kurulan Avrupa Ekonomik İşbirliği Örgütü’nün yerine kurulan OECD, üye ülkelerin refah ve kalkınması için çalışmalarda bulunurken, üye ülkelerin dış ticaretinin geliştirilmesine de katkıda bulunuyor. Örgüte üye olan ülkelerin demokrasi, insan hakları ve yurttaş özgürlüğüne bağlı olması şartı koşuluyor. 

OECD’YE ÜYE ÜLKELER
Türkiye’nin de kurucu üyesi olduğu OECD’nin diğer üyeleri ise şöyle: Avusturya, Belçika, Kanada, Danimarka, Fransa, Almanya, Yunanistan, İzlanda, İrlanda, İtalya, Lüksemburg, Hollanda, Norveç, Portekiz, İspanya, İsveç, İsviçre, İngiltere Amerika Birleşik Devletleri, Avustralya, Çek Cumhuriyeti, Finlandiya, Macaristan, Japonya, Meksika, Yeni Zelanda, Polonya, Slovakya, Güney Kore





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.