Kartelin Engizisyon Hürriyeti

Kartelin Engizisyon Hürriyeti
Türykiye’nin karanlık tarihini aydınlatacak olan ve ‘Yüzyılın Davası’ olarak tanımlanan Ergenekon davasında ‘Ergenekoncu’ bir yayın politikası sürdüren Hürriyet gazetesi dün yine ilginç bir habere imza attı.

YENER DÖNMEZ/M. NEDİM ASLAN

Amerikan The New York gazetesinde Ergenekon davasıyla ilgili yayınlanan haberde, Johns Hopkins Üniversitesi Orta Asya ve Kafkas Enstitüsü’nden Gareth Jenkins’in “Ergenekon, onu savunanların aksine çoğulcu bir demokrasi yolunda değil, otoriter tek bir devlet olma yolunda giden bir süreç” şeklindeki sözlerine yer verdi.

GARETH İSTANBUL’DA İKAMET EDİYOR
Ancak İstanbul’da ikamet eden ve Ergenekonu savunan kesimlerle iyi ilişkileri bulunan Jenkins’in bu sözlerini, bağımsız, dışarıdan bir gözlemcinin yorumları şeklinde Hürriyet, aynı haberde Türkan Saylan’dan sonra ÇYDD’nin başına gelen ve Ergenekoncu kesimleri savunan Aysel Çelikel, Uğur Dündar’la birlikte Star Haber’i hazırlayan ve Ergenekoncuları savunan Nedim Şener’in görüşlerini haberine koymadı.

MEDYADAKİ ERGENEKONCULARIN GÖRÜŞLERİ DE VARDI
The New York Times’da yayınlanan ve Dan Bilefsky imzalı İstanbul çıkışlı haberde, Türkiye’deki Ergenekoncu kesimlerin Ergenekon davasını sulandırmak amacıyla kullandığı argümanlar, ÇYDD Başkanı Aysel Çelikel, Uğur Dündar’la birlikte Star Haber’i hazırlayan Nedim Şener ve İstanbul’da ikamet eden İngiliz gazeteci Gareth Jenkins’in görüşlerine yer verildi. Hürriyet gazetesinin okuyucularına dışarıdan bağımsız bir gözlemcinin Ergenekon yorumu mesajı vermek amacıyla İngiliz Gazeteci Gareth Jenkins’in Ergenekon iddianemesiyle ilgili “Kimisi fantastik ve kimisi absürd” şeklindeki sözlerine yer verirken, Jenkins’in buna örnek olarak da ilk iddianamede dönemin ABD Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile Ergenekon’un bir araya gelerek AKP hükümetini devirmeye yönelik iddiaları gösterdiğini yazdı.

‘BAĞIMSIZ GÖZLEMCİ’ İSTANBUL’DA ERGENEKONCULARLA BİRLİKTE...
Hürriyet’in Amerika’dan bağımsız bir gözlemcinin yorumuymuş gibi lanse ettiği Gareth Jenkins, ABD ve Batılı ülkelerin Kafkaslar’daki çıkarlarını gözeten Orta Asya ve Kafkas Enstitüsü için çalışıyor. İstabul’da ikamet eden Gareth Jenkins’in Ergenekoncu kesimlerin büyük saygı duyduğu bir isim olarak biliniyor. Jenkins’in Cheney ile ilgili örneğine rağmen, Cumhuriyet gazetesinin Washington Temsilcisi’nin AK Parti’yi şikayet etmek için Cheney ile görüşmesi deşifre olmuştu.

TÜRK ERGENEKON SAVUNUCULARINI GÖRMEDİ
Hürriyet, ‘bağımsız gözlemci’ sıfatı yükleyerek Gareth Jenkins’in sözlerini sayfalarına taşırken, aynı haberde Ergenekon sanıklarının en şiddetli savunucuları ÇYDD Başkanı Aysel Çelikel ve Gazeteci Nedim Şener’in sözlerini görmedi. Ergenekon lobisinin iddialarının taşındığı The New York Times’ın haberinde Çelikel, “Ergenekon davası, Türkiye’deki laik toplum yapısını temizlemek için bir araç olarak kullanıyor” dedi. “Fakir kız çocuklarına laik eğitim veren ve eski Adalet Bakanı” olarak tanımlanan haberde Çelikel’in iddialarına delil olarak, ÇYDD eski Başkanı Türkan Saylan’ın evine düzenlenen baskın gösterildi.

DÜNDAR’IN MESAİ ARKADAŞININ SÖZLERİ
The New York Times haberinde ayrıca televizyondaki yayınlarıyla Ergenekon’un medyadaki avukatlığını yapan Uğur Dündar’ın çalışma arkadaşı ve Milliyet gazetesinden Nedim Şener’in sözlerine de yer verdi. Haberde Şener’in “Ergenekon davasıyla Türkiye’nin karanlık geçmişinin aydınlatılacağını umut edenler hayal kırıklığına uğrayacak” şeklindeki sözlerine yer verilirken, Şener’in de Ergenekon kapsamında tutuklanmaktan korktuğu kaydedildi.

BAĞIŞ: İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ MİLİS GÜCÜ KURMAYA HAK TANIMIYOR
Haberde, Avrupa Birliği Müzakerelerini Yöneten Devlet Bakanı Egemen Bağış’ın “İfade özgürlüğü kimseye demokratik bir şekilde seçilmiş hükümeti yıkmak için bir milis gücü kurma hakkı vermiyor”





HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.