Gazeteci Mehmet Baransu, serbest bırakıldı

Gazeteci Mehmet Baransu, serbest bırakıldı
Yayınladığı haberle Kafes Eylem Planı soruşturmasının gizliliğini ihlal ettiği gerekçesiyle tutuklanması istemiyle mahkemeye sevk edilen Taraf Gazetesi muhabiri Mehmet Baransu, çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı. 

Hakkında yürütülen soruşturma kapsamında, Kadıköy Adliyesine gelen ve Cumhuriyet Savcısı Dursun Yılmaz'a ifade veren Baransu, ''soruşturmanın gizliliğini ihlal'' suçundan tutuklanması istemiyle Kadıköy nöbetçi 5. Sulh Ceza Mahkemesine sevk edildi. Mahkemeye çıkmadan önce gazetecilerin sorularını cevaplandıran Baransu, ''Kafes eylem planını yayımlamıştım. Genelkurmay Adli Müşavirliği, haberin ardından Adalet Bakanlığı'na suç duyurusunda bulunuyor. Adalet Bakanlığı da dosyayı İstanbul'a gönderiyor. 'Soruşturmanın gizliliğini ihlal iddiasıyla savcılığa ifade verdim. Savcı da, tutuklanmam istemiyle mahkemeye sevk etti. Bu yayımladığım belgelerde, suikastlar vardı, bombalamalar vardı. Bu dünyanın her yerinde haberdir. Kamuoyunu bilgilendirme adına yazdım. İrtica ile Mücadele Eylem Planı'nı da ben yazmıştım. Yazmasaydım ortaya çıkmazdı. Basın mensuplarının görevi bunları haberleştirmek.'' dedi. 

Daha sonra hakim karşısına çıkartılan Mehmet Baransu, tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakıldı. Adliye çıkışı kendisini bekleyen gazetecilere açıklama yapan Baransu, "Hakim, hakkımdaki iddiaları hatırlattıktan sonra ifademi aldı. Daha sonra serbest bırakıldım. Zaten bunu bekliyorduk. Bana ilginç geldi. Biliyorsunuz gizliliği ihlalden 4 bine yakın dava var. İlk defa beni tutuklama talebiyle mahkemeye sevk etti savcı. İfademizi verdik. Biz gazeteciyiz, kamu görevi yapıyoruz. Bunları yazmak zaten bizim görevimiz. Tutuksuz yargılanmaya devam edeceğiz. Normalde gizliliği ihlalden nasıl davalar devam ediyorsa bu da öyle devam edecek. Anladığımız kadarıyla baskı var. Genel Kurmay Adli Müşavirliği takip ediyor bu konuyu. İlk defa böyle oldu." diye konuştu. 

Adliye önünde açıklama yapan Mehmet Baransu'nun avukatı Ergin Cirmen ise Türkiye'nin geçmiş yıllarda gazetecilerini hapse atan bir ülke olduğunu, son yıllarda bu imajın ortadan kalktığını, ancak Mehmet Baransu ile yeniden bu süreci yaşatmak isteyenlerin olduğunu iddia etti. Cirmen" Bu çok tehlikeli bir gidiştir. Türkiye'ye faydası yoktur. Gazetecinin görevi haber vermektir. Gazetecisi olmayan, onun ağzını tıkayan sistemler iflas ederler. İçten içe kururlar. Bu yüzden hukuk adamları buna aracı olmasınlar. Doğrudan doğruya ülkelerine zarar verirler." diye konuştu. 


(CİHAN)

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.