Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Finansal açgözlülük

Finansal açgözlülük

“Finansal açgözlülük.” İşte dünya ekonomik kriz meselesinin temelinde bu gerçek yatıyor. MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan’ın GİK toplantısında yaptığı konuşmada altını çizdiği nokta buydu.
Hükümete karşı olan ve sadece kendi menfaatlerine sıkışıp kalmış bir kısım medya ve iş dünyasına baktığımızda; “Ha bugün batıyoruz, ha yarın batıyoruz” diye felâket tellâllığı yapmalarının, memleketimize ve milletimize ne kadar büyük zararlar verdiği, toplantının ana gündem maddelerinden biriydi.
MÜSİAD Hatay Şube Başkanı Fatih Tosyalı’nın bölge ve işleri hakkında verdiği bilgilerle, Ömer Cihad Vardan’ın konuşmaları yüreklere su serpti. “Vicdanlı sesler ile vicdansız sesleri” birbirinden ayırmak için Fatih Tosyalı ve Ömer Cihan Vardan’ın konuşmalarından özet sunmak istiyorum.
MÜSİAD Genel Başkanı Ömer Cihad Vardan, Türkiye gündemini değerlendirdiği konuşmasında şu meselelerin altını çizdi. “Bu sıkıntıların, direkt olarak ülkemiz idarecilerinin hatalarından kaynaklanmadığı gerçeğini tespit ederek bir kenara koymamız lazımdır. Başta ABD olmak üzere artık garabeti su yüzüne çıkmış olan tek kutuplu, tüm dünyayı etkisi altına almış finansal sistem, bir başka deyişle, finansal açgözlülüğün olduğunu bilmek lazımdır.
Türkiye’nin kendi kapasitesinin, iç dinamikleri ve harcama kabiliyetinin ekonomimizi canlı tutmaya yetecek büyüklükte olduğunu ve ihracat rakamlarımızda oluşan kayıptan, ekonomimizin bu denli etkilenmemesi gerektiğini bilelim. Gelinen bu durumdaki ana etkenin, kötü niyetli çevreler yüzünden insanların bozulan psikolojileri ile sarsılan güvenleridir.
Finans sektörü, yaptığı hataları iyi belleyerek sebep olduğu ekonomik hasarın tedavisi yönünde taşın altına elini koymalıdır. Dünyada birçok ülkede bankalar patır patır dökülürken, ülkemizde bankaların sağlam yapılarını koruması ve hatta 2008 yılında toplam 13.3 milyar TL kâr etmesi, oldukça memnuniyet vericidir. Bununla birlikte, bu iyi durumun piyasaya yansıtılmasını beklemenin de en doğal hakkımız olduğunu belirtmeliyiz. Finans sektörü neyi, nerede yanlış yaptığını sorgulayıp, bu ortamdan kurtulmak için acil katkı sağlamalıdır. Aksi halde, kendi varlıklarının da ehemmiyeti kalmayacaktır.”
Ömer Cihad Vardan, bu uyarı ve bilgileri verdikten sonra Hatay Şube Başkanı ve Tosyalı Holding Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Tosyalı, bölgenin ekonomimize katkısı konusunda bilgiler verdi. Krize rağmen Osmaniye’ye 2500 kişinin istihdam edileceği dev bir yatırımda bulunduklarını belirterek şunları söyledi.
“Dünyadaki artan ihtiyaçlar, artan rekabet, hızlanan değişim süreci, bu üç ana işlevin iç içe ve daha çok etkileşimle götürülmesi gerektiğini göstermektedir. Yaptığımız tüm etkinliklerde; teknoloji, eğitim ve projelerle değişimi sürekli tetikliyor ve öncülük yapıyoruz. MÜSİAD Hatay Şubesi olarak, Hatay’ın potansiyelini ve ülkemize aktardığı katma değerleri önemsiyor, bölgemiz hakkında bazı bilgileri istifadenize sunmak istiyorum.
Hatay, ülkemizin güneyinde 5 bin 403 kilometrekarelik alanla topraklarımızın 0.8’ini oluşturmaktadır. Son sayıma göre nüfusu 1 milyon 253 bin 726 kişi olan Hatay, nüfus açısından 13., nüfus yoğunluğu bakımından 4. kişi başına gayri safi yurtiçi hâsılaya göre 35., Sosyo-ekonomik gelişmişlikte 29. sıradadır. Toplam istihdam 518 bin 808 kişi olup, ilimiz nüfusunun yüzde 41’ini teşkil etmektedir. Okuma-yazma oranı ise yüzde 86’dır.
Bölgemiz, coğrafi konumunun ve yüksek ticari gelişmişliğinin de etkisiyle, ihracat ve ithalat açısından önemli bir yerdir. İhracat ve ithalatın gelişmişliğine paralel olarak, uluslararası nakliye sektörü de oldukça büyümüş ve ülkemiz genelinde ikinci sıradadır. 2008 yılı itibariyle, Hatay’da 643 ihracatçı firma 1.74 milyar dolar tutarında ihracat gerçekleştirerek 8. sıradadır.
Yine aynı yıl içerisinde 283 firma, 3.34 milyar dolar tutarında ithalat yaparak 6. sırada yer almıştır. 2007 ve 2008 yılı itibariyle Hatay, tüm gelir kalemlerinde 1 milyar 676 milyon TL vergi toplayarak 81 il arasında 8. sıradadır. İskenderun sanayi bölgesi, istihdamda Türkiye’de ilk 500 firma arasında onlarca sanayi kuruluşunu barındırmaktadır.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi