Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Büyük İskender mi, Küçük İskender mi?

Büyük İskender mi, Küçük İskender mi?

Obama'nın ziyaretinin anlamı kimilerince 'dünyanın merkezinin üzerinden dünyayı ele geçirmeye matuf'. Türkiye bilindiği gibi dünyanın kalbi ve merkezi olarak biliniyor. Napolyon'un dediği gibi 'dünya tek bir ülke olsa başkenti İstanbul olması lazım gelir'. Obama da Ankara'da 'Türkiye için kıtaları birleştiren mekan' tanımını kullandı. Bunlar tesadüf ibareler veya tanımlamalar değil. Gerçekten de Türkiye kıtalara açılan bir güzergah, bir geçiş noktası ve bir atlama taşı. Bir taraftan doğuya bir taraftan da batıya bakıyor. Bundan dolayı da hem Rumeli yani Roma ülkesi hem de Küçük Asya denmiştir. Gerçekten de Küçük Asya olarak Asya'nın minyatürüdür. Öbür taraftan da Rumeli olarak Roma imparatorlarının tahtına varistir. İskender de dünyayı ele geçirmek için Makedonya'dan çıkarak ilkin Anadolu'ya gelmişti. Anadolu'da Sakarya kıyılarında Daryus'la karşılaşmış ve onu yenerek cihangir ünvanını kazanmıştı. Dolayısıyla İskender'in büyük olup olmadığının tayin edildiği nokta burasıdır. Küçük Asya'yı fethetmeden büyük Asya'yı fethetmek zordur. Yunan Başpiskoposu Demetrios, Yunanistan'ı sahiplenerek ve bir şekilde bunun üzerinden İskender'in varisi olarak kılıcını çekip Gordiom düğümünü çözmesini istemiştir. Gerçekten de Obama ilk ziyaretini Türkiye'ye yapmıştır. Bunun üzerine de Obama/Büyük İskender mi tartışmaları baş göstermiştir. Bilindiği gibi Kurtlar Vadisi'nde Türkiye'deki en derin yapılanmanın lideri olarak İskender Büyük sıfatı kullanılmaktadır. Dolayısıyla İskender sembolizmi Türkiye'de bol olarak kullanılmaktadır. Obama'nın gezisi de baştan sona sembolizmle yüklü olmuştur. İlk ziyaretini de Türkiye'ye yapmış ve buradan da Daryus'un memleketi olan İran'a mesaj göndermiştir.

'Yunanistan Bağımsızlık Günü' dolayısıyla Beyaz Saray'da düzenlenen kutlamaya katılan Rum Ortodoks Kilisesi Başpiskoposu Demetrios, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Barack Obama'yı Büyük İskender'e benzetti. Başpiskopos Demetrios, Obama'dan "Büyük İskender'in izinde gitmesini" ve "kılıcını çekip" Yunanistan'ın giderilemeyen sorunlarını çözmesini istedi.

Başpiskopos Demetrios, Obama'ya hitaben, "Büyük İskender'in parlak tecrübesini izleyerek, siz de bugüne kadar çözülememiş sorunları, Gordion düğümü gibi kesebilirsiniz" diye hedef göstermiştir. Başpiskopos "çözülememiş sorunlar" olarak da, dini özgürlükleri, Kıbrıs sorunu ve Yunanistan ile Makedonya arasında yıllardır devam eden isim krizini saydı. Herhalde Heybeliada Ruhban Okulu meselesi bu ilhamla gerçekleşmiştir. Yunanistan, İskender'in mirası üzerinden Obama'ya böyle bir misyon yüklerken aslında ilk ziyaret ettiği ülke de büyük bir tarihi misyona haiz. İslammemo yazarlarından olan Şerif Abdulaziz : Türkiye-Amerika ve Nazariyetü'l kalb el ard başlıklı yazısında aslında İskender'in şahsi misyonuyla Anadolu'nun coğrafi misyonunun birbirini tamamlar nitelikte olduğuna işaret ediyor. Makalenin özeti şu: Dünyanın kalbi ve merkezi olan Anadolu'yu ele geçiren dünyayı da ele geçirir. Tezin özeti bu. Ve yazar Şerif Abdulaziz, Obama'nın da bu nedenle Türkiye'ye ayak bastığını ve ziyaret ettiğini söylüyor (http://www.islammemo.cc/Tkarer/Tkareer/2009/04/09/80226.html).. Buna göre, Türkiye dünyanın kalbi, kalpgahı ve merkezgahıdır. Yazara göre, Türk-Amerikan ilişkilerinin kimyası çok önemlidir ve ABD'nin vazgeçme ihtimali de yoktur. Belki yazara bir ilave olarak şunları söylemek mümkündür. Ziyaretlerin üst seviyeye taşınması da bu coğrafyanın son yıllarda artan önemini de gösteriyor. Ya da atıl ve potansiyel olan önemi fiiliyata ve eyleme geçiyor. Bill Clinton'ın dediği gibi Türkiye'nin belirleyeceği yeni bir yüzyılın eşiğindeyiz. Bu yüzyılın mahiyetini de Türkiye'yi elinde tutan güç ve onun rengi belirleyecektir. Türkiye'ye hakim olan güç gerçekten de Büyük İskender'in mirasını devralacaktır.

Gelelim tartışmanın kendisine? Gerçekten de Obama Büyük İskender mi Küçük İskender mi? SKY Türk'te sunucu arkadaşlardan birisi onunla ilgili Büyük İskender tanımına itiraz etti. Dolayısıyla sebr ve taksim usulüyle önerileri elerken Küçük İskender'e intikal ettik. İkimiz birden Türkiye'de zaten Küçük İskender'in bulunduğunu hatırladık. Büyük İskender olmasa da İskender Büyük de var. Acaba serpilen değil sararan güç olan ABD'nin Janus misalli lideri Obama İskender olabilecek mi? Veya hangisi olacak? Kanaatime göre Obama anakronik bir İskender. Benim favorim ise bir Türk...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi