Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Enginliğiyle Bizim Dünyamız

Enginliğiyle Bizim Dünyamız

Bu haftaki kitabımız Nil Yayınları’na ait. M. Fethullah Gülen Hocaefendi’nin kaleme aldığı eserin adı “Enginliğiyle Bizim Dünyamız” adını taşıyor.
“İktisadi Mülahazalar” alt başlığıyla okuyucuya sunulan eser, dünya insanlığının mevcut ekonomik bunalıma niye ve nasıl sürüklendiği ve yine bu bunalımdan nasıl çıkacağı hususları üzerine çok önemli işaret taşları döşüyor.
Tabii kitapta yazılanlara inanmak için öncelikle “iman etmiş” olmak gerekiyor. Kur’an’ın ve Peygamberimiz’in aydınlattığı yoldan ilerlemek isteyen herkesin, sadece ekonomik değil, nice bunalım ve problemlerden çıkacağı da yine ayrıntılarla anlatılıyor.
Hem öyle izah ediliyor ki, çok az bir gayret ve çok az bir kararlılık ile “güçlü bir iman” etme sonucunda, fert fert herkesin kurtuluşa ereceğine dair yine uygulanabilir reçeteler sunuluyor. Bütün mesele, İslam’ın ve Efendiler Efendisi (s.a.v.)’nin insanlığa armağan ettiği reçetenin anlaşılabilmesi ve idrak edilebilmesidir.
Enginliğiyle Bizim Dünyamız’da ‘Hak’ her şeyin üzerinde tutulmuş, hakkın sahibine teslimi için gerekli tedbirler alınmış ve gelir bölüşümü üzerinde önemle durulmuştur. Bu dünyada, hak sahibinin fakir-zengin, insan-hayvan, Müslim gayrimüslim olmasının hiçbir önemi yoktur. Hak kime aitse ona verilmiş ve kimin hakkı tehlikeye girmişse, ona muhakkak engel olunmuştur.
Enginliğiyle Bizim Dünyamız, devlet başkanının, makamından kaynaklanan gururunu kırmak için, çıkıp çarşıda sırtında çuval taşıyacak kadar bir vicdan duruluğuna ulaştığı; çok geniş bir coğrafyada, devlet başkanından başka kendisine zekat verilebilecek bir kişinin kalmadığı; eyaletteki fakirler listesinin en başında eyaletin valisinin yer aldığı; devlet başkanı ile hizmetçisinin bir tek bineği nöbetleşe kullandığı, devlet reisinin, evlerinde hasta yatanları hiç kimseye hissettirmeden ziyaret edip yaralarını sardığı; hükümdarın bir azınlık mensubuyla aynı sandalyeye oturtularak mahkeme edildiği ve aleyhinde hüküm verilerek, elinin kesilmesine karar verilecek kadar ‘adalet’ düşüncesinin zirveye ulaştığı bir dünyadır.
Enginliğiyle Bizim Dünyamız, aç insanların bile yolda buldukları büyük miktardaki kayıp paraları el sürmeden götürüp sahibine ulaştırdığı; fertlerin sofrada kaşıklarını boş götürüp getirerek, kendileri aç kalıp, misafirlerini doyurmaya çalışacak kadar diğergamlaştığı bir dünyadır.
Enginliğiyle Bizim Dünyamız, haklarının zayi edilmeyeceğine inanan işçilerin, işverenlerinin kendilerine takdir ettiği ücreti hak etmedikleri düşüncesiyle, fazla bulup itiraz bile ettikleri; işverenin, bir koyunluk ücretini almadan giden işçisinin ücretini nemalandırarak sürüye dönüştürdüğü ve yıllar sonra bu tek koyununu almaya gelen işçisine bu sürüyü teslim edecek kadar ‘Hak’ düşüncesinin bayraklaştığı bir dünyadır.
Enginliğiyle Bizim Dünyamız, sabahleyin siftahını yapan bir satıcının, komşusu da siftahını yapana kadar yeni müşteri kabul etmediği, vicdan duruluğuna ulaşan suçlunun vicdan azabından dolayı bizzat kendisinin gidip adalete teslim olduğu bir dünyadır. Kimsenin aç-açık kalmaktan korkmadığı, bütün toplum fertlerinin tek bir kuruş prim ödemeden ekonomik ve sosyal güvenliğinin sağlandığı bir dünyadır.
Enginliğiyle Bizim Dünyamız’da her fert, Allah’tan başka hiçbir şeye kulluk etmeyecek kadar özgürdür. Bu toplumun insanları, fani ve dünyevi hazların esiri olmaktan kurtularak, bu dünyada yaşanabilecek en engin hürriyeti tatma bahtiyarlığına ulaşmışlardır.
Enginliğiyle Bizim Dünyamız’da çalışma hep teşvik edilmiş, ancak insan, iyi-kötü kazandığı her şeyi ile Allah huzuruna çıkıp, hesap vereceği düşüncesine sımsıkı bağlı kalmıştır. O, dünyaya dünya kadar, ukbaya ukba kadar önem vermiş; bu hayatı, devamlı öbür hayata göre tanzim ederek, içinde yaşadığı toplumda dengesiz bir fert olmaktan kurtulmuştur.
Böylesi fertlerden meydana gelen toplumlar, yeryüzünde huzur ve saadetin teminatçısı olmuştur. Esere müracaat edip okuyan herkesin dank edeceği o kadar mevzu var ki, bütün mesele “okuma ve yaşama azmine” bağlı.
Kitap hakkında bilgi için Nil Yayınları: 0216 318 42 88

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi