Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Ekonomik istikrar

Ekonomik istikrar

Avrupa Birliği içinde bazı ülkeler “kamu borcu” sebebiyle yeni bir krize sürüklenmektedir. Kamu borcu batağı Avrupa’yı sarsıyor. En zor durumda olan Yunanistan’dır. Portekiz, İspanya, İrlanda ve İtalya zayıf halkalardır. Avrupa’nın yeni “hasta adamı” Yunanistan’ın silahlı kuvvetlere çok yüksek bütçe ayırması bu krizin başta gelen sebebidir. IMF eski baş ekonomisti Johnson’a göre İngiltere’nin durumu Yunanistan ve İspanya’dan parlak değildir. Bir ülkenin bütçe açığı milli gelirin yüzde 3’ünü, borç toplamı milli gelirin yüzde 60’ını aşmaması gerekir. Yunanistan’ın bütçe açığı yüzde 13, borç toplamı yüzde 161’dir. Yunan borsası 10 ayın dibinde, bankaları parasız kalmıştır...
Türkiye’ye gelince sanayide çarklar hızlanıyor. Sanayiciler coştu. 2010 yılında siyasi ve ekonomik istikrarın devamı ile sanayide üretim artışının doğru orantılı olarak artacağı beklenmektedir. G-20 içinde Türkiye riski en az olan ülkedir. Suriye ile vize kalkınca Hatay sağlık üssü oldu. Suriye’den yağmur gibi hasta geliyor. 3 T formülü (Tarım-Turizm-Ticaret) uygulanmaktadır. Türk tarımı 3 bin tesisle büyüyecek. 22.5 milyar liralık teşvik öngörülüyor. 8.3 milyar TL yatırımın 5 milyarı enerjiye tahsis edildi. Teşvikler sanayi üretimini artırdı. 2008 Aralıkta gerçekleşen sanayi üretimi -17.8 idi. 2009 Aralıkta ise gerçekleşen sanayi üretimi +25.2 oldu. Aslında cebrik toplam 43 eder.
2007 yılında rüzgâr enerjisi üretiminde 16. 2009’da 13. sıradayız. Bugüne kadar Avrasya ifadesi soğuk, ürkütücü, Rus jeopolitiğine dayalı ve Türkiye’nin gözlerini kapadığı bir tabu idi. Bu konuda Türkiye’nin ufku çok dar idi. Bu tabuyu yıkan Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu oldu. Jeopolitik bir satrançla Orta Doğu, Asya, Afrika, Balkanlar, Kafkasya, Karadeniz ve Doğu Asya üzerinde mücadele devam etmektedir.
Türkiye’nin AB kapısında daha yıllarca beklemeyi sona erdirecek konu Avrasya Birliğidir. AB gibi Avrasya Birliği de gerçekleşmelidir. Dışişleri Bakanına göre: “Bugün Avrasya’nın da böyle bir yaklaşıma ihtiyacı vardır. Avrasya’da özgüvene dayalı ekonomik etkileşimle pekiştirilmiş diyalog gerekmektedir... Avrasya’da barış ve refah egemen olmazsa dünyada barış ve refahı egemen kılmak mümkün değil.”
(İslamabad-Bakü-Tiflis-Kars-İstanbul) demir yolu tamamlanırsa Avrasya Biliğine yol açılır. Avrasya hattı bugüne kadar kaos hattı idi. Avrasya Ekonomik Birliği ve bilahare (Afro-Asya Hattı) ile dengeler sağlanır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi