Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hz. Peygamber s.a.v. efendimizi ziyaret etmenin lüzum ve önemi 17

Hz. Peygamber s.a.v. efendimizi ziyaret etmenin lüzum ve önemi 17

Cabir b. Abdullah (R.A.)'dan rivayete göre Hz.Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Mescidülharam'da kılınan bir namaz yüz bin namaz kıymetindedir. Benim mescidimde kılınan bir namaz bin namaz kıymetindedir. Beytülmakdis yani Mescid-i aksa'da kılınan bir namaz beş yüz namaz kıymetindedir." buyurmuşlardır." (Beyhekî, Şuabul-İman, No: 4144, 3/486)

Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz, Mescid-i Haram ve Mescid-i Aksa yanında kendi mescidinin konumunu bildirmek maksadıyla, Ebû Hureyre (R.A.)'dan rivayete göre şöyle buyurmuştur:

"...Çünkü ben peygamberlerin sonuncusuyum. Mescidim de mescitlerin sonuncusudur." (Müslim, Hac: 507, No: 1194, 2/1012; İbn-i Mâce, İkametüs-Salat: 195; Neseî, Mesâcid: 7; Ahmed b.Hanbel, 2/16)

Arzedilen bütün bu hadis-i şerifler, zikredilen bu üç mescidin dışında inşa edilecek hiç bir mescidin, diğerlerinden farkı olmadığını ve fazilet bakımından birbirine denk olduğunu da ortaya koymaktadır. Ayrıca Mescid-i Nebi'de namaz kılmanın faziletini göstermektedir.

Bu bakımdan hacı veya umreci, Medine-i Münevvere'de kaldığı süre içinde, 5 vakit namazını Mescid-i Nebevî'de kılmaya, hadis-i şerifte cennet bahçelerinden bir bahçe olarak nitelendirilen Hz. Peygamber (S.A.V.) efendimizin evi ile minberi arasında izdihama yol açmamak, huzurunda olmanın edebini ihlal etmemek şartıyla iki rekat da olsa nafile namaz kılmaya çalışır.

İmkân bulursa sekiz gün kalır ve Mescid-i Saâdette aralıksız kırk vakit farz namaz kılar. Çünkü Enes b. Malik (R.A.)'den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Her kim benim mescidimde hiç bir namaz vaktini kaçırmayarak kırk vakit namaz kılarsa, kendisine cehennemden berat ve azabtan necat, kurtuluş yazılır ve münafıklıktan beri olur." buyurmuşlardır. (A.b. Hanbel, 3/155, No: 12173, Taberani, el-Mu'cemü'l-evsat, 5/325, No: 5444) Bu bakımdan: "Medine'de kırk vakit namaz kılma diye birşey yoktur." diyenler yanlış ve hatalıdırlar.

Ancak hadis-i şerifte müjdelenen mükâfata nail olabilmek için, bu namazların mutlaka Mescid-i Nebî'de kılınması gerekmektedir. Otelde, evde, garajda veya başka bir mescitte kılınırsa, bu mükâfat verilmez. . Çünkü hadis-i şerifte: "...benim mescidimde..." kaydı bulunmaktadır. Hal böyle iken bâzı kimseler: "Medine-i Münevvere'nin her tarafı Ravza'dır." diyerek "Otelde, evde, garajda veya başka bir mescide kılanlar da aynı sevabı alır." iddiasında bulunabiliyor ki, yanlıştır ve hatalıdır.

Fakat genişletmelerle sonradan mescide dahil edilen kısımlar ve cemaata bitişik olarak dolu olan caddeler, sokaklar da aynen Mescit hükmündedir. Çünkü Ebû Hureyre (R.A.)'den rivayete göre Hz. Peygamber (S.A.V.) Efendimiz:

"Benim bu mescidim, San'a'ya kadar uzatılsa, gene benim mescidim olur." buyurmuşlardır. (Deylemi, Firdevs, No: 5152, 3/378)

Cemaata yetişemeyip vakit namazını Ravza'da kılanlar da aynı kırk vakit ecri, mükafatı alırlar. Fakat cemaat sevabından mahrum kalırlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi