Yurt Dışı Emeklileri Türkiye'de Aylıkları Kesilmeden Çalışabilecek

Yurt Dışı Emeklileri Türkiye'de Aylıkları Kesilmeden Çalışabilecek

Yurt dışında bulunan Türk vatandaşlarının yurt dışı çalışma sürelerini borçlanma ve emekli olma koşulları, 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanun hükümleri kapsamında yapılmaktadır.



Bilindiği üzere, 3201 sayılı kanunun 6 ncı maddesi B) bendinde 17.04.2008 tarihli ve 5754 sayılı kanunun 79 uncu maddesiyle bir değişiklik yapılmış ve bu tarihten sonra yurt dışı borçlanması yaparak emekli olan kişiler, ister yurt dışında isterse yurt içinde çalışmaya başladıklarında, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan aldıkları aylıkları kesilmekteydi.



Üstelik 3201 sayılı kanunun yurt dışı borçlanması yaparak emekli olmuş kişiler için getirmiş olduğu bu hükümler SGK tarafından o kadar keskin bir şekilde uygulanmaktaydı ki, eğer yurt dışı borçlanması yaparak emekli olmuş olan kişinin emeklilik hizmetinde bir yıllık bile yurt dışı borçlanması olsa, bu durum yurt dışı emekliliği olarak değerlendiriliyordu. Dolaysıyla emekli olan kişi, emeklilikten sonra bir işveren yanında ya da kendi nam ve hesabına esnaf olarak çalıştığında bile aylığı kesilmekteydi.



SGK’nın bu uygulaması bir çok insanın geriye doğru emekliliğinin iptaline neden oldu. Bir çok kişi geriye doğru aldığı emekli aylığını, yurt dışı borçlanması yaparak emekli olanlar emeklilikten sonra çalışamaz kuralından dolayı, SGK’ya geri verdi. Ancak bu durum bir çok vatandaşımızı mağdur ettiği gibi, yurt dışındaki çalışma gücünü ülkemizden uzaklaştırdı ve yurt dışı tasarruflarının ülkemize gelmesini engelledi.



İşte bu gibi haklı gerekçelerden dolayı, henüz yasalaşmayan ancak TBMM’de görüşülmekte olan "Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi"nin içine yurt dışı emeklilerinin durumu da eklendi. Söz konusu taslak kanun metni, 08/05/1985 tarihli ve 3201 sayılı Yurtdışında Bulunan Türk Vatandaşlarının Yurtdışında Geçen Sürelerinin Sosyal Güvenlikleri Bakımından Değerlendirilmesi Hakkında Kanunun 6 nci maddesinin (B) fıkrasının ilk paragrafını; “Kanun hükümlerinden yararlanmak suretiyle aylık bağlananlardan tekrar yurt dışında yabancı ülke mevzuatına tabi çalışanlar, ikamete dayalı bir sosyal sigorta ya da sosyal yardım ödeneği alanların aylıkları, tekrar çalışmaya başladıkları veya ikamete dayalı bir ödenek almaya başladıkları tarihten itibaren kesilir. Türkiye'de sigortalı olarak çalışmaya başlayanlar hakkında 31/5/2006 tarihli ve 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanununun sosyal güvenlik destek primine tabi olarak çalışılmasına ilişkin hükümleri uygulanır." Şekline değiştirecektir.



Yapılacak bu değişiklikten sonra, yurt dışı borçlanması yaparak emekli olan kişiler de aynen Türkiye’den emekli olan kişiler gibi emeklilikten sonra aylıkları kesilmeden yalnızca sosyal güvenlik destek primi ödeyerek işçi, esnaf ve çiftçi olarak çalışabilecekler. Bu kanunun yürürlüğe girmesini, konuyla ilgili vatandaşlarımız dört gözle beklemektedir. Biz de bu değişikliği yerinde ve hatta geç kalmış bir düzenleme olarak görüyoruz.



NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta perşembe günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi