Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Somuncu Baba ve Es-Seyid Osman Hulusi Efendi etkinlikleri

Somuncu Baba ve Es-Seyid Osman Hulusi Efendi etkinlikleri

Âlemi sen kendinin kölesi kulu sanma
Sen Hakk için âlemin kölesi ol kulu ol
¥
Nefsin hevâsı ile mağrûr olup aldanma
Yüzüne bassın kadem her ayağın yolu ol
¥
Garazsız hem ivazsız hizmet et her canlıya
Kimsesizin düşkünün ayağı ol eli ol
¥
Allah için herkese hürmet et de sev sevil
Her göze diken olma sünbülü ol gülü ol
¥
İncitme sen kimseyi kimseye incinme hem
Güler yüzlü tatlı dil her ağızın balı ol
¥
Nefsine yan çıkıp da Ka'be'yi yıksan dahi
İncitme gönül yıkma ger uslu ger deli ol
¥
Güneş gibi şefkatli yer gibi tevazu'lu
Su gibi sehâvetli merhametle dolu ol
¥
Gökçek gerek dervişin sanı yoksula baya
Suçluların suçundan geçip hoş görülü ol
¥
Varlığından boşal kim yokluğa erişesin
Sözünü söyle gerçek Hulûsî’nin dili ol.
¥
Hafta sonu Malatya’nın Darende ilçesi, Somuncu Baba ve Es-Seyid Osman Hulusi Efendinin sevenleriyle doldu taştı. Es-Seyid Osman Hulusi Vakfı’nın düzenlediği sempozyum ve sosyal etkinlikler, davetliler tarafından büyük bir dikkatle takip edildi.
Somuncu Baba ve Es-Seyid Osman Hulusi Efendi, her şeyden önce bir gönül insanı. Gönüllere öyle girmişler ki, yurdun her yanından gelen yüzlerce insan, her ikisinin de “yoluna yoldaş, gönlüne gönüldaş, yüreğine dost ve arkadaş” olabilmek için köyünden, kentinden, kasabasından çıkıp gelmiş.
Her gelenin; “Bu gönül işinde ben de varım”, “Benim de tuzum bulunsun”, “Yarın huzuru mahşerde benim de iyiler arasında kaydım geçsin” diye Darende’ye kadar geldiği gözlemleniyordu. Somuncu Baba ve Es-Seyid Osman Hulusi Efendi’nin kalplere serptiği; “anlayış, hoşgörü ve tevazu”, sınırları da aşarak Mısır’a kadar, Bahreyn’e kadar uzanmıştı. Mısır ve Bahreyn’den de misafirler vardı.
Tabii Es Seyid Osman Hulusi Efendi’nin dediği gibi; “Âlemi sen kendinin kölesi kulu sanma. Sen Hakk için âlemin kölesi ol kulu ol” ilkesine uymak ve bu ilkeyi yaşatmak kolay değil elbet. Biz nefis taşıyan insanların en büyük imtihanı işte bu söze uyup uymamamızda yatıyor. “Âlemi sen kendinin kölesi kulu sanma. Sen Hakk için âlemin kölesi ol, kulu ol.”
Es-Seyid Osman Hulusi Efendi neredeyse bütün ömrünü bu iki mısra etrafında Hak ve halk için sarf etmiş. Dünya insanlığının huzur ve güveninin bu mısralarda gizlendiğini söylemiş. Lakin “görmekle bakmak” arasındaki fark gibi, “okumakla anlamak” arasındaki fark da çok büyük olduğundan, bu farkı kapatmak herkese nasip olmayabiliyor. Bütün mesele, bu mısraları okumak değil, ne dediğine sahip çıkabilmektir.
Başkanlığını Es-Seyid Osman Hulusi Efendi’nin oğlu Hamid Hamidettin Ateş’in yaptığı ve bu yıl 9.’su düzenlenen Somuncu Baba ve Es-Seyid Osman Hulusi Vakfı etkinliklerinde bu mesaj anlatılmaya çalışıldı. Etkinliklerin ikinci günü akşamında bardaktan boşanırcasına yağmura rağmen başarıyla gerçekleşen bir program oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi