Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Neoconların dönüşü

Neoconların dönüşü

Neoconlar durumdan vazife çıkartan örgütlü bir topluluk. 11 Eylül'le birlikte sadece ABD'nin değil dünyanın da dümenini ele geçirmişlerdi. Bu hava ile birlikte Afganistan ve Irak'ın işgallerine neden olmuşlardı. Lakin savaşlardan sonra ABD için baş gösteren zorluk ve Saddam ile Kaide arasında varsayılan bağlantıların uydurma ve fabrikasyon olduğunun ortaya çıkması süngülerinin düşmesine neden olmuştu. Ayrıca kitle imha silahları ile ilgili kanıtlarının da düzmece olduğu herkesin malumu haline gelmişti. Ama onlar için ne gam! Hedeflerine çoktan ulaşmışlardı. Bir iki İslam ülkesi bu sayede işgal altına girdiği gibi aynı zamanda Amerikan hazinesi de tam takır hale gelmişti. Bu savaşlar üzerinden yıllar geçmesine rağmen ABD hâlâ kendisini toparlayamadı ve bazı iktisatçılarına göre ilan edilmemiş bir iflas hali yaşıyor. Şimdi de Neocon artıkları kendilerine yeni bir malzeme ve meşgale alanı daha bulmuş veya üretmiş durumdalar. Bu malzeme İran'ın nükleer programıdır. İsrail ile yaptıkları abartı koalisyonu sayesinde yeni bir savaşı daha pazarlamaya çalışıyorlar. Bilindiği gibi, Ahmedinejad bir yıldan beri kendisini kontrol ediyor ve İsrail ve ABD hakkında ileri geri konuşmuyor. Lakin bununla birlikte Neoconlar yeniden alttan alta İran'a karşı savaş atmosferini hazırlamaya ve kıvılcımını yakmaya çalışıyorlar. Kur'an ifadesiyle onların kışkırtıcılığına karşı ilahi panzehir devreye giriyor: ' Küllema evkadu naren lilharbi etfaahallah/ her ne zaman savaş ateşini yaksalar Allah onu söndürür.". Elbette ki bu savaş ateşini yakanlar bir kısım Yahudiler. Bir savaşın çıkması için iki aklı evvel gurubun olması gerekir. Bunlardan birisi savaş manyakları ki, Wolfowitz, Rumsfeld, Cheney ve Bush bu gurubu temsil ediyordu. Bir de savaş kışkırtıcıları var. Savaş kışkırtıcıları da alttan alta gerekçe üretiyorlar. Savaş ateşi yakıyorlar. Bunu da kah sahte verilerle yapıyorlar kah abartıyorlar. Kısaca durumdan vazife çıkartıyorlar.

Irak işgali, oğul Bush ile birlikte Şaron koalisyonunun bir marifetiydi. Savaş kışkırtıcıları ile savaş manyakları da bu koalisyonun tabii ortaklarıydılar. Şaron da Herald Tribune gibi gazetelerde yayınlanan makalelerinde Saddam'ın bir yıl içinde(2000 yılı) nükleer silahlar üreteceğini iddia ediyordu. Bazı gazetecilerde bunları allayıp pulluyorlardı. New York Times gazetesinden Judith Miller bunlardan birisiydi. Çok ilginçtir ki, irtidat suçlamasıyla Sudan'da idam edilen Cumhuriyetçilerin lideri Mahmut Taha için de üşenmemiş lehte bir kitap kaleme almıştı. Mahmut Taha gibi tartışmalı kişilikleri savunurken öbür taraftan da Irak savaşını kışkırtmak için kitle imha silahlarıyla ilgili verileri tahrif etmekten kaçınmıyordu. Daha sonra bu marifetlerinden dolayı mahkeme önüne bile çıktı. Ray McGovern'ın Aptal İşbirlikçi Medya adını verdiği The Fawning Corporate Media (FCM) gibi şuursuz işbirlikçilerle birlikte şuurlu Neoconlar savaşın propaganda kısmını deruhte etmektedirler. Irak Savaşını çıkartanlardan birisi İsrail-Amerikan kırması şahsiyetlerden olan Jeffrey Goldberg idi hatta bu savaş onun şahsi savaşı olarak da anılmıştır (Goldberg's War). Irak Savaşına giden yolda yazmış olduğu şaheserlerden birisi The Great Terror başlığını taşıyordu. Irak Savaşını kotardıktan sonra sıra şimdi İran savaşına gelmiştir ve şimdi de bu savaş için şaheserler yazmaya koyulmuştur. Daha önce İran meselesiyle Neocon cenah içinden münhasıran Michael Arthur Ledeen gibi isimler ilgilenirlerdi. Şimdi ise mücerrep olmasından ve etkisinin test edilmesinden dolayı devreye Goldberg girmiş olmalı.

İran savaşı için de şaheserler yazmaya devam ediyor. The Atlantic de "The Point of No Return/Dönüşü olmayan nokta' başlıklı yazısında İran'ın tam gaz silahlanmaya doğru gittiğini savunuyor ve çeşitli konuşmalarında Netanyahu'nun ağzından böyle bir ihtimalin ikinci bir Holokost anlamına geleceğini yazıyor. Bununla da kalmıyor Netanyahu idaresine yol ve yön gösteriyor, akıl veriyor. Tek taraflı olsa da İran'ı vurmak için orduyu serbest bırakması gerektiğini savunuyor ve ABD'yi gücendirmeden ve karşısına almadan yağdan kıl çeker gibi bu işi halletmesini istiyor. Irak Savaşı oğul Bush ile Şaron'un savaşı oldu şayet İran'a yönelik bir askeri saldırı olursa bu da Netanyahu'nun savaşı olacaktır. Ray McGovern'a göre, yeni bir malzeme bularak veya üreterek Neoconlar yeniden güçlenmişler ve oğul Bush dönemindeki kadar etkili bir hale gelmişlerdir.

Geçenlerde Londra'da yayınlanan el Hayat gazetesinin Yayın Yönetmeni Cihad Hazin de dönüşlerini kaleme almıştı. Birinci İntifada döneminde İsrail askeri hapishanelerinde çalışan Goldberg, ABD'yi yeniden savaşa hazırlamakla meşgul. MSNBC'den Andrea Mitchell ve CNN'den Wolf Blitzer'le konuşmalarında savaş kışkırtıcılığı yapmakta ve İran'a yönelik saldırının eli kulağında olduğunu savunmaktadır. Goldberg'e göre, 2011 Temmuzuna kadar kadar İran'a yönelik saldırı ihtimali yüzde 50'den az değil. Ne diyelim, ağzından yel alsın. 16 Amerikan istihbarat teşkilatı topluca, 2003 yılı itibarıyla İran'ın nükleer silah programından vazgeçtiğini ilan eden bir rapor yayınlamışlardı. Lakin daha sonra bunun yeniden başladığı savunanlar oldu. 2007'de de Cheney'e rağmen İsrail'e Mullen'i gönderen oğul Bush, İran'a yönelik üçüncü cepheyi açma niyetinde olmadıklarını söylemişti. Bakalım, Neoconlar bütün gayretlerini seferber ederek üçüncü cepheyi açtırabilecekler mi?

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi