Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Netanyahu’nun sırrı

Netanyahu’nun sırrı

Entebbe baskınını Netanyahu biraderlerden Yonatan Netanyahu'nun yönettiğini ve operasyon sırasında da postunu deldirdiğini yazmıştık. Çekirge bir sıçrar iki sıçrar ve nihayetinde üçüncüsünde yakayı ele verir. Netanyahu'lar için 'katil kardeşler' dense sezadır. Bunun nedeni Bibi'nin ( Benyamin Netanyahu) sırrında veya hayat serüveninde gizli. Aralık 1968 tarihinde Fetih mensupları Atina Havaalanı'nda pistlerden birisinde durmakta olan İsrail havayolları El Al'ın bir uçağına yönelik olarak bir füze fırlatırlar. Bunun üzerine Savunma Bakanı Moşe Dayan misilleme seçeneklerini düşünür ve misilleme olarak da Lübnan'ın cezalandırılmasını kararlaştırır. Eşeğini dövemeyen semerini döver hesabı. Hesap basittir, Lübnan cezalandırılarak Filistinlilerle Lübnanlılar arasında bir saflaşma ve kutuplaşma meydana getirilecek ve taraflar hesaplaşmaya zorlanacak. Amaç, Lübnanlıları Filistinliler üzerine kışkırtmak ve Filistinlileri Lübnan'da istenmeyen topluluk pozisyonuna sokmaktır. Cezalandırma eylemi ve işlemi Mossad'a havale edilir. Misilleme olarak Lübnan Hava Yolları (MEA)'nın Beyrut Havaalanı'nda pistte bekleyen uçakları bombalanacaktır. Moşe Dayan bu saldırının Lübnanlıları bir daha Fetih'e barınma imkanı vermekten caydırmasını ve iyi bir ders vermesini ister. 1967 yılında Mısır'ın uçaklarına düzenlenen hava operasyonuna benzer bir başka operasyon tasarlanır. Lakin bu defa hedef sivil uçaklardır. Mossad da bu işi yapacak gözü pek subayların peşine düşer ve karşılarına Benyamin Netanyahu çıkar. Yonatan'ın küçüğü. Katil kardeşlerden Netanyahu hevesli ve isteklidir. Zira ihtiraslıdır ve yükselme azmiyle yanıp tutuşmaktadır.

Mossad, operasyon şefi olarak Netanyahu üzerinde karar kılar. Emrine vermiş olduğu 15 komanda ile birlikte, Beyrut Havaalanı'nda beklemekte olan 13 Lübnan uçağının patlatılması ve imha edilmesi talimatını verir. Onları Beyrut limanı açıklarında demirlemiş olan bir İsrail savaş gemisinden kalkacak olan helikopter eylem yerine taşıyacaktır. Böylece Fetih'in Atina Havaalanı'ndaki bir El AL uçağına karşı girişmiş olduğu saldırıdan dolayı Netanyahu ve ekibindeler gözlerini kırpmadan Lübnan Hava Yollarına ait 13 sivil uçağı kullanılamaz hale getirirler. Lakin saldırı Moşe Dayan'ın beklediği sonuçları getirmez. En azından kısa vadede. Saldırının Lübnanlılarla Filistinlilerin arasını açması beklenirken tam tersi olur. Bunun yerine dönemin Lübnan Başbakanı Abldullah Yafi: "Hepimiz fedaiyiz" diyerekten İsrail'e ders verir. İsrail ders vermek isterken ders alır. Kundakçı Netanyahu'nun sırlarından birisi işte budur.

Binaenaleyh Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad'ın ' İsrail'i kundakçılar yönetiyor' sözleri tam tamına tarihi olaylarla mutabakat arz etmektedir. Baş kundakçı Netahyahu'dur. Savunma Bakanı Ehud Barak da son kundakçılığını Mavi Marmara üzerinde denemiş ve gerçekleştirmiştir. Daha önce de Ebu Cihad (Halil Vezir) ve Ebu İyad'ın Tunus'ta infaz edilmesine de iştirak etmiş ve kundakçılığını Tunus'a kadar taşımıştır. Lakin kundakçılar Mavi Marmara'da birbirine düşmüş ve İsrail Başbakan Yardımcısı Moşe Ya'alon, Mavi Marmara baskını konusunda sorumluluğu herkesin üstüne attığı gerekçesiyle Savunma Bakanı Ehud Barak'a karşı görülmemiş bir saldırıda bulundu. Ya'alon Barak için "yılan gibi" ifadesini kullandı. Yedioth Ahronoth gazetesinin internet sitesine göre, Ya'alon, özel bir mekanda yaptığı konuşmada "Son haftaki gelişmeler, Kirya üssündeki (İsrail ordusu ve Savunma Bakanlığı karargahı) yılanlar konusunda söylediklerini doğruluyor" sözlerini kullandı. Haberde bu ifadeler için "görülmemiş saldırı" yorumu yapıldı. Bu durumda Beşşar Esad haksız mı? Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad, İsrail'in "piroman (yangın çıkarma delisi, kundakçı) bir hükümet" tarafından yönetildiğini söylemişti. Esad, BBC televizyonuna yaptığı açıklamada, İsrail'in Gazze'ye yardım gemilerine saldırısının bölgede savaş riskini artırdığını belirtmişti. Saldırının "yakın gelecekte barış şansını yok ettiğini" de belirten Esad, "Çünkü bunun da piroman bir hükümet olduğu kanıtlandı ve böyle bir hükümetle barışa ulaşamazsınız" diye konuşmuştu. Netanyahu'nun sırrı, İsrail'in kundakçılar tarafından yönetildiği gerçeğidir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi