Tarım Bağ-Kur’u Devam Ederken İşçi Olarak Çalışanlardan...

Tarım Bağ-Kur’u Devam Ederken İşçi Olarak Çalışanlardan...

Tarım Bağ-Kur’u Devam Ederken İşçi Olarak Çalışanlardan İki Katı Prim Alınması Gerekir

5510 sayılı kanunun 53 üncü maddesine göre, sigortalılık hallerinden birden fazlasına aynı anda tabi olacak şekilde çalışması olanlar, öncelikle 4/c (memur) sigortalısı sayılacaklar, 4/c kapsamında çalışması olmayanlar ise, ilk önce başlayan sigortalılık hali (4/a sigortalılığı veya 4/b sigortalılığı) hangisi ise o kapsamda sigortalı olarak kabul edilmektedirler.

5510 sayılı kanunda yer alan bu hükümden dolayı, 1 Ekim 2008’den sonra memur sigortalılığı hariç, SSK ve Bağ-Kur sigortalılık çakışmasında sigortalılık halleri eşit hale gelmiş ve önce başlayan ve devam eden sigortalılık hangisi ise o sigortalılığa itibar edilmiştir.

Şöyle ki; 1 Ekim 2008’den önce tarım Bağ-Kur’u devam eden bir kişi SSK’lı çalışmaya başlarsa, tarım Bağ-Kur’u sona erip SSK sigortası başlamaktaydı. Ancak, 1 Ekim 2008’den sonra, SGK’nın 2009/37 nolu genelgesinde de belirtildiği üzere, tarım Bağ-Kur’u devam eden kişiler SSK’lı olarak çalışmaya başlasalar bile, SSK sigortalılıkları tarım Bağ-Kur sigortalılıklarını kesmemektedir.

Tarım Bağ-Kur sigortalılarının günümüz itibariyle hemen yarı yarıya indirimli prim ödeme imkanını bilen bilinçli kişiler, önce tarım sigortalılıklarını başlatmakta ardından hizmet akdi ile bir işverene tabi olarak çalışmaktadırlar. Dolaysıyla, hem yarı yarıya indirimli prim ödeme imkanından faydalanmakta hem de hizmet akdi ile çalışmalarındaki kazançlarını SGK’ya bildirdikleri prime esas kazanç beyanına dahil etmemektedirler.

Sosyal Güvenlik Kurumu ise, kişiler 5510 sayılı kanunun 4 üncü maddesi kapsamında hangi sigortalılık halinde kabul ediliyor iseler o sigortalılık hali için beyan ettikleri kazanç üzerinden prime tabi tutulacağını kabul ederek, işçi olarak çalışan bu kişilerden işçi olarak çalışmalarından dolayı ilave prim almamaktadırlar.

SGK’nın bu uygulamasına dayanak; 5510 sayılı kanunun 80-c maddesidir. Bu maddede, bir kişi birden fazla sigortalılık haline tabi çalışmaya başlarsa, tek prim ödeme bayanında bulunacağı belirtilmektedir. Ancak, bu maddede kazançlarının tamamı hesaba katılmayacaktır, ya da 4/a kapsamında çalışmaya başlarsa, bu çalışmaya esas tutarlar dikkate alınmayacaktır diye bir hüküm bulunmamaktadır.

Tarım Bağ-Kur’una devam eden kişiler eğer işçi olarak çalışmaya başlarsa bu kişilerden hizmet akdi ile çalışmalarından dolayı sosyal sigorta primi alınmamakta diğer vergi kesintileri yapılmaktadır. Bu durumda olan kişilerin kayıtlı bir kazancının var olduğu ücret bordrosuyla kanıtlıdır. Bu itibarla, 5510 sayılı kanunun 80-88. maddelerinde belirtildiği gibi, nasıl bir işçinin birden fazla yerde prime esas kazancı varsa bunların toplamı üzerinden kazanç beyanında bulunuluyorsa, tek sigortalılık haline göre prim ödeyen ancak kazancı birden fazla sigortalılık hali için olan kişilerin kazançları birlikte dikkate alınmalı ve SGK’ya ödeyecekleri primler ona göre belirlenmelidir.

NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta perşembe günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi