Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Yeter ki yurdum insanı çalışmak istesin

Yeter ki yurdum insanı çalışmak istesin

Malatya 2. Organize Sanayi Bölgesi’nde, 12 bin metrekarelik bir alanda faaliyet gösteren Mimsan Grup’un fabrikasına misafir olduk.
Anadolu konukseverliğinin güzel bir örneğini yaşadık. “Misafir on nasiple gelir, birini yer, dokuzunu bırakır” sözü yerini buldu.
On kişilik sofraya 17 kişi oturduk. Tekirdağ Çorlu’dan tekstilciler iş görüşmesine gelmişler, hep birlikte sözü ve ekmeği paylaştık.
Mimsan başta olmak üzere Malatya 2. Organize Sanayi arazisindeki diğer tesisler göğsümüzü kabarttı.
Yeter ki yurdum insanı çalışmak istesin, her yükün altından kalkmasını biliyor. Tabii şükretmesini bilenler kalkıyor, şikâyet edenler değil.
Başta kalorifer ve endüstriyel kazanlar olmak üzere ısı teknolojisi alanında ülkemizin dev firmalarından olan Mimsan Grup, bu başarıya örneklerden birisi.
Türkiye’deki termik santrallere ilk yerli ekipmanı kuran, baca gazlarını filtre ederek çevre kirliliğini önleyen, Ar-Ge yatırımlarıyla yılın KOBİ’si seçilen Mimsan’ı, genel müdür Ahmet İlhan’ın dilinden tanıyalım:
“Sanayinin çöpünden ve bitkisel atıklardan elektrik sağlayan kazanları imal eden Mimsan, yerli kömürlerin ve neredeyse taşların yakılmasını sağlayan ilk yerli kazanları da üretmiştir.”
İstenirse Rusya’dan ithal edilen doğalgaza ihtiyaç duyulmayacağını, ülkemizde çıkan kömürle bu ihtiyacın karşılanacağını da anlatan Ahmet İlhan, devamla şunları söyledi:
“Ülkemizin düşük kalorili kömürlerini hatta neredeyse taşlarını yakabilen kazanlar üretiyoruz. Nitekim yerli kömürlerin ekonomiye kazandırılması için çalışıyoruz.
Baca gazı kalitesinin iyileştirilmesi için ürettiğimiz elektrostatik filtreler, ülkemiz için bir ilk olma özelliğini taşımaktadır.
Mimsan, enerji teknolojilerinde dışa bağımlılığımızın ve cari açığımızın azaltılması için çok önemli çalışmalar yapıyor.
Kyoto Protokolü ile ülke olarak girdiğimiz taahhütlerin gerektirdiği modern baca gazı arıtma sistemlerinin orta kapasite kazan dairelerinde kullanılması için sistemler kurmakta ve teknoloji üretmekteyiz.
Geliştirdiğimiz teknoloji, sanayicimizin buhar enerji ve çevre maliyetlerini % 50’ye varacak şekilde düşürüyorken, yapılan yatırım birkaç ay içinde kendini amorti ediyor.
Firmamız, 2008 yılında 150 olan çalışan sayısını, bu yıl 100 kişi artırarak 250’ye çıkarmıştır. Üretimimizin yüzde 15’ini yurtdışına satmaktayız.
Almanya başta olmak üzere Avrupa’da birçok firmaya fason imalat yapmaktayız. İran, Suriye, Ortadoğu ve Orta Asya ülkelerinde de bayilikleri bulunan firmamız, Azerbaycan’da çöp yakıtı alanında büyük bir yatırımın çözüm ortaklığını üstlenmiştir.”
Anadolu Aslanlarının bir başka marifetini de yine genel müdür Ahmet İlhan’dan aktaralım:
“Bitkisel atıkların (pamuk şifti, ağaç kabuğu, ayçiçeği kabuğu, çeltik, çay çöpü, zirai atıklar v.b.) yakılarak elektrik elde edilmesini sağlayan kazanları üreten firmamız, ülkemizde bu alanda da bir ilki gerçekleştirmiştir.
Türkiye’de ilk kez yerli bir firma ve yerli mühendisler olarak bir termik santralinin kurulumunu gerçekleştirmiştir.”
Evet, işte başarmaya ve çalışmaya bir örnek.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi