Dosyanızı Güncellemeden Prim Affına Başvuru Yapmayın

Dosyanızı Güncellemeden Prim Affına Başvuru Yapmayın

6111 sayılı torba yasaya göre borç yapılandırması için müracaatta bulunan kişilerin mutlaka dosyalarındaki sigortalılık bilgilerini güncellemeleri gerekmektedir. Aksi takdirde Bağ-Kur (4/b sigortalılığı) kayıtlarında görülen borç durumları kişilerin sigortalılıklarının aralıksız ve kesintisiz olarak devam ettiği varsayılarak hesaplanmaktadır. Bu durumda kişilerin sigortalılık sürelerinde işlerini belli dönemlerde terk etmeleri, bir ara işyeri açıp birkaç yıl sonra kapatma durumları olmuşsa, bu durum kişilerin mevcut borç miktarlarını düşüreceğinden dolayı, mutlaka bağlı bulundukları vergi dairelerinden, esnaf sicil memurluklarından ve meslek odalarından getirecekleri yeni tarihli belgelere göre sigortalılık süreleri ile borçlarını güncelleyip, daha sonra borçlarını yapılandırmaları veya taksitlendirmelerini önemle tavsiye ediyoruz.

Af Yasasından İsteğe Bağlı Sigortalılar da Yararlanacak
30 Kasım 2011 yılı ve önceki aylara ilişkin isteğe bağlı sigorta prim borcu olanlar, torba yasadan yararlanarak isteğe bağlı prim borçlarını ödeyebilirler. 5510 sayılı kanunun 52 nci maddesi 3 üncü fıkrasına göre, ait olduğu aydan itibaren en geç 12 ay içinde primi ödenmeyen süreler sigortalılık süresinden sayılmamaktadır. Bu nedenle, isteğe bağlı sigortalılıktan dolayı 30 Kasım 2011 yılı ve önceki aylara ait borçları olanlar af kanunu kapsamında borçlarını ödeyebilirler. 506 sayılı Kanunun isteğe bağlı sigortalılık hükümlerinin düzenlendiği 85 inci maddesi 5510 sayılı Kanunun 106 ncı maddesi ile 1/10/2008 tarihi itibariyle yürürlükten kaldırıldığından isteğe bağlı sigortaya prim ödeyen sigortalılar, 4/sigortalısı sayılmışlardır. Bu kapsamdaki sigortalıların 01.10.2008-30.11.devresindeki isteğe bağlı sigorta prim borçları 6111 sayılı yasa kapsamında ödenebilecektir. Mülga 506 sayılı kanunun mülga 85 inci maddesine göre isteğe bağlı sigortaya prim ödeyenlerin 01.10.2008 tarihinden önceki süreleri 4/a sigortalılık statüsüne sayıldığından bu durumda olan sigortalıların; 01.05.2003-30.09.2008 devresinde isteğe bağlı sigortalılığı devam edenlerden sigortalılığı 01.05.2003 tarihinden sonra sona erenlerin 30.09.2008 tarihine kadar ödenebilir nitelikte olan hizmet süreleri 6111 sayılı kanun kapsamında ödenebilecektir. 6111 sayılı Kanunun 32 nci maddesi ile 5510 sayılı Kanunun 51 inci maddesinin üçüncü fıkrasında yer alan “(b) bendi” ibaresi “(a) bendi” şeklinde değiştirilmiş olduğundan, yurt dışına (sözleşmesiz ülkelere) işverenlerce çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçilerinden isteğe bağlı sigortaya müracaat edenlerin 01.10.2008 tarihinden sonraki süreleri 4/a sigortalılığı sayıldığından, bu durumdaki sigortalıların 01.10.2008-30.11.2010 devresinde 12 aylık süre içinde ödenme imkanı ortadan kalkmış süreler dışındaki isteğe bağlı sigortalılık süreleri 6111 sayılı Kanuna göre yapılandırılabilecektir.

Anneniz Hem Tarım Bağ-Kur’undan Emekli Olup Hem Ölüm Aylığı Alabilir
SORU 1: Annem yaklaşık 15 yıldan beri memur emeklisi babasından dolayı ölüm aylığı almaktadır. Babam ölünce annem çiftçilik yaptı. Bu nedenle bulunduğumuz yerdeki Toprak Mahsulleri Ofisi annemden Bağ-Kur adına kesinti yapmış. Bu kesintilere göre, annem emekli olursa babasından aldığı ölüm aylığı kesilir mi? (Emre DOĞAN-GAZİANTEP)

CEVAP 1: Ölen dedenizin sigortalılık statüsü memuriyetten kaynaklanmaktadır. Anneniz emekli olduğunda ise tarım Bağ-Kur’undan emekli olacaktır. Dedeniz ile annenizin sigortalılık statüsü farklı olduğu için anneniz hem babasından hem de kendisinden dolayı bağlanılacak aylığı birlikte ve tam olarak alabilir.

Bu Mağduriyeti Giderecek Yetkili Aranıyor!!!
SORU 2: Bundan birkaç önce hem kapakçık ameliyatı hem de by-pass ameliyatı oldum. Şu anda çalışamaz durumdayım. SGK’dan malulen emekli olmak için hizmet sürem ve günüm yeterli oluyor. Gaziantep SGK’ya başvurdum. Beni Üniversite Hastanesine rapor almak için gönderdiler. Üniversite hastanesi ise malulen emekli olmak için almam gereken sağlık kurulu raporu için bir buçuk yıl sonrasına gün verdi? Ne yapmam lazım? Bir buçuk yıla kadar ölürsem ne olacak? (Akın ÖLMEZ/Gaziantep)
CEVAP 2: SGK Gaziantep İl Müdürlüğü genelge gereği sizi üniversite hastanelerine göndermek zorunda. Ama gerçekten rapor almak için bir buçuk yıl bekleyecek olmanız hepimizin vicdanlarını sızlatıyor. SGK’nın bu genelgesi bir an önce düzeltilmelidir. Gaziantep’te tam üniversite hastanesinden başka tam teşekküllü başka kamu hastaneleri de var. Ama maalesef il müdürlüğü üniversite hastanelerini atlayıp sizi oralara sevk edemiyor. Bu mağduriyetin önlenmesi gerekir.
NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi