Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Beylikten Cihan İmparatorluğuna

Beylikten Cihan İmparatorluğuna

Bu haftaki kitaplarımız Ötüken Yayınları’ndan. İlk eser rahmetli tarihçimiz Ziya Nur Aksun’a ait.
Osmanlı tarihi denilince en güvenilir isimlerden Ziya Nur Aksun akla gelir. Bu sebeple Osmanlı Devleti’ni kuruluşundan sonuna kadar okumak isteyen herkesin müracaat edebileceği bir tarihçidir Ziyan Nur Aksun.
“Beylikten Cihan İmparatorluğuna” adını taşıyan bu kitap; Osmanlı kuruluş tarihidir. Beylikten zirveye tırmanışın, “Devlet-i Aliyye” yani “Yüce Devlet” oluşunun destanıdır.
Bu tür eserleri gördükçe şu kanaatim daha da perçinleşmektedir: “Dünya toplumları arasında bizim kadar kendi tarihinden böylesine kopartılan bir millet daha yoktur.”
Beylikten Cihan İmparatorluğuna kitabını okuduktan sonra eminim herkes bu kanaatimi paylaşacaktır.

Ötüken’den çıkan bir başka eser ise “Uzun Çarşının Ululuları” adını taşımakta. Mitat Enç’in kaleme aldığı kitapta anlatılan kahramanların hikâyeleri, Gaziantep çarşı ve pazarlarında hayatın inceliklerini öğreten öğretmenler niteliğindedir.
Yazarın büyük ustalığı, her hikâyeye adını veren kahramanların tek tek arka planına yerleştirdiği kurgularda yatıyor.
Arka planda oturmuş, büyük ve alabildiğine güzel bir kültürü; bizim tarihi kültürümüzü görmüş ve onu tüm derinliğiyle okuyucuya aktarmış.
Kaçkınlıktan henüz dönülmüş, yıkılmış bir şehirdeki savaş yorgunu insanlarda, yıkılmamış olan o insani ilişkilerin inceliği, bozulmamış tadı okuyucuları bekliyor.

“Yenileşme Sürecinde Türk Kadını (1839–1923)” isimli kitap da Ötüken Yayınları’ndan. Eserin yazarı Prof. Dr. Şefika Kurnaz.
Bu kitapta 1839’dan 1923’e kadar Türk kadınının tarihi anlatılmaktadır. Tarih boyunca edebi eserlerde ve basında kadınlarla ilgili problemler tartışılmaya başlanır. Ardından eğitim alanında adımlar atılır.
Hukuk alanında düzenlemeler yapılır. Kadınlar zamanla basında, çalışma hayatında, dernek faaliyetlerinde aktif olarak görülmeye başlar.
Çeşitli fikir akımları içinde yer alılar. Problemlerini tartışılar. Milli Mücadele’ye gelindiğinde edindikleri tecrübe ve birikimi, miting alanlarında, basında, derneklerde ve cephede başarıyla ortaya koyarlar.

Yine Ötüken’den çıkan eserlerden birisi de; “Hatıralar Yahut Bir Vatan Kurtarma Hikâyesi” adını taşıyor.
Kitap; eski milletvekillerinden ve uzun yıllar MHP’nin (şimdiki MHP’nin değil) üst düzey yöneticiliğini yapmış, ülkücü camianın saygın ağabeylerinden Nevzat Köseoğlu ile yapılan bir söyleşi.
Yakın tarihe ışık tutan bu söyleşiyi Osman Çakır yapmış. 1980 öncesi ve darbe sonrası Türkiye’nin yaşadığı kargaşa ve kaosları, tüm çıplaklığıyla anlatan Nevzat Köseoğlu, yakın tarihe ışık tutacak önemli kayıtlar düşmüş.
Vatan kurtarma terimi, 1960’lı yıllardan itibaren bir kuşağın milliyetçilik gayretlerine verdiği isimdir. Bu kitapta, o yıllardan sonraki milliyetçilik çabalarından Köseoğlu’nun hayatına yansıyanlar, onun üslubundan okunabilir.
Eserler hakkında bilgi için:
Ötüken Yayıları, (0212) 251 03 50


Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi