Torba Kanunla Bağ-Kur Emeklisine Ekstra Yüzde 10 Zam Geldi

Torba Kanunla Bağ-Kur Emeklisine Ekstra Yüzde 10 Zam Geldi

Yazımızın başlığına bakılınca sayın başbakan tarafından açıklanan 60 TL tutarındaki seyyanen zam anlaşılmasın. Yazımızın başlığı Bağ-Kur emeklileri ile dul ve yetimlerine torba kanunla verilen ekstra yüzde 10 zamla ilgilidir.



Şöyle ki; torba yasadan önce Bağ-Kur’dan aylık alanlardan ve hak sahiplerinden yüzde 10 oranında ve 10 yılı tamamlayacak süreyle sağlık sigortası primi kesilmekteydi. Bahse konu sağlık sigortası primi, yalnızca kendi çalışmasından dolayı Bağ-Kur’dan (4/b sigortalılık statüsünden) yaşlılık ve malûllük aylığı alanlardan değil, aynı zamanda Bağ-Kur’dan dul ve yetim aylığı alanlardan da kesilmektedir. Örnek olarak, Bağ-Kur sigortalısı (4/b sigortalısı) olan veya Bağ-Kur’dan yaşlılık aylığı alan bir kişi, 10 yıldan daha az sağlık primi ödeyerek vefat etmişse, ölüm aylığı alan hak sahiplerinin her birisinin aylıklarından ayrı ayrı olmak üzere, 10 yıla tamamlayacak şekilde sağlık sigortası primi kesilmekteydi.



Bağ-Kur’dan veya 4/b sigortalılık statüsünden aylık alanların aylıklarından yüzde 10 oranında sağlık sigortası primi kesilirken, on yıllık sürenin hesabı yalnızca Bağ-Kur hizmetleri esas alınarak yapılmaktaydı. Diğer sosyal güvenlik kuruluşları (eski SSK veya T.C. Emekli Sandığı) veya diğer sosyal güvenlik statüleri (4/a ve 4/c sigortalılık statüsü) kapsamında geçen hizmet süreleri, 10 yıllık sürenin hesabında dikkate alınmamaktaydı.



25.02.2011 tarihli ve 6111 sayılı torba kanunun 50 nci maddesiyle 5510 sayılı kanunun geçici 19 uncu maddesi yeniden düzenlenmiştir. Yapılan bu düzenlemeyle birlikte, 25.02.2011’den itibaren 4/b sigortalılık statüsünden/Bağ-Kur’dan aylık alanların aylıklarından yüzde 10 oranında sağlık sigortası primi kesilirken, on yıllık sürenin hesabında diğer sosyal güvenlik kuruluşları (eski SSK veya T.C. Emekli Sandığı) veya diğer sosyal güvenlik statüleri (4/a ve 4/c sigortalılık statüsü) kapsamında geçen hizmet süreleri de dikkate alınacaktır. Bu durum Bağ-Kur aylıklarını otomatikman yükseltecektir. Örnek olarak, 25.02.2011 tarihinden önce 4 yıl Bağ-Kur hizmeti 7 yıl SSK hizmeti olan bir kişi öldüğünde geride kalan hak sahiplerine aylık bağlanırken, ölen kişinin Bağ-Kur hizmet sürelerinin toplamı 10 yıldan az olduğu için 10 yıllık süre dolana kadar, bağlanan dul ve yetim aylıklarından yüzde 10 oranında sağlık sigortası primi kesilmekteydi. Torba yasadan sonra ise örnekteki aynı kişinin Bağ-Kur ve SSK hizmet süresi toplamı 10 yıldan fazla olduğu için, artık 25.02.2011’den itibaren aylıklardan yapılan sağlık primi kesintisinin sona ermesi gerekmektedir. Durumları uyan kişilerin SGK’ya dilekçe ile başvurarak aylıklarını arttırmalarını önemle tavsiye ediyoruz. Çünkü, iş yoğunluğundan dolayı SGK bu aylıkları otomatikman yükseltmeyebilir.



NOT: İş dünyası, SSK, Bağ-Kur, Emekli Sandığı ve çalışma hayatıyla ilgili sorularınızı ve merak ettiklerinizi; [email protected] e-mail adresine yazın, sizin için cevaplayalım. Her hafta Cuma günleri farklı konu ve soru cevaplarıyla http://www.habervaktim.com adresinde, İş Dünyası ve Çalışanın Köşesi’nde buluşalım.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi