Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

İTO, Osmanlı’nın ticaret ve sanayiine ışık tutuyor

İTO, Osmanlı’nın ticaret ve sanayiine ışık tutuyor

Bu haftaki kitabımız kültürel yayıncılıkta tarihinin en parlak dönemini yaşayan İstanbul Ticaret Odası’na ait.

Osmanlı Devleti, 22 milyon kilometrekare üzerinde 600 yıllık dünya hükümdarlığını; “adalet, ticaret ve insanı yaşat ki, devlet yaşasın” ilkesine borçludur.

Osmanlı’da ticaret anlayışı, sadece mal alıp satmaktan öte, öncelikli olarak bir iletişim aracıdır. Kültürler arası ilişkiye ancak ticari faaliyetlerle girilebilir.

Osmanlı’nın hüküm sürdüğü topraklardaki başarısının ana temalarından birisi; “İstikrar sürsün, Osmanlı büyüsün” ilkesine bağlılıkla mümkün olmuştur.

Bu istikrarı da ticari alanda koydukları adalet sistemiyle yaşatmışlardır. Can ve mal güvenliğinin sağlandığı her yerde Osmanlı var olmuştur.

Yakın tarih pek söz etmese de Osmanlı Devleti, ticari ve sanayi alanında önemli projeleri gerçekleştirmiştir.

Ticareti bir kültür taşımacılığı olarak gören ve kültürel yayılmacılığın ticari faaliyetlerle mümkün olacağına inanan İTO, “Osmanlı Ticaret ve Sanayi Albümü” adında bir kitap yayınlamış.

Osmanlı İmparatorluğu’nun 19. yüzyıl sonlarından tarih sahnesinden çekildiği 1923’e kadar ticaret ve sanayide ulaştığı seviyeyi gözler önüne sermiş.

Albüm-kitapta, imparatorluğun dört bir yanına dağılmış ihracat limanları, tarımsal üretim tesisleri, çarşı pazarlar, büyük mağazalar, yollar, demiryolları, fabrikalar, imalathaneler, gemiler, tersaneler ve barajlara kadar o dönem fotoğraflarla anlatılmış.

Kitapta ayrıca Osmanlı Devleti’nin 19. yüzyılın en modern eğitim kurumlarına sahip olduğu da belgelerle ortaya konulmuş.

Anadolu’dan Balkanlar’a ve Ortadoğu’ya uzanan bir coğrafyada, Osmanlı Devleti’nin sanayi ve ticaret alanındaki bilinmeyen yönlerini anlatan kitap, içindeki yüzlerce fotoğrafla önemli bir belge olmuş.

Eserde Osmanlı Devleti’nin ülke içinde ve dışında gerçekleştirdiği ticari etkinliklere de yer verilmiş.

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Murat Yalçıntaş, kitabın takdim yazısında okuyuculara; ‘Osmanlı İmparatorluğu denilince aklımıza neler gelir?’ diye sorarak şu cevabı vermiş:

“Osmanlı seferdir. Osmanlı adalettir. Osmanlı saadettir. Osmanlı zaferdir. Osmanlı yükselme devridir, duraklama devridir, gerileme devridir ve nihayete eriştir.

600 yıl gibi uzun bir süre yaşayan Osmanlı’yı; ‘muhteşem’ ya da ‘çağdışı’ olarak nitelemenin yanlışlığına düşmeden, Osmanlı’nın özellikle sanayi ve ticaret alanlarında ne kadar az bildiğimiz yönleri olduğunu görüyoruz bu albüm-kitapta.”

Eserle ilgili olarak Dr. Murat Yalçıntaş devamla şunları kaydetmiş:

“Biz Osmanlı’nın toplu iğne bile üretemediğini sanırdık. Bu kitapta gördüm ki, modern dönemlerde ilk ‘sahra topunun’ icat edildiği ve üretildiği top fabrikalarımız varmış.

Biz Osmanlı’da her şeyin ithal edildiğini düşünürdük. Gördüm ki, İmparatorluğun dört bir yanına dağıtılmış onlarca ihracat limanımız varmış.

Biz Osmanlı eğitiminin mahalle mekteplerinden ibaret olduğuna inanırdık. Bu kitapla gördüm ki, Osmanlı 19. yüzyılın en modern eğitim kurumlarına sahipmiş.”

Daha geniş bilgi için: 0212 455 61 29

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi