Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Güneydoğu’nun altı da üstü de çok zengindir

Güneydoğu’nun altı da üstü de çok zengindir

Yeryüzünün altıyla üstüyle en zengin toprakları geniş anlamda Mezopotamya, bizim sınırlarımızda kalan kısmıyla Güneydoğu’muzdur.
Toprağın zenginliğinden söz ederken, sadece altının ve üstünün verimliliğinden değil; “ilim, insan, tarih ve kültürel” zenginliğinden de söz ediyoruz.
Bağdat’tan başlayarak Güneydoğu’nun tamamına baktığımızda, pek çok uygarlığın yanı sıra, son olarak İslam dininin kültürel ve tarihi mirası bu topraklardadır.
Güneydoğu’nun en küçük köyünden en büyük yerleşim alanına kadar; medresesi ve tekkesi olmayan bir yer gösterilemez.
Irak’ı işgal eden Amerika ve müttefikleri şehri yakarken, sadece petrolü için harap etmediler. Esas İslam’ın kültürel ve tarihi mirasını yok ettiler.
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) ve dört halifeden sonra İslam’a öncülük etmiş bütün İslam âlimlerinin toplanma ve dağılma yurdu Bağdat olmuştur.
¥
Diyarbakır’ın ilk fethi, Mekke’nin fethinden 9 yıl sonra gerçekleşmiştir.
Halife Hz. Ömer’in (r.a.) görev verdiği komutan İyaz bin Ganem ve Halid bin Velid ile oğlu Süleyman, Diyarbakır’ın fatihidir.
Savaş sonrası Halid Bin Velid’in oğlu Süleyman dâhil, 27 sahabe bu bölgede, 13 sahabe ise surların etrafında şehit düşmüşlerdir. Bölgede toplam 41 sahabe kabri vardır.
Güneydoğu’muzun daha nerelerini sayalım. Hangi bir metrekareye ayak bassanız, orada İslam’a dair mühürler bulursunuz.
Şemdinli’ye gittiğimde, “Eski Şemdinli” diye anılan yerde, terör yüzünden üç beş ev kalmış, onlar da kullanılmıyordu.
Eski Şemdinli’de insanların ziyaret ettiği tek yer vardı, orası da bir Evliyaullah’ın kabriydi. Meğer aynı zat, devrinde Şemdinli’ye üniversite kurmuş.
Böylesine ilmin ve insanın kaynaştığı bir yerde, şimdilerde terör kol geziyor.
¥
Ya Peygamberler şehrimiz Urfa?.. İlk insandan günümüze kadar nice toplumlara, nice medeniyetlere, nice uygarlıklara ev sahipliği yapmış.
Tarih boyunca bölgede çeşitli Nemrutlar çıkmış ama kazananlar hep İbrahimiler olmuş. Elbet yine İbrahimiler kazanacaktır.
Bu topraklar, yaratılış gayelerinin gereği; Nemrudilerin değil, İbrahimilerindir. İlahi adalet er geç tecelli edecek ve nihai zafer İbrahimilerin olacaktır.
¥
Cumhuriyetin kuruluşundan itibaren devleti yöneten hükümetler, halktan aldıkları yetkileri dışlayıp, belli güç odaklarının emrine girmişler.
Haliyle bölgeye ekonomik, sosyal ve kültürel hiçbir yatırım gerçekleşmemiş.
Mevcut AK Parti iktidarı, sırtını belli güç odakları yerine halka verip, bütün bir ülkeye hizmet etmeye başlayınca, ortaya birbirine düşman gözüken “çok ortaklı” örgütler çıkıverdi.
Bir turizmcinin de dediği gibi, eğer bugün Güneydoğu’da terör bitse, inanç turizmi açısından dünyanın en çok turist ağırlayan bölgesi olur.
Evet, yerin altındaki ve üstündeki zenginlikleri kullanabildiğimizde koca bir Türkiye daha çıkar ortaya.
Ve o toprakların sahibi Yüce Yaratıcı, bir gün mutlaka Nemrudilerden İbrahimilerin öcünü alır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi