Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hacca hazırlık ve haccın adabı 12

Hacca hazırlık ve haccın adabı 12

11- Hacı adayı yola çıkmadan önce, icabında kendisini irşad edecek, hayra teşvik edecek, haramlardan ve kötülüklerden sakındıracak, bir şeyi unutunca kendisine hatırlatacak, sıkıntıya düşünce sabır tavsiye edip teselli edecek, gücünün yetmediği şeylerde kendisine yardımcı olabilecek, haline uygun, anlaşabileceği güçlü-kuvvetli, kafa dengi, salih, güzel ahlak sahibi bir-kaç yol arkadaşı edinmelidir. Mümkün olursa, böyle bir yol arkadaşının, ilmi ile amil, halis-muhlis bir kimse olması, daha da iyi, nûr üstüne nûr olur. Çünkü ilim, amel ve ihlasından istifade etmek mümkün olur.

Yalnız başına yola çıkmanın birçok mahzurları vardır. Hz.Peygamber (S.A.V.) efendimiz Haffaf isimli bir sahabîye:

"Ey Haffâf! Yola çıkmadan önce arkadaş ara. Zira arkadaş başına bir iş gelirse sana yardım eder, muhtaç olursan ihtiyacını görür."(El-Hatîbul-Bağdâdî, el-Camiu li-ahlâkır-ravî..., No:1722, 4/472) buyurmuşlardır.

Hac yolu bir ibadet yolu olduğu için bu yolda herkesle arkadaşlığın yapılamayacağını bilmelidir. Hacı adaylarının kendilerine seçecekleri arkadaşlar: İyi huylu, anlayışlı, arkadaşlık haklarına saygılı, tutum ve davranışları ile kendilerini incitmeyecek ve Hac ibadetinin ifasında kendilerine yardımcı olacak kimseler olmalıdır. İyi bir arkadaş haccın makbûl olmasına yardımcıdır.

12- Hacca gidecek kimse, yolculukta ve hac esnasında arkadaşları ve diğer yolcular ile çekişmekten, onları incitmekten, kalplerini kıracak davranışlardan ve insanlara yük olmaktan sakınmalı, aksine onlara yardımcı olmalı ve iyilik etmelidir: Hacı adayının bu kadar önemli olan hac ibadetini icra ederken çok sabırlı, temiz, efendi, kibar, samimi, kusurları affedici, müsamahakar, yardım sever, hacılara hizmet edici, cömert, mütevazi, hakka-hukuka saygılı olması gerekir.

Çünkü hacı en medenî, en kâmil ve ALLAH Teâlâ'nın lutfuna erişen kimse olduğu için gerek hareket ve davranışları ile ve gerekse sözleri ile hiç bir kimseye kötü davranmaması gerekir. Kötülük yapana karşı iyilikle, çirkin söze karşı güzel sözle, sertliğe karşı yumuşaklıkla mukabelede bulunmayı prensip edinmelidir. Başkalarında gördüğü hatalarla meşgul olmayıp sadece kendi hareketlerini kontrol ile meşgul olmalıdır. Bu yüzden çokları haccın sevabını kaybederek dönmektedir.

Unutmayalım ki, şeytanın insana en çok musallat olduğu yerlerden biri de hacdır. Kazanılacak büyük sevabı şeytan ancak bu şekilde kötü konuşturmak, sabırsızlandırmak, başkalarının ayıp ve kusurları ile meşgul kılmak, kırıcı davranışlarda bulundurmak suretiyle yok etmeye çalışır.

Bu sebeple hacı adayları, nefislerine hakim olarak hac süresince kul hakkına azami derecede riayet etmeli, diğer hacıların gönlünü kıracak hareketlerden kaçınmalıdırlar. Hacı kardeşlerimiz de ufak hataları kırgınlık sebebi saymamalı. Hac ibadeti İslâm dininin en uzun süreli ve en kutsal ibadetlerindendir. Her hacı adayı bunun bilincinde olmalıdır. Çünkü ihlasla, samimiyetle, azimle ve iyi niyetle bir işe başlayan kimse için ALLAH Teâlâ taşı pamuk, nârı nûr, karanlığı aydınlık yapar, her türlü zorluğu kolaylığa çevirir.

13- Hacca gidecek kimse, imkân olursa hac yolculuğuna aybaşında perşembe günü, bu olmazsa pazartesi günü sabahleyin çıkmalıdır. Çünkü Kâ'b b. Mâlik (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz hep perşembe günleri yola çıkardı. Perşembe dışında yola çıktığı nadirdi. (Ebû Dâvud, Cihâd:84, No:2605, 2/41; Buhârî, Cihâd:103) Tebük seferine de perşembe günü çıkmıştır. Ebu Hureyre (R.A.)'den rivayete göre Resûlullah (S.A.V.) Efendimiz:

"ALLAH'ım, ümmetim için perşembe günü ilk vaktinde yapılan işi mübarek kıl." diye dua buyurdular. (İbn-i Mâce, Ticarat:41, No:2237, 2/752)

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi