Mehmet Talu

Mehmet Talu

Hacda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar 7

Hacda dikkat edilmesi gereken bazı hususlar 7

c- Sağlık hakkında

Türkiye'den yola çıkan hacı adayları bir aya yakın bir süre ülkemizde alışık olmadıkları iklim şartlarında, oldukça sıcak bir iklimde yorucu ve çetin bir yolculuk yapmaktadırlar.

Hacı adaylarımızın büyük çoğunluğu yaşlı oldukları için bu çevre şartlarına uyum sağlamaları güç olmaktadır. Genç bir kişinin bile iklim değişikliklerine uyum sağlaması oldukça uzun zaman almaktadır. Aynı zamanda yaşlı kişiden yaşları icabı kalp ve akciğer hastalıkları gibi kronik hastalıkları olanların ani değişiklik gösteren iklim şartlarına uymaları daha da güç olmaktadır. Üstelik bu gibi kişilerin hastalıkları daha da ağırlaşabilir. Hepimiz sağlığımızla ilgili her türlü koruyucu tedbiri almakla yükümlüyüz. Bu, dinimizin bir gereğidir.

1- Temizlik imanın gereğidir, ortak kullanım alanlarını temiz tutmalı, kirletmemelidir.

2- Gerek yeme-içmeye, gerekse güneş, klima ve hava akımına karşı sağlığını korumalıdır.

3- Sürekli ilaç kullananlar, beraberlerinde götürmek zorunda oldukları ilaçlar için rapor almalı ve bu rapor yanlarında bulunmalıdır.

4- Gerekli aşının yapıldığına dair aşı kartlarının da yine hacı adayının üzerinde olması gerekir.

5- Kendisine özgü, dikkat edilmesi gereken bir durumu olanlar, bunu kafile görevlilerine çekinmeden söylemelidirler. Hatta bu konuda yakın arkadaşlarını da bilgilendirmelidirler.

6- Hem sağlık, hem de israf açısından zararlı olan sigara alışkanlığına, bu mukaddes iklimde son verilebilir. Özellikle ihrâm içerisinde dahi sigara içilmesi, ihrâm yasaklarının yeterince anlaşılmadığının göstergesidir.

7- Özel ilaç kullananlar veya hastalıkları için özel ilgi gerekenler, bu durumlarını arkadaşlarına ve ilgililere mutlaka bildirmelidir.

d- Güvenlik hakkında

1- Hırsızlık ve yankesicilik olaylarına karşı dikkatli olmalı, yanında fazla para veya değerli eşya taşımamalı, gerekli tedbiri almalıdır.

2- Güvenlik açısından, özellikle bayanlar yalnız dolaşmamalı, yalnız başına vasıtaya binmemelidirler.

3- Güvenlik açısından, gerek Suud polisi veya askerinin, gerekse kafile başkanlarının uyarılarına uyulmalıdır.

Hacca gidecek olan hanımlara özel tavsiyeler:

1- Yanınızda kocanız veya bir mahreminiz: Oğlunuz, erkek kardeşiniz, amcanız, dayınız, babanız, erkek torunlarınız, kardeşlerinizin oğulları, damadınızdan, kayınpederinizden birisi bulunmadan sakın hacca veya umreye gitmeyiniz. Süt kardeşlerinizle dahi gitmeyiniz. Fitne ve dedi-koduya sebep olabilirsiniz. Size nikâhı geçici olarak haram olan enişteleriniz yani kız kardeşinizin, halanızın, teyzenizin kocaları ve kayın biraderlerinizle de hac yolculuğuna sakın çıkmayınız. Hacca illada gitmek için, biri ile muvakkat yani geçici, gidip gelene kadar sakın nikâh kıymayınız.

2- Yolculuk esnasında ve o mübarek yerlerde namahrem erkeklerle senli-benli olmayınız, dinimizin emrettiği şekilde tesettüre riayet ediniz. Tesettüre riayet etmeden sakın tavâf yapmayınız, dışarı çıkmayınız.

3- Erkekler arasında sıkışmaktan sakınınız. Bilhassa Hacer-i Esved'e ve Kâbe örtüsüne dokunacağım diye erkekler arasında sıkışmamaya çalışınız. Çünkü Hacer-i Esved'i öpmek ve Kâbe örtüsüne dokunmak için sıkışmak, aynı zamanda bazı haramları işlemeye razı olmaktır.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mehmet Talu Arşivi