Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Aşk Kitabı ve Ak Zambaklar Şehri Tokat

Aşk Kitabı ve Ak Zambaklar Şehri Tokat

Bu haftaki kitaplarımız Ötüken Yayınları’ndan.

Birincisi; “Mevlana’dan Söyleyişler” alt başlığı ile “Aşk Kitabı” adını taşıyor ve yazarı Uğur İnan.

İkincisi; “Ak Zambaklar Şehri Tokat” ismini almış. Yazarı ise Yasemin Dutoğlu.

Her iki eser de kendi alanında harika olmuş.

Herhalde Mevlana’yı bilip de anlayan herkesin, sanırım daha adı duyulur duyulmaz, yüzünde bir tebessüm, yüreğinde bir kıpırtı meydana gelir.

Şehirlerin tarihleri bir ülkenin tarih ve kültür kaleleridir. Tokat şehrimiz de bu kalelerin en başında gelir.

¥

Önce “Aşk Kitabı”na müracaat edelim ve ilk sayfalarda bize neler anlatıyor, sözlerin güzelliklerine misafir olalım.

“Aşk için yiğitçe söyleyiş, kahramanca duruş, yılmayan kalp gerekir. Önüne çıkan engeller ne olursa olsun; uğraşmalı, kazanmalı, yorulsa da vazgeçmemelidir. Sevgiliye, o yüceler yücesi ‘Gerçek Sevgili’ye’ kavuşmak yüreklilik ister, gönül ister.

Mevlana’nın çeşmesinden içmeye devam edelim:

‘Sen, sende oldukça ve kendine taptıkça, senden sana yol vermezler, gerçek varlığını buldurtmazlar. Fakat benliğini ayak altına alıp yok olursan, seni gözden dışarı çıkarmazlar.

Hele dünya ve ahiret nimetlerini istemekten kendini kurtarabilirsen, o zaman ‘tam bir insan’ diye seni parmakla gösterirler!’

Aşk sayıya sığmayan sevgidir. Bu yüzden de gerçekte Allah’tandır. Allah, insanları şüphesiz ki çok sever. İnsanların da Allah’ı çok sevmesi, yaratılışındaki hikmete uygun davranmasının gereğidir.

Hikmetler, Allah’ın ordusudur, Peygamberlerin apaçık sözleridir, delilleridir. Ariflere mahsus olan Allah sırları, O’nun kudretinden haber verir.

Allah, insanları bu hikmetlerle faydalandırsın, anlayışlarını artırsın. Lakin her okuyan ancak idraki ve aşkı ölçüsünde anlar.

Nefsinin dileğine uyan, esenliğe düşkün olan, usanıp vazgeçen, dünya geçimine çok düşen bu bilgiye kavuşamaz.

Bu bilgiye ancak Allah’a sığınan, sevgisini ve sebatını madde dünyasından üstün tutan kavuşur. Hikmet hazinelerinden bir çok mal elde eder.”

¥

“Ak Zambaklar Şehri Tokat” ismi şehre çok yakışmış. Şehirler insanlar gibidir. Bir şehri sevmeniz için ruhunuzun o şehirle anlaşması, kaynaşması gerekir.

Ruh aleminiz o şehirde rahatça dolaşıyor, dinleniyor, masumlaşıyor, hürmet, bilgi, paylaşım, dayanışma gibi duygularınız coşuyorsa, ruhunuz o şehri benimsemiş demektir.

Tokatlı değilim ama Tokat nadir sevdiğim şehirlerdendir.

Yani ruhum Tokat’a çok ısınır. Caddelerinde, mahalle aralarında, çarşılarında, hele vakıf çarşısında kısa bir mola bile insanı farklı bir atmosfere taşır ve konukseverlik gösterir.

Gönül ister ki, diğer bütün şehirlerimizin, kasabalarımızın hatta köylerimizin bile tarihiyle birlikte kültürel değerleri kayıtlara geçebilsin.

Belki Tokat hakkında başka kitaplar yazılmıştır ama “Ak Zambaklar Şehri Tokat” adlı eserde şehrin tüm insani ve tarihi sıcaklığı anlatılmış.

¥

Eserler hakkında bilgi için: Ötüken Yayınları; 0212 251 03 50

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi