Soykırım milyonerleri, Avrupa ve Perinçek

Soykırım milyonerleri, Avrupa ve Perinçek

İki önemli karar! Ne olursa olsun Avrupa birliği diye sayıklayanların hayranlık duyduğu Avrupa’nın kendi sömürgeci, soykırımcı geçmişini unutup Türklere bakışını belgeleyen mahkeme kararı ile soykırım iddialarına ilişkin verilen bir diğer mahkeme kararı.

İlk karar; İsviçre Federal Mahkemesi, "Ermeni soykırımı"nı inkar edip, ırkçılık yaptığına karar verilen Doğu Perinçek'in mahkumiyetini onama kararı.

İsviçre Federal Mahkemesi, sözde "Ermeni soykırımı"nı inkar edip, ırkçılık yaptığına karar verilen İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek'in mahkumiyetini onayladı. Mahkemenin onama kararının ardından Perinçek'e verilen 9 bin Frank tutarındaki paraya çevrilmiş 90 günlük hapis cezası ve 3 bin Frank da para cezası olarak onaylanmış oldu. İsviçre'nin en üst yargı kurumu olan mahkeme, "Ermeni soykırımı"nın pek çok tarihçi, Avrupa Parlamentosu(AP) ve pek çok parlamento tarafından soykırım olarak kabul edildiğine işaret etti.

İnkardan dava açılmıştı.
İşçi Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, sözde Ermeni soykırımını "inkar" yasasını ihlal ettiği gerekçesiyle İsviçre'nin Lozan kentindeki mahkeme tarafından yargılanmış, 6 Martta başlayan duruşmalar sonunda verilen kararda, Perinçek, 90 gün hapis cezası karşılığında her günü 100 İsviçre Frangı (yaklaşık 115 YTL) olmak üzere 9 bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırılmış ve bu ceza iki yıl tecil edilmişti. Mahkeme, bunun dışında 3 bin İsviçre Frangı para cezasına çarptırdığı Perinçek'in, bu parayı hemen ödemediği takdirde 30 gün hapis yatmasına hükmetmiş ve 5 günlük süre tanımıştı.

Perinçek'in ayrıca 1000 İsviçre Frangını sembolik olarak bu ülkedeki Ermeni cemaatine ve 10 bin İsviçre Frangını dava açan Sarkis Şahinyan'a ödemesi istenmişti. Mahkeme masrafı olarak da Perinçek'in 5873,55 İsviçre Frangı ödemesine karar verilmişti.

Ermeni soykırımı iddialarını reddettiği için ceza alan Doğu Perinçek, bir üst mahkemeye temyiz başvurusunda bulunmuştu. Şimdi ise AİHM’ne başvuracak, orayı da göreceğiz.

Soykırım milyonerleri
Diğer karar ABD’de verildi, Fransa’da uygulandı. .
Fransa’nın en büyük sigorta şirketlerinden Axa, California’da bir mahkemenin Ekim 2005’te sözde soykırım kurbanlarının yakınlarına verilmek üzere karara bağladığı 17,5 milyon dolarlık tazminatın 1 milyon dolarlık kısmını Paris’te, Fransa’daki 3 Ermeni derneğine ödemişti. Diğer taksitler ise Ocak ayına kadar ödenmiş oldu.

Axa, 1915 ve sonrasında ölenlerin miras hakkına sahip çıkan bir grup Ermeni’nin açtığı toplu dava sonucunda bu ödemeyi yapmaya mahkum edilmişti.

Davayı açan Ermeniler, Osmanlı topraklarında yaşayan yakınlarının 1915’ten önce Fransız sigorta şirketi Axa’dan hayat sigortası poliçeleri aldıklarını ancak bu poliçeleri alanların varislerine herhangi bir ödeme yapılmadığını, bu nedenle de mirasçı olduklarını iddia ederek avukatları aracılığıyla Ermeni hayır kurumlarına verilmek üzere hak talebinde bulunmuşlardı.

Davayı üstlenen Ermeni asıllı Amerikalı avukat Brian Kabateck ve Vartkes Yeghiayan, California mahkemesinde dava açtıkları Deutsche Bank ile Dresdner Bank’la benzer bir anlaşmayı sağlayamadıkları için üzgün olduklarını belirttiler.

Avukatlar ikişer adet 400 bin dolarlık çeki "Ermeni Hayır Kurumları Birliği" ile "Mavi Haç"a (Croix Bleu) teslim ederken, 200 bin dolarlık üçüncü çeki de Ermeni vakıflarından "Fransa Ermeni Fonu" yetkililerine verdiler.

California mahkemesi, Axa’nın ödeyeceği tazminatın 3 milyon dolarının Fransa’daki Fransız-Ermeni hayır kurumlarına verilmesini kararlaştırmıştı. Ermenilerin avukatları Kabateck ve Yeghiayan ödenen 1 milyon dolar dışında bu yılın sonuna kadar 1 milyon dolarlık ikinci bir ödeme daha olacağını ve üçüncü 1 milyon dolarlık ödemenin de Ocak 2008’de yapılacağını açıklamışlardı.. Avukatlar bir çağrı yaparak, yakınlarını 1915’te kaybedenlerden Axa’da hayat sigortası poliçesi olanların, isimlerini www.armenianinsurancesettlement.com adresinden öğrenerek kendilerine başvurmalarını istediler.

Bu haberler; Hepimiz Ermeniyiz pankartları ile yürüyenleri sevindiren haberler olsa gerek.
Yakında Türkiye’de zincirleme davalar açıldığında kimse şaşkınlık yaşamasın. çünkü Sigorta şirketlerinin Türk sigorta şirketlerini adım adım ele geçirdiği düşünülürse bunun nereye varacağını siz hesap edin.

Günün Sözü; Mal cimrilerde, silah bozguncularda, yönetim de akılsızlarda olursa düzen bozulur.

Önceki ve Sonraki Yazılar
Arşivi