Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

İGİAD İş Ahlakı Raporu

İGİAD İş Ahlakı Raporu

İnsan olarak hepimizin en zor ve tek imtihanı, parayla olmaktadır. Parayla imtihanını halledebilenlerin bu dünyada altından kalkamayacağı hiçbir iş yok demektir.
İnsanoğlunun bulunduğu her yerde, hiçbir problemin temeline inmeye gerek yok, görünen tarafımıza bakalım kafidir. Karşımıza mutlaka paraya tamah ve tapınma çıkacaktır.
Bu sebeple; yüzyılımızda insanoğlunun içine düştüğü bunalımı sağda solda aramaya veya ona buna çamur atarak çeşitli mecralarda definecilik yapmamalı. Fert fert herkes, kendisinin parayla ve iş ahlakıyla nasıl imtihan olduğuna göz atsa yeter.
Bu hafta tanıtmaya çalışacağım bir rapor bir de altı ayda çıkan bir dergi var. Kısa adı İGİAD olan “İktisadi Girişim ve İş Ahlakı Derneği” tarafından hazırlanan; “2008 İş Ahlakı Raporu” ile “İş Ahlakı Dergisi”nden söz etmek isterim.
Hem raporu hem de dergiyi inceledim, öncelikle böyle bir dernek kuran ve bir de bu konularda dergi ve rapor yayınlayanları tebrik ederim. Günümüzde iş ahlakından söz etmek, işçi ahlakından söz etmek, dolayısıyla kul hakkından söz etmek ve bu konularda söz söylemek büyük cesaret ister. Demek ki, böyle yürekli insanlar da varmış.
Geçenlerde bir yazımda kendimi de en başa koyarak sormuştum; “Acaba kaç kişi helal yediğine inanıyordur” diye. Bu soruma mübarek bir adamdan cevap geldi. O da yıllar önce yine bir başka güzel insandan duymuş ve bana aktardı. O mübarek dermiş ki;
“Evladım ahir zamanda iki şeyin helal olduğu açıktır. Birincisi; ‘İkram edilen yemek. Ama dostça, sonraya bir beklentisi olmayan, yani karşılıksız kurulan sofra.’ İkincisi; ‘Hediyeleşme! Yalnız yine beklentisi olmayan hediyeleşme. Sonradan hediyenin karşılığı başka şekillerde gelmeyecek olan rızaya dayalı, sevgiye dayalı, dostça hediyeleşme.’ ”
Bu konuyu geçiyorum ve dergi ile rapora dönüyorum. Eğer iş dünyasında ve işçi dünyasında, daha doğrusu, insanın olduğu her yerde ve insan ilişkilerinin cereyan ettiği her mekanda, “iş ve insan ilişkilerinde ahlak” kavramının nasıl olmasını bekliyor veya istiyorsak, beklediklerimizi ve istediklerimizi öncelikle en az altı ay, kendimize uygulamak kaydıyla bu rapor ve dergiden istifade edebilirsiniz.
Dergi ve rapor ücretli olarak satılmıyor. Yalnız her ikisini de temin etmek isteyen okuyucularımız olursa, yazının sonunda vereceğim telefon numarasından isteyebilir. Fakat posta masraflarını karşılamak kaydıyla isteyebilir. Zaten dergi ve rapor bedava, bir de posta veya kargo parasını derneğe yüklemek herhalde çok ahlaklı olmaz!?
Bu mesele gerçekten çok çetrefelli mesele. Hele hele ahirete iman etmiş olanlar açısından daha çok çetrefelli. Ahirete inanmayanların bir dünyası var, onlar bu dünyayı tamamlar ve gider. Ahirete inananların iki dünyası var, hem bu dünyayı hem de öteki dünyayı imar etmekle yükümlüdürler ki, işte; “insan ve iş ilişkilerinde ahlak” kavramı da bu yüzden ortaya çıkmakta ve en çok da “biz iki dünyalıları” ilgilendirmekte.
Derginin ilk sayfalarından şu cümleleri de paylaşmak isterim. “Paranın her alanda tek hedef olarak algılandığı ve ahlakın önüne geçtiği, insanın ve insana özgü değerlerin yıkıma uğratıldığı ve yok sayıldığı günümüz iş dünyasının, insana huzur sağlamaktan epey uzakta olduğu söylenebilir.
Halbuki iş hayatı, insan ömrünün büyük bir kısmının akıp gittiği bir “yaşam alanı”dır. Merhum Sabahattin Zaim hocanın işaret ettiği üzere insanı bu dünyada huzurlu kılan iki alan vardır. “İlki ev,” ikincisi ise “iş hayatı.” Huzurun sağlanabilmesi için de iş hayatının ahlak kuralları çerçevesinde düzenlenmesi, her noktasında ahlakın hakim olması gereklidir. Bu da girişimcilerin ahlaklı girişimciler olması, işverenlerin ve işçilerin hak ve sorumlulukları çerçevesinde hareket etmesi ile mümkündür.
İşte dananın kuyruğu burada kopuyor değerli dostlar. İnsan ahlaklı yaratılmıştır. Sadece bu yaratılmışlığımızın önemini kavrayabilsek yeter. Sözü daha fazla uzatmayalım. Rapor ve dergi hakkında bilgilenmek için; İGİAD 0212- 544 96 00

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi