Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Akıldan Kalbe Yolculuk

Akıldan Kalbe Yolculuk

Akıldan kalbe yolculuk edebilmek için iman köprüsünden geçmek lazım gelir.

Eğer iman yok veya zayıfsa, köprü cılız ve yıkılmak üzere olduğu için, akıldan kalbe geçit vermiyor demektir.
Peki sebebi nedir? Sebebi şudur:
Bir kısım insanlar her meseleye akıl penceresinden bakar ve kalbe inemediği için dünya bu tiplerin gözünde yalnızca maddeden ibarettir.
Bir kısım insanlar ise; “sen benim kalbime bak” diyerek sözlü ve fiili olarak her türlü karmaşık işleri yapar, ama kalbinin temiz olduğunu söyler.
Oysa bir insanın beden dili başta olmak üzere, her söz ve fiili, kalbinin dışa yansımasıdır. Yani kişinin görülen hali kalbinin halidir.
Ne akıl tek başına insanı insan yapar ve insan ilişkilerini düzenler... Ne de “sen benim kalbime bak” diyerek kendisi dışında herkesi aptal zannedenleri insan yapar.
Akıl ile kalp arasındaki iman, “köprü ve terazi” vazifesi yapmıyorsa, o insan dünyadan ukbaya giden yolculuğunu aklıselim şekilde sürdüremiyor demektir.
İşte Nesil Yayınları’ndan çıkan ve Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın kaleme aldığı; “Akıldan Kalbe Yolculuk Bediüzzaman Modeli” adlı eser, “Akıldan kalbe yolculukta; “imanın”, “iman ile amel etmenin” psikolojik ve sosyolojik boyutunu anlatıyor.
¥
Bediüzzaman Hazretleri’nin; “insan”a dair söylediklerinde; psikoloji, psikiyatri ve pedagoji başta olmak üzere; insan bilimleri, “insanlar”a dair söylediklerinde ise sosyal bilimler açısından çok çarpıcı yönler vardır.
Mesela küçük bir örnek verelim:
“1911 doğumlu Marshall McLuhan, kendisini iletişim biliminin en önemli ismi kılan iki kavramlaştırmadan biri olarak dünyaya ilişkin ‘küresel köy’ benzetmesini 1960’larda yaptığı halde, Bediüzzaman 1922 yılında yazmış olduğu Mesnev-i Nuriye’de ‘küre-i arzı bir köy hükmüne getiren medeniyet-i hâzıra’dan söz etmektedir.
Yine akıldan kalbe yolculukta Bediüzzaman; saltanat, meşrutiyet, tek partili cumhuriyet ve çok partili demokrasi dönemlerine tanıklık etmiş bir isim olarak, daha saltanat döneminde demokrasi ve çoğulculuk bağlamında söyledikleri, başlıbaşına dikkat çekicidir.
Bu düşünceleri, Batı’dan mülhem olarak değil, İslâmî mirasın yeniden yorumlanması çerçevesinde dile getiriyor olması, apayrı bir değere sahiptir.
Prof. Dr. Nevzat Tarhan’ın bu kitabı, akıldan kalbe giden yoldaki köprüyü inkâr etmeyen başka akademisyenleri de Bediüzzaman ve Risale-i Nur araştırmalarına teşvik ederek, zihin açıcı bir çığır açma işlevi görecektir.
¥
Nesil’den çıkan bir diğer eser ise; akıldan kalbe giden yol üzerindeki imana bütünüyle teslim olan Bediüzzaman Hazretleri’nin talebelerinden Mehmed Kayalar’ın hayatı.
“Zulme Boyun Eğmeyen Kahraman” alt başlığıyla “imana ve insana hizmette” Doğu ve Güneydoğu’nun kahramanı Mehmed Kayalar’ın hizmetlerini, İhsan Atasoy kaleme almış.
Nesil Yayınları: 0212 551 32 25

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi