Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Lokman Ayva ile

Lokman Ayva ile

Türkiye’nin hiçbir konuda engel tanımayan, “Engelli Adamı Lokman Ayva” ile birkaç dakika bile geçirseniz, dünyanızın değişeceğinden emin olabilirsiniz.


Görme engelli bir insanın, görenlerden kat kat daha büyük insanî melekelere, tecrübeye, bilgiye, hoşgörüye ve sevgiye nasıl sahip olduğunu bilmek isteyenler, Lokman Ayva’nın çalışmalarını takip etmeliler.
Lokman Ayva’yı yüz yüze görmek şart değil. O zaten karşısındakini görmüyor, ama görenlerden daha ferasetli.
Lokman Ayva’daki pozitif enerji, memleket sevdası ve insan sevgisi, toplumumuzun yüzde onunda olsa, bu memleket huzurdan şaha kalkar.
Daha sonra Lokman Ayva’nın icraatlarından söz edeceğim, ama önce kısaca hayat hikâyesine konuk olalım.
¥
Lokman Ayva; 1966 yılında Konya’nın Doğanhisar İlçesi, Başköy Kasabası’nda dünyaya gelir. Menenjit hastalığı sonrası 11 yaşında gözlerini kaybeder.
Beş yıl sessiz ve karanlık geçer. “İçi dünyaya küsmese de dışı onu dünyaya küstürür.” Birgün amcası radyo dinlemesini tavsiye eder.
Nihayet onu görmeyen, onun da görmediği birilerini dinlemeye başlar.
Ankara Radyosu’nu dinlediği bir gün körler için “kabartma okuma yazma kursu” olduğunu öğrenir.
Hemen radyoya yazar ve radyodan cevap gelir. Lokman Ayva, babasının refakatiyle 1982 yılında Ankara Körler Ortaokulu’na kaydolur, 1985 yılında okulu birincilikle bitirir.
Lokman Ayva’yı tutmak mümkün değildir artık. Konya Gazi Lisesi’nde başladığı eğitimini Ankara’da tamamlar.
Üniversite için İstanbul vardır kafasında. Hem de Boğaziçi. Boğaziçi’ne girer ve 1993 yılında mezun olur. 1996 yılında ise aynı üniversitede yüksek lisansını yapar.
¥
Gazeteci, radyocu, İngilizce öğretmenliği sürerken; “görenlerle görmeyenler” arasındaki uçurumların tamiri için çalışmaya başlar.
Türkiye’de ilk kez 1994 yılında İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında oluşturulan, “Özürlüler Koordinasyon Merkezi”nin kurucu başkanlığını yapar ve 2001 yılında bu merkezin yöneticiliğine getirilir.
Sıkıntı içerisinde yaşayan özürlü insanlarımızın problemlerini en aza indirgemek isteyen ve onlara müreffeh bir hayat sunma yönünde çaba sarf eden Lokman Ayva’nın yaptığı işlerden hangilerini sıralasak destan olur.
Beyaz Ay Derneği bünyesinde Türkiye’nin ilk körler için bilgisayar laboratuvarı ve özürlüler kampı, üniversiteye hazırlık için kaset-dergiler, bilgi bankası, sesli trafik ışıkları ve okullar onun eseridir.
¥
Lokman Ayva, 18 Nisan 1999 genel seçiminde İstanbul 3. Bölge’den Fazilet Partisi’nden milletvekili adayı olur, ancak az bir farkla seçilemez.
3 Kasım 2002 tarihinde yapılan genel seçimlerde ise AK Parti’den İstanbul 3. bölge adayı olur ve seçilir.
Böylece 3 Kasım 2002 seçimleriyle siyasi tarihimizde ilk defa görme engelli bir kişi, milletvekili olur.
Hasılı kelam; “Biz görenler, görmeyenler kadar inançlı, samimi ve azimli olsak yeter.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi