Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Hatay TIR parklarına dönmüş

Hatay TIR parklarına dönmüş

Bayram arifesini yaşadığımız şu gün inşaallah, Suriye halkı da bizler de huzurlu bir bayram geçiririz.
Hatay yani Antakya, Suriye’deki iç kargaşa yüzünden TIR parkına dönmüş.
İhracat ve taşımacılık durunca mecburen TIR’ların pek çoğu, işlerin açılmasını beklemek üzere parka çekilmiş, bir kısmı da satılık levhaları asmış.
Biliyorsunuz Hatay’ın genelinde ve özellikle Antakya’da yaşayan nüfus, dünya barışına örnek olması gereken bir yapıya sahiptir.
Üç dinin ve onlarca uygarlığın üzerinde devirler yaşadığı topraklar, yine tarihe şahitlik etmeye ve hatta ev sahipliği yapmaya devam ediyor.
Hatay’ın bu ve benzeri hadiselere ev sahipliği; Hz. İsa Aleyhisselamın havarilerinin şehre gelişleri ile Habib-i Neccar Hz.lerinin, Antakya Kralı ve halkına karşı verdiği “kurtuluş davetiyesiyle” başlar.
Habib-i Neccar ve Hz. İsa Aleyhisselam’ın havarilerini nasip olursa yarın yazacağım.
*
Suriye’deki kargaşa Hatay bölgesinin ekonomisini yakından etkilemiş. Kargaşa öncesi irili ufaklı yerel ya da genel olan ticari ilişkiler haliyle son bulmuş.
Küçük işletmeler kısmen kendilerini kurtarmışlarsa da büyük işletmelerin bir kısmı zarar etmiş ve kapanan şirketler olmuş.
Ekonomik zayıflamanın veya belirsizliklerin dışında Antakya ve civarında ciddi bir problem yok. Hayat devam ediyor.
Millet olarak yine vefakârlığın ve fedakârlığın zirvesinde bir manzara var Hatay’da. Mültecilerin bakımları ve beslenmelerine devam ediliyor.
Tevhid toplumu oluşumuzun gereği olan; “karşılıksız yardımlaşma ve dayanışmamız” bir kere daha kendisini gösteriyor.
Suriye’deki savaşın bir an önce bitmesi için mültecilerin gözü kulağı Başbakan R. Tayyip Erdoğan’da. Erdoğan’a duyulan sevgi ve güven, mültecileri ayakta tutuyor.
¥
Hayatın devam edişi, Antakya’nın “Uzun Çarşı”sında daha net görülüyor. Günlerden pazar olmasına rağmen çarşı cıvıl cıvıldı.
Zaman tünelinden geçerek insanları yüzyıllar ötesine ışınlayan çarşıdaki alışveriş ve hareketlilik, umudun ve güvenin eseriydi.
Esnafın; “bugünümüze de şükür” diye umuda yelken açması, umutsuz ve çaresizlere dayanak olmayı sürdürüyor.
Bugün arife yarın bayramdır. İnşaallah bayramın hürmetine ve iyi insanların duasıyla bu savaş biter de insanlar huzur ve güvene kavuşurlar.
¥
Bu dua ve niyazlarla Habib-i Neccar Hz.lerinin kabrini ziyaret ettik. Habib-i Neccar’ın kabri, hem Müslümanlar hem de Hıristiyanlar tarafından asırlardır ziyaret ediliyor.
Habib-i Neccar Camii’nde, Habib-i Neccar ile birlikte Hz. İsa Aleyhisselamın üç havarisi; Yahya, Yunus ve Şem’un-ı Sefa bulunuyor.
Bu üç isim batılı kaynaklarda sırasıyla; Yuhanna, Pavlos ve Petrus olarak geçiyor.
Habib-i Neccar ve Hz. İsa Aleyhisselam havarilerinin Antakya Kralına ve halkına sunduğu; “barış, huzur, güven ve istikrarın” anlaşılması için, insan olan her insanın gayret etmesi lazımdır. Hayırlı bayramlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi