Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Tarihinden ürkenler

Tarihinden ürkenler

 

Dünyada bizden başka kendi tarihine sırt dönen, sırt dönmekle kalmayıp, sırtından vuran başka “kalabalıklar” bulamazsınız.
 
 
Hem bu topraklarda yaşayacaksınız hem de bu topraklarda yaşanmış tarihi gerçeklere kulaklarınızı, gözlerinizi, vicdanlarınızı kapatacaksınız.
Memlekette ne kadar şerefli tarihçi varsa, hepsi de ısrarla bu dizinin doğru şeyler söylemediğini dile getiriyor ve eleştiriyor.
 
Hatta başbakanın da eleştirisine rağmen halen gösteriliyor.
Anlaşılan o ki, televizyonun patronu bu işten epey para kazanıyor. Para uğruna, milletin tarihine hakaret ettiriyor ve bir tarih rezaletine müsaade ediyor.
“Muhteşem Süleyman” adıyla anılan bu dizi hakkında ilk yazan ve konuşanlardan birisiyim. Artık bu insanlara bir şey söylemeyi zül sayıyorum.
Çünkü malum güruhun; milletin tarihiyle, diniyle, örf, adet ve gelenekleriyle barışması mümkün değil.
Bu sebeple, tarihe sırtlarını dönmeleri gayet normal. Mayalarının gereğini yapıyorlar, hatta düşmanlıklarını kutlamak gerek.
 
.....................
 
Geçtiğimiz günlerde İlber Ortaylı’yı dinlemiştim. Söz malum diziye geldiğinde güldü ve; “Bu sorulardan bıkmadınız mı, hâlâ mı seyrediyorsunuz pespaye diziyi” diyerek şunları söyledi:
“Diziyi yazanlar ve çekenler reklam parası vereceklere göre çekiyorlar, o dönemde perde yoktu, adamlar sahneleri perdelerle donatıyorlar. Yani dizinin patronu kumaşçılar.
Tarihi bilmedikleri gibi araştırma zahmetine de girmiyorlar. Osmanlı’da yemek yerde yenir, bunlar masada yedirip, devlet işleri gördürüyorlar.
Devlet işleri öyle masalarda yemek yenilerek muhabbet edalarıyla görülmez. Yaptıkları işi asla ciddiye almıyorlar.
Senaryo berbat, senaryoyu ilk yazan kız zaten ne İstanbul’u bilir ne de tarihi bilir, Ankara’da yaşamıştır ve İstanbul bilinmeden tanınmadan tarih bilinmez ve yazılmaz.
Benden tarih danışmanları istediler, iki kişi verdim ama hiç birisini dinlemiyorlarmış. Padişahın kavuğunu bile parayı veren kuyumcunun istediği gibi yapıp çekiyorlar. Böyle saygısızlık olmaz.
Kanuni’ye hem cihan padişahı diyeceksiniz hem de haremden çıkarmayacaksınız, böyle bir anlayış, Kanuni’ye ve tarihe hakarettir.
Küçük düşünen adamlar büyük düşünülen işler yapamazlar. Tarihi dizi çekmek, küçük düşünen insanların işi değildir.
Küçük reklam paralarına tarihi paralıyorlar. Başbakan isyanında haklı. Sadece başbakan değil, Tarih kurumu, RTÜK ve Kültür Bakanlığı niye sesini çıkarmaz bilmiyorum.
Osmanlı tarihi konusunda Türkiye’de senarist ve yönetmen yok.”
İlber Ortaylı böyle diyor.
 
................................
 
Mustafa Armağan’ın yönetiminde çıkan “Derin Tarih Dergisi,” Ocak sayısında Hürrem Sultan’ın Vakıflarıyla, Kanuni’nin Gemilerini dosya konusu yapmış.
Dergiyi okuyunca malum dizideki Hürrem ile Kanuni’nin hiçbir ilgisi olmadığını herkes görebilir.
Bu kadar açık gerçeklere rağmen eğer bu dizi hâlâ ilgi görüyorsa artık ne televizyonun sahibini ne de diziyi yazan ve çekenleri eleştirmemek lazım.
Demek ki seyredenler, kendi tarihlerinin karalanmasından hoşlanıyorlar.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüseyin Öztürk Arşivi