Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Hasret Kitabevi Ankara

Hasret Kitabevi Ankara

Eski Ankara’nın merkezi, Taceddin Dergâhı’nın olduğu Hamamönü semtidir.

Benim de çocukluğumun bir bölümünün geçtiği bu mahallede, sadece Türkiye’ye değil, tüm dünyaya İslam Şairi’nden bir “İstiklal Marşı” yazıldı.
Ne zaman Ankara’ya yolum düşse, Hamamönü’nü ve dergâhı ziyaret ederim. Hem geçmişi yadeder hem yenilikleri görürüm.
Bu sefer gidişimde bir Akif dostu, bir şiir dostu, kısacası bir kültür ve tarih dostu olan Dr. Lütfü Şehsuvaroğlu’nun, dergâha 10 metre mesafedeki Hasret Yayınevi’ne uğradım.
Eskimeyen ve eksilmeyen bir hafıza ambarına sahip olan söz ustası Lütfü Şehsuvaroğlu ile yakın tarih merkezli sohbet yaptık.
Haliyle sohbetten elimde kitaplarla çıktım. Ankara’da oturanlar veya misafir olarak bulunanların hem Taceddin Dergâhı’nı hem de Hasret Kitabevi’ni ziyaret etmelerini, kitap ve kültür adına öneririm.



Evet Lütfü Şehsuvaroğlu’nun para kazanmak amacıyla değil, kültürümüze ve tarihimize hizmet etmek gayesiyle çıkardığı bazı kitaplarından kısa kısa söz edelim.
İlk eser, “Şiir Şiir Muhsin Başkan” adıyla, Lütfü Şehsuvaroğlu’nun Muhsin Yazıcıoğlu’na ithaf ettiği şiirlerden oluşuyor.



Necip Fazıl’ı bir de Şehsuvaroğlu’ndan okumalı. “Ordusunu Arayan Kumandan” adlı kitabında, üstadın 1977 yılında MHP’ye niçin ve nasıl geçtiğini teferruatıyla anlatıyor.



“Milli Sivil Stratejik Konsept” adlı eser ise; 28 Şubat döneminde çoğunluk susmuş iken “Milli Askeri Stratejik Konsept” adı altında bir kitaptan bahsedilirken, cesaretle kaleme alınmış bir sivil toplum direnişi.



“Halkalı Tarımsal Eğitimin Tarihi” adlı prestij eserde; “Milli Şairin Baytar ve Muallim Olarak Portresi,” Mehmet Akif’in bütün yönlerini gün yüzüne çıkarıyor.
Karnesinden istifa mektubuna, aldığı derslerden verdiği derslere kadar her belge kitapta yer alıyor.
Baytarlık mesleğini deruhte ettiği bütün yıllarıyla, üstüne aldığı vazifeler de bir bir anlatılıyor. Görsel malzemesi bol olan kitap geniş boyutlu bir prestij kitabı.
Mehmet Akif’in sadece şair yönü değil, bütün yönleri irdelenmiş. Bugüne kadar yazılan Akif eserlerinden oldukça farklı.



Ve Abdurrahim Karakoç. “Şairin Haberci Olarak Portresi” adlı eser Şehsuvaroğlu’nun deyimiyle; “iletişim ve edebiyat disiplinlerinin ikisini de ilgilendiren ve onlarla ilgili fakültelerde okutulması gereken bir kitap.”
İletişimsel eylem kuramının öncüllerinden Jurgen Habermas’ın teorilerini geliştiren ve Türk edebiyatına uyarlayan bir çalışma.
Karakoç’un haberci mahiyetinde yazdığı şiirleri ve böylece ördüğü arka planı tartışıyor kitap. Ve Abdurrahim Karakoç’un, “adam karakteri” anlatılıyor.



Abdurrahim Karakoç ile Bahaettin Karakoç’un babaları Ümmet Karakoç’un şiirleri, yine bir şair olan oğlu Nafiz Karakoç tarafından kitaplaştırılmış.
“Babam ve Ben” adlı kitapta Ümmet Hoca ile Nafiz Karakoç’un şiirleri yer alıyor.
Bilgi için Hasret Kitapevi: 0312- 311 70 62

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi