Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Birileri kavga için birileri okumak için

Birileri kavga için birileri okumak için

Her anne ve babanın çocukları için en başta istedikleri şey, onların okumaları ve ellerine ekmeklerini almalarıdır.

Bin bir meşakkatle yetiştirilen bu çocuklar, üniversiteye geldiklerinde; ne ailelerinin ne de devletin kendilerine sağladıkları imkânları unutarak ve hatta yok sayarak, ailelerine ve memleketlerine ihanet edip, teröre bulaşıyorlar.
Oysa ülkemize kimi yerden binlerce, kimi yerden on binlerce mesafe uzaktaki memleketlerinden okumak için Türkiye’ye gelmek isteyen öğrencilerin haddi hesabı yok.
Bu çocuklar kendi ülkelerinde imkânsızlıklar sebebiyle eğitim alamadıkları için Türkiye’ye geliyorlar ve okuyorlar.
İnsan en azından bunların haline bakarak utanır, önündeki ve elindeki nimetleri tepmez.

Masamda Türkiye uluslararası öğrenci raporu dosyası var. Sefire-i Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği’nin raporuna göre 2010-2011 akademik yılında, ülkemizde 25.545 yabancı uyruklu öğrenci eğitim görmüş.
Hani ünlü bir atasözümüz vardır. Denilir ki; “Kimi bulur bunar, kimileri de bulamaz bunar.” Bizdeki teröre bulaşan gençler “bulup bunayanlardan.”

7 milyarı aşan dünya nüfusunda 15-24 yaş arası gençlerin yüzde 85’i az gelişmiş ülkelerde yaşamaktadır.
Bu genç nüfusun bir kısmı, üniversite eğitimi almak için kendi ülkeleri dışında bir ülkeyi tercih etmektedir.
Bu genç nüfus, kendi ülkelerinde üniversite eğitimi alma imkânı bulamıyorlar. Kendi ülkelerindeki eğitim kalitesi dünya standartlarına göre yetersiz kaldığından, daha donanımlı üniversiteleri tercih ediyorlar.
Bu arada başka ülke dil ve kültürler hakkında bilgi sahibi olarak kendilerini geliştirmek istediklerinden, daha iyi iş ve kariyer imkânlarına sahip olmak istiyor ve bunun gibi sebeplerle eğitim için başka ülkeleri tercih etmektedir.
Tercih edilen bu ülkelerin başında da Türkiye geliyor. Özellikle son on yılda sadece az gelişmiş ülkelerin değil, gelişmiş ülkelerin de dikkatini çekmekte ve öğrenciler gelmekte.

Biraz da dünyanın dört bir yanından gelen öğrencilere ev sahipliği yapan Sefire-i Âlem Uluslararası Öğrenci Derneği’nden söz edelim.
Dünyanın değişik ülkelerinden gelerek Türkiye’de okuyan misafir öğrencilerle geleneksel misafirperverlik anlayışın gereği olarak ilgilenmek ve onlara rehberlik yapmak amacıyla kurulmuş.
Sefire-i Âlem kelime anlamı itibariyle, “âlemin hanım elçileri” anlamına gelmektedir. Dernek misafir öğrencilere yüklediği misyonu barındıran bu adla, onların donanımlarını en iyi şekilde tamamlamalarını, kendi ülkelerinin kalkınmasına katkı sağlamalarını, yeryüzünde; adaletin, hakkın, sevginin yaygınlaşması için çalışan elçiler olmalarını hedeflenmekte.
Derneğin çalışma alanları arasında elbet ilk sırayı “Eğitim faaliyetleri” alıyor. Sırasıyla “Rehberlik faaliyetleri,” “Sosyal ve kültürel faaliyetler,” “Yurt ve barınma hizmetleri” ile “Mali kaynaklar” hususunda çalışmalar yapıyor.
Ez cümle; “Unutulmamalıdır ki iyi donanımlı, kardeşlik, merhamet ve adalet, bilinciyle yetişmiş her bir genç, insanlığın umudu ve kıymetidir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi