Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Topraklarımızın altı da zengin, üstü de

Topraklarımızın altı da zengin, üstü de

Dünyanın en zor işlerinden birisi de “insanoğlunu mutlu etme sanatıdır” derler.

Bir de şöyle denilir.
“İnsanoğluna gözünün görebildiği kadar ovalar ve dağlar kadar maddi imkân sunulsa, ‘daha yok mu’ der.
Elbet böylesine doyumsuzluğa sahip insanların hırsını ve açlığını giderip, mutlu etmek mümkün değildir.
Biz günümüz insanlarının iç huzursuzluklarından kaynaklanan ve dışımıza yansıyan kavgacı tutumlarımızın temelinde, işte bu doyumsuzluk hırsımız yatmaktadır.
¥
Yeraltı ve yerüstü zenginliklerimiz bakımından dünyanın en varlıklı ülkelerinden biriyiz. Böyle olduğumuzu aklı eren herkes söylüyor.
Lakin nedense bu zenginliklerimiz, yaklaşık 80-90 yıldır ya saklanmış ya çıkarılmamış ya işlenmemiş ve daha çok da peşkeş çekilmiş.
Mevcut iktidar 2002 yılından itibaren topraklarımızın altında ve üstünde “ne var ne yok” diye eldeki bilgilerle bir çalışma yaparak, zenginliklerimizi ortaya çıkarmış.
Bizim madencilik literatürümüze girmeyen madenlerin varlığı tespit edilerek “İşe yaramaz” denilen dağlardan, ovalardan zenginliklerimiz tespit edilmiş.
Devletin kasasına, milletin cüzdanına girmesi gereken nice değerli kaynaklarımız; geçmiş iktidarlar, hem de çok geçmiş iktidarlar, yani tek parti döneminden itibaren öyle çevreleri zengin etmiş ki, insanın hafsalası almıyor.
Devletin ve milletin hakkını yiyen bu “haramzadelerin” faturasını hâlâ masum millet ve milletin; “yeter artık” diye iktidara getirdiği kadro çekmekte ne yazık ki.
¥
Mesela altı da üstü de zengin topraklarımızdan hiç akla gelmeyen yerlerden birinden, “Harmancık” ilçemizden söz edeyim.
Bugün “Harmancık neresi” diye okumuş yazmış pek çok kişiye sorsanız, dudak büküp; “bilmiyorum” diyecektir.
Harmancık, 1324 yılından itibaren Osmanlı idarecilerinin gözbebeği olan bir yerleşim yeridir. Asırlardır yeraltı ve yerüstü zenginliklerini bağrında taşıyıp durmakta.
Kısaca Harmancık’ın ekonomik varlığından söz ederek meramımı anlatayım.
Harmancık, Bursa’nın tarihi ilçelerinden birisidir. Yeraltı ve yerüstü zenginliği bakımından oldukça verimli olan Harmancık’ta ilk maden yataklarını yabancılar bulmuş.
Harmancık’ın ekonomisi; madencilik, tarım ve hayvancılığa bağlı. Yerin üstünde; arpa, buğday, nohut, mısır, ayçiçeği, çilek, şekerpancarı ve anason yetişmekte.
Yeraltı ise krom madeni bakımından çok zengin. Yakın tarih içerisinde krom madeni üzerinde durulmayan Harmancık’ta, ilk madeni Amerikalılar keşfetmiş.
Ülkemizde ilk krom madeni, 1848 yılında Amerikalı Jeolog Lawrence Smith tarafından Harmancık’ta bulunmuş.
Harmancık’taki yeraltı zenginliği bu kadar değil. Demir çelik fabrikalarında kullanılan “manyezit” bakımından da oldukça zengin kaynaklara sahip.
Harmancık’ın bir başka zenginliği de şifalı suyu. İlçenin Ilıcaksu Köyü kaplıcaları, ağrılı hastalara şifa dağıtmaya devam etmekte.
¥
Aslında yurdumuzun her yanı bu ve benzeri zenginliklerle dolu. Bütün mesele; bu zenginliğin kişisel hırslara kurban gitmeden devlete ve millete kazandırılması.    

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüseyin Öztürk Arşivi