Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Mustafa Miyasoğlu

Mustafa Miyasoğlu

Mustafa Miyasoğlu, hayatı boyunca hep fikir ve düşünce gemisinde oldu ve herkesi de o gemiye davet etti.

Aşta da işte de sefada da kederde de “davamız” öncelikli olsun istedi. Miyasoğlu, hayat ile mematın birbirinden ayrılmadığı ve daha çok mematın hayatı etkilediği bir zaman diliminde yaşadı.
Hasta yatağında bile yazdı. Ama son zamanlarda yazıları seyrekleştiğinde rahatsızlığı iyice artmış ve Bağcılar Medipol hastanesine yatmıştı.
Dün Hakk’ın rahmetine kavuştu. Cenaze namazı bugün Cuma namazına müteakiben Fatih Camii’nde kılınarak Eyüp Sultan’a defnedilecek.
¥
Büyük Doğu neslinin hem yazan hem konuşan ekolünün öncülerinden olan Mustafa Miyasoğlu, davasını romanlar, hikâyeler ve şiirle anlattı.
Bu da yetmeyince memleketin neresi olursa olsun, her yere konferans ve seminere koştu, mahalli dergi ve gazetelerde yazdı.
Şimdi sızlanmak ne derece doğru olur bilmiyorum ama artık klasik şikâyet haline geldiği için kimsenin de pek aldırış etmediği laflardan birini edeceğim.
-“Bizim kesimde fikir ve düşünce insanlarımızın kıymeti yaşarken pek bilinmez. Ancak öldükten sonra badem gözlü olur.”
Mustafa ağabey de bu hali yaşayacak ama göremeyecek. Sağlığında ben de başta olmak üzere yazdıklarıyla, konuştuklarıyla çok fazla ilgilenmedik.
Zannettik ki, hepimiz aynı yerde duracağız ve aynı şeyleri söyleyeceğiz. Oysa öyle olmadığını defalarca yaşamamıza rağmen, birbirimize sahip çıkmasını bir türlü beceremedik.
Ne var sanki ebedi âleme göçmeden bu dünyada birbirimizi severek ve sahiplenerek göçüversek. Gelin görün ki, yazmak kolay, söylemek bedava, fakat nefse anlatmak zor.
¥
Mustafa Miyasoğlu, Demokrat Parti Milletvekillerinden ve MNP’nin kurucularından rahmetli Ekrem Ocaklı’nın damadıdır.
Hasan Aksay ağabeye, Mustafa ağabeyin vefat haberini verdiğimde; Miyasoğlu’nun Ekrem Ocaklı’nın ocağında yetişerek dava insanı olduğunu söyledi.
¥
Rahmetli Miyasoğlu’nun iki romanından söz etmek isterim.
Romanlarından birisi, “Kaybolmuş Yıllar” diğeri “Dönemeç”tir.
“Kaybolmuş Yıllar”da; inkılapların toplum üzerindeki fiziki değişim zorbalığına rağmen, ruh değişimine bir şey katmadığı için sancı çeken nesilleri anlatır.
Kişisel meselelerle; kültürel, siyasal, sosyal ve tarihi olayların kevgir gibi delik deşik edildiği 1960 sonrası neslin fotoğrafı vardır.
¥
“Dönemeçte” ise Cumhuriyet’in 50. yılındaki sosyal bunalımlar ve kültürel değişimi anlatır. Anadolu’daki ataerkil ailenin parçalanarak büyük şehirlere göçünü dile getirir.
Göç öncesi geleneksel aile yapımızın, göç sonrası parçalanmasıyla ne geçmişe sahip çıkabildiklerini ne de geleceğe adapte olabildiklerini anlatır.
¥
Elbet rahmetli Mustafa Miyasoğlu’nun yazdığı roman, hikâye ve şiirleri bu kadar değildir, lakin kaç kişi bilir, kaç kişi okumuştur onu bilemem.
Belki bu saatten sonra kıymeti bilinecektir. Allah rahmet eylesin ruhu için El Fatiha.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi