Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Yurttaş Sokak

Yurttaş Sokak

Bu haftaki kitaplarımız Ötüken Yayınları’ndan. İlk eser, rahatsızlığım sebebiyle bolca kitap okuduğum sırada bana hoşça vakit geçirten ve bilgi dağarcığımı yenileyen “Yurttaş Sokak” adlı kitap.

Emir Kalkan’ın yaşayarak yazdığı ve duygularını en saf şekilde sayfalara aktardığı “Yurttaş Sokak,” Kayseri’nin yakın tarihine şahit etmekte.

“Yurttaş Sokak,” her ne kadar Kayseri’yi anlatsa da kitapta anlatılan; “şehir, insan ve zaman” üçlüsü; ülkemizin her yöresindeki şehirlerle benzerlikler taşımakta.
Hatıratları yazılmayan insanlar ile şehirlerin gelecek nesillere, birkaç kuru kelimeden başka bırakabileceği bir şey yoktur.

Miras denilince akla genelde; “mal, mülk, para ve eşya” gibi ne ilk sahibi ne de son sahibi belli olmayan maddi şeyler gelmektedir.

Oysa asıl miras, insanları geleceğe hazırlayan manevi kazanımlardır. İnsanı insan yapan ve insanca yaşamamıza ışık tutan değer yargılarımızdır.

İşte “Yurttaş Sokak” bu anlamda önemli bir hizmeti yerine getirmiş.
Kitabın yazarı Emir Kalkan da eserini kaleme alırken bir kitap yazmış olmak için değil, okuyacak olanlara önemli bir miras bırakmak için yazmış.

“Yurttaş Sokak” okunduğunda herkes kendisine dair unuttuğu pek çok değeri bulacak. Kimi zaman hayıflanacak kimi zaman sevinecek kimi zaman kendisini yenileyecek.
……..........
Ötüken Yayınları’ndan çıkan bir başka tarihi eser ya da mirasın adı; II. Abdülhamid Zamanı ve Şahsiyeti” isimli kitap. Yazarı ise tarihçi Yılmaz Öztuna.
Osmanlı coğrafyasında nefes alıp veren herkes, Cennet mekân II. Abdülhamid Han’ı tanımadan onun üzerine konuşmamalı ve yazmamalı.

II. Abdülhamid Han’a “Kızıl Sultan” diyen vatan ve millet hainleri de Abdülhamid’i tanımıyor, benim gibi Cennet mekân diyenler de tanımıyor.

Ne yazık ki, II. Abdülhamid ve diğer Osmanlı sultanlarını, İttihat ve Terakkicilerin düşman gözlüğüyle tanıdık ve bildik.

İttihat ve Terakkicilerin ihanetine karşı duran ve bize doğruları yazan tarihçilerimiz de İT’çilere cevap niteliğinde eserler yazdıkları için Osmanlı sultanlarını bir “hücum ve savunma” sahasında tanıdık ve bildik.

Bu sitemime sanki Yılmaz Öztuna’da katılmış gibidir ve yazdığı eserin önsözüne şu cümlelerle başlamaktadır.

“II. Abdülhamid, günümüzde bile adı en çok geçen Osmanlı hakanı-halifelerinden biridir. Hâlâ aktüeldir.

Dönemi, politikası, şahsiyeti, hâlâ münakaşa edilmektedir. İslam âleminde olsun, batıda olsun, kimliği kesinlikle bilinen bir hükümdardır.
Hakkındaki yayınlar, tahtta geçtiği 1876’dan günümüze kadar vagonlar dolusudur. Binlerce müracaat eserinde, kitaplar, dergiler, gazetelerde Abdülhamid ismi dolup taşar.
Öyle olduğu halde, hele günümüz okuyucusunun eline verilecek kapsamlı, tarafsız, ilmi bir II. Abdülhamid kitabı yoktur.”
………………….
Öztuna haklıdır. Bu eser önemli bir boşluğu dolduracaktır.
Bilgi için Ötüken Yayınları 0212- 251 03 50

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi