Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Kaddafi’yi Esat mı ihbar etti?

Kaddafi’yi Esat mı ihbar etti?

Teknoloji hem nimet hem de nikmet. Hem konfor hem de ayak bağı. Cep telefonu reklamı üzerinden ‘özgür kız’ tiplemesiyle ünlenen Nil Karaibrahimgil şimdi köşesinde telefondan uzaklaşmanın numaralarını ve çarelerini öğretiyor. On derste telefondan uzak kalmanın çarelerini anlatıyor. Teknoloji hem mahremiyet bırakmadı hem de erişilebilirlik üzerinden kimsede rahat ve huzur kalmadı. Telefonu kullansanız bir dert kullanmasanız bir dert. İki arada bir derede olmuyor. Almanya Başbakanı Angele Merkel’in telefon trafiği kevgire dönmüş; Amerikalılar 2002 yılından beri telefonuna adeta paralelden abone olmuşlar veya dadanmışlar, durmadan dinliyorlarmış. Hindistan Başbakanı Başbakanı Manmohan Singh ise Nil Karaibrahimgil’in yaptığını yapmamış bilakis tavsiyesine uymuş ve telefondan uzak durmuş ve dolayısıyla dinleniyor muyum kaygısına hiç kapılmamış. Sanırım Blair de nice tereddütlerden sonra cep telefonu edinmişti. Telefon sadece dinleme aracı veya casusluk aracı olarak kullanılmıyor. Bilakis suikast aracı olarak da kullanılmaktadır. Yer ve koordinat tayini açısından faydalı oluyor. Efsanevi Çeçen Lider Cevher Dudayev ve Kaddafi’nin öldürülmesinde cep telefonu birinci derecede etkili bir amil olmuştur. Çeçenistan Devlet Başkanı Cevher Dudayev’in öldürülmesi ile ilgili olay esrarını korurken, Dudayev’in eşi Alla Dudayev Yeni İzvestiya Gazetesi’ne kocasının ölümü ile ilgili açıklamalarda bulundu. Bayan Dudayev’e göre eşinin öldürülmesinde Türkiye’de yaşayan solcuların da parmağı var! Dudayev’in öldürülmesine kullandığı bir uydu telefonunun sebep olduğu söylenir. Uydu telefonu kullanılmaya başlayınca kullananın yerinin tespit edilmesi kolaylaşıyor. Koordinatlar tespit edilip füzeler o koordinatlara gönderilince o kişiye öldürücü darbe indiriliyor. Bayan Dudayev eşine suikast düzenlediği sırada kullandığı uydu telefonunu ‘Türk solcuların’ verdiğini ve içine verici yerleştirildiğini söylüyor. Türk solcular derken kimi kastettiğine açıklık getirmiyor ancak sözünü ettiği ‘Türk Solcuların’ Dudayev uydu telefonunu kullanırken yerini tespit edip ABD’ye bildirdiğini, ABD’nin de bu bilgiyi Ruslara ilettiğini belirtiyor.


Diğer bir versiyona göre, merhum Başbakan Necmettin Erbakan’ın Dudayev’e bir uydu telefonu armağan ettiği ve bunun numarasının da MİT içinde Rusya’ya çalışan bir ekip tarafından Ruslara sızdırıldığı ifade edilmektedir. Kaddafi’nin öldürülmesi de teknik olarak Dudayev meselesini andırmaktadır. Kaddafi’nin Aziziye Kışlasından ayrılmasından sonra ülke içinde kaçak vaziyettedir. Orada burada saklanmaktadır. Kaddafi de tedbirsizlikte bulunur ve Şam’da yaşayan dostlarından birisiyle uydu bağlantısı üzerinden konuşur. Bu konuşma aranan Kaddafi’nin yerinin tayinini kolaylaştırır. Türk solcuları gibi Suriye’nin sözde solcusu olan Beşşar Esat da eski dostu Kaddafi’nin uydu telefonunun numarasını bir biçimde Fransızlara sızdırır. Fransızlar da Kaddafi’nin koordinatlarını öğrenirler ve Amerikan uçaklarıyla birlikte Fransız uçakları Kaddafi’nin bulunduğu mıntıkayı ve konvoyu bombalar. Bombalama esnasında Kaddafi isabet alır ve sırtından yaralanır. Sonrasında da İmran Şaban’ın da içinde olduğu yerli muhalif bir grup Kaddafi’yi yakalar. Kaddafi’nin yakalanma sahnesinde altın tabancası İmran Şaban’ın elindedir. Bu kargaşa veya karambol içinde Kaddafi öldürülür.

*
 Kaddafi’nin öldürülmesinde bazı esrarengiz ayrıntılar vardır. Bunlardan birisine göre, Sarkozy 2007 yılı seçim kampanyasını Kaddafi’nin destekleriyle yürütmüştür. Bunun açığa çıkmaması için Kaddafi’yi öldürmeyi planlamıştır. Havadan bombardımanla Kaddafi yaralanınca arazideki ajanlarından birisi de Kaddafi’yi öldürmeyi üzerine alır. Bununla birlikte, havadan müdahale eden Fransa’nın yerde casus veya ajan bulundurduğuna dair rivayetler pek inandırıcı bulunmuyor. Daha sonra Kaddafi’nin yakalanmasında önemli rolü olan İmran Şaban, Beni Velid’de Kaddafi taraftarlarınca kurşunlanır. Lakin İmran Şaban ale’l acele tedavi amacıyla Fransa’ya götürülmüştür. Meselenin bu yönü karanlıkta kalmıştır. Bu kuşkulu durumla alakalı olarak Fransız Hariciyesi insani nedenlerden dolayı gelişi için vize kolaylığı sağladıklarını ifade etmiştir.
 Olayın en dikkat çekici yönü Kaddafi’yi destekleyerek kendisine ulaşmadan Arap Baharı rüzgarlarını dindirmek veya yavaşlatmak isteyen Beşşar Esat’ın eski dostunun telefon bilgilerini Fransa’ya temin etmiş olmasıdır (http://www.islammemo.cc/akhbar/arab/2013/10/25/185220.html ). Kaddafi’nin dirisinden umudu kesen Beşşar demek ki ölüsü üzerinden efendileri nezdinde yeni bir pazarlık kartı kazanmak istedi.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi