Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Arslan Baba

Arslan Baba

Ahmed Yesevi Hz.lerini ziyaret etmek için Türkistan’a gideceğimiz sırada dostlar bir uyarıda bulundular ve dediler ki;

Ahmed Yesevi Hz.lerinin vasiyeti şudur:

-“Beni ziyarete gelenler, önce Arslan Babama uğrayıp sonra bize gelsinler. Bizden önce Arslan Babamız ziyarete layıktır.”

Hoca Ahmed Yesevi Hz.lerinden bu ikazı alınca biz de elbet “Yesi” şehrinden önce Arslan Baba’nın metfun bulunduğu “Otrar” şehrine yönümüzü çevirdik.

Türkistan olarak anılan bölgedeki Otrar şehrinde sadece Arslan Baba yok elbet. Farabi’nin köyü de orada ve ayrıca Emir Timur da burada vefat etmiş.

Arslan Baba Hz.leri, Ahmet Yesevi Hz.lerinin ilk hocası.

Ahmed Yesevi Hz.lerinin ismi, Cebrail (a.s.) vasıtasıyla Peygamber Efendimiz (s.a.v.)’e bildirilmiş.

Efendimiz (s.a.v) de sahabeden Arslan Baba Hz.lerini, Yesevi Hz.lerini bulmakla görevlendirmiş.

………………

Hemen şu açıklamayı yapalım.

Arslan Baba Hz.leri ile Yesevi Hz.leri arasında elbet yüzyıllar var. Kaynaklar Arslan Baba’nın dört yüz yıl yaşadığını söyler.

Allah’ın hikmetinden sual olunmaz. Her şeyi yaratan Allah, hangi kuluna ne kadar ömür vereceğini ve kimi neyle nasiplendireceğini bilir.

Bu sebeple; “şu kadar mı yaşamıştır,” “bu kadar mı yaşamıştır” veya “gerçek midir” gibi sorularla sınırlı aklımızı zorlamanın bir anlamı yoktur.

Çünkü ortada bir hakikat var. Kazakistan sınırları içerisindeki, Türkistan’ın Otrar şehri kalıntılarının hemen yanı başındaki Arslan Baba türbesi onun varlığının bir delilidir.

Bu türbeyi ziyaret edenler göreceklerdir ki, Arslan Baba, yeryüzünde yaşamış ve her insan gibi ölümünden sonra toprağa verilmiş, daha sonra üzerine bir türbe inşa edilmiştir.

Özellikle türbede yer alan ve Arslan Baba’nın halifeleri olan, “Şir Mambet Baba,” “Kanlgaç Baba” ve “Laçin Baba” isimli halifeler, Arslan Baba’nın varlığının delilidir.

…………….

Ahmed Yesevi Hz.leri kendi divanında Arslan Baba Hz.lerini şöyle anlatır:

Yedi yaşta Arslan Baba’ya verdim selam

“Hak Mustafa emanetini eyleyin armağan”

İşte o zamanda binbir zikrini eyledim tamam

Nefsimi ölüp lâ-mekâna yükseldim işte.

Bu konuda en güvenilir kaynak, Türkiye Diyanet Vakfı Yayınları arasında çıkan, Dr. Hayat Bice’nin Yesevi Hz.lerinin “Divan-ı Hikmet” adlı eseridir.

Hayati Bice bu kitabında Arslan Baba ile ilgili olarak şunları yazar:

“Arslan Baba, Yesevi Ahmed’in ilk mürşidi olduğu gibi evlenip çoluk-çocuğa karışmış ve torunları vasıtasıyla da Türkistan’ın manevi coğrafyasını şekillendirmiş bir Allah dostudur.

Arslan Baba, hakkında yazılı kaynak olarak değerlendirilebilecek en kapsamlı veriler Divan-ı Hikmet’te yer alan mısralardır.

Bu mısralarda Ahmed Yesevi Hz.leri, Arslan Baba’yı bir “veli” ve ilk mürşidi olarak anlatmakta, kendisi ile yakından ilgilendiğini dile getirdikten sonra vefatından önceki vasiyetini ve vefatında yaşadıklarını dile getirmektedir.”

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Hüseyin Öztürk Arşivi