Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Kara kıtanın kara talihlisi Nijer

Kara kıtanın kara talihlisi Nijer

Kara kıtanın kara talihlisi Nijer. Öksüzlerin öksüzü, yetimlerin yetimi Nijer. Bu ifadeleri, Nijer’in masum, savunmasız, gariban, fukara halkı için söylerim.

Yoksa elbet her ülkenin zengini ve fakiri olduğu gibi Nijer’in de hali vakti yerinde insanları var ama halka faydası yok denilebilir..

Her İslam ülkesinin başına bela olan sömürge düzeni, Fransız bayrağı altında tüm Nijer’de devam etmekte ve şimdilerde bir de Çin istilası başlamış.

Maalesef komşu Müslüman ülkeler ve batılı ülkeler, Nijer’e “sömürü gözüyle” bakarken, insani ve İslami duyarlılıkla bakan tek ülke Türkiye.

Zaten bu özelliğimiz, başta ABD olmak üzere bütün sömürgen batılı ülkelerin dişlerini ve yumruklarını sıkmalarına sebep olduğu için içimizdeki “davadaşlarıyla” birlikte hareket edip, devletimizin ve milletimizin istikrarına ket vurmayı denemekteler.

Allah’a şükür ki, ne sömüren ne de sömürgen millet değiliz de içeridekilerle dışarıdakilerin ortak komplo ve kaoslarına milletimiz aldırış etmiyor.

Neyse kara kıtanın kara talihlisi hakkında kısa bir bilgi vererek, Nijer seyahatimizi sürdürelim ama şu hatırlatmayı yine yapalım.

……………….

Ülkemizde hâlâ Nijer denilince Nijerya anlaşılıyor. Nijer’i, Nijerya’nın kısaltılmışı zannedenler var.

Nijer devleti, Kuzeybatı Afrika’nın merkezinde yer almakta ve denize kıyısı olmayan bir ülkedir.

Çöl aşılabilirse en uzak komşusu Kuzeybatısında Cezayir, Kuzeyinde Libya, Doğusunda Çad, Güneyinde Nijerya, Batısında ve Güneybatısında Benin, Burkina Faso ve Mali bulunmaktadır.

Nijer topraklarının yüzde doksanı çöl ve ekilebilir arazi değil. Sadece Nijer Nehri boyunca uzanan araziler ekilebilmekte. O da son derece ilkel aletlerle.

Yağmur ayı olan mayıs eylül ayları arasında ise yağan yağmur, toprağın çok katı oluşundan yüzeyde kalmadığı için nehir ve sel yataklarıyla Nijer’i terk ediyor.

Yani yağmurlardan istifade edebilen bir coğrafya değil.

Başkenti Niamey olan Nijer, Sahra Altı Afrika’nın en çok nüfus artışına sahip ülkelerinden birisi ve nüfusu 17 milyonu aşmış durumda.

………………

Ekonomik büyümenin tarıma dayalı olduğu ülkede çölleşme ve tarıma elverişli arazinin her geçen gün kaybolması yüzünden, açlık ve kuraklık tehdidi halen devam etmekte. Bir de bunun yanına zaten az olan ormanlık alanlarının çaresizlikten yakıt olarak kullanılmasıyla yeşil alan da kaybolmakta ve dolayısıyla sadece insanlar değil, diğer canlılar da açlığın kıskacında kıvranmakta.

Nijer olarak devletin gelir kaynaklarının yeterli olup olmadığını bilmiyorum ama sanırım insan ve teknik yokluklar sebebiyle güzelim Nijer Nehri başıboş akıp durmakta.

Fransa ve Çin, Nijer’de en çok iş yapan ülkelerden. Nijerlilerin istediği ülke ise Türkiye.

Nijerli işadamları, Türkiye’den MÜSİAD ve ASKON üyeleriyle iş yapmak istediklerini ifade ediyorlar.

 

 

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi