Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Benazır'ın kader kodları

Benazır'ın kader kodları

Benazır’ın dönüşü de, ölümü de sır perdesi altında cereyan etti. ölümü hakkında hükümet kaynakları ile PPP kaynakları (Butto’nun partisi) ayrı telden çalıyor. Hükümet, Kaide diyor, Butto’nun partisi ‘Kaide değil hükümet’ diyor. Hükümet, ‘aracının sunroof’una çarptı, öldü’ diyor PPP kaynakları ‘Hayır! Bu ifade ‘tehlikeli bir saçmalık ve zırva’ diye mukabele ediyor. Hükümet açıklamalarını alay olarak değerlendiriyor. Pakistan’daki Sözcüsü Sherry Rahman ‘cenazesini yıkanırken kurşun yaralarını bizzat gördüm’ diyor.

Peki, öyleyse hükümet neden böyle çelişkili açıklamalar da bulunuyor? Karartma uygulayarak fail veya faillerin adresini örtbas etmek istiyor. Hedef şaşırtmak istiyor. İkinci olarak da, silahlı saldırı sonucu ölmesi güvenlik boşluğu noktasında hükümeti eleştirilere ve onun da ötesinde cinayet ortaklığına açık hale getiriyordu. Bu ihtimali örtmek ve koruma boşluğu olmadığı intibaı uyandırmak için Müşerref hükümeti umutsuz bir şekilde bu tür açıklamalardan medet umuyor. Anlaşılan herşeyi yüzlerine gözlerine bulaştırdılar. Ama artık işaret parmakları ‘bostan korkuluğu’ Kaide yerine Müşerref’e işaret ediyor.

Amerikan kaynakları da artık Kaide yerine Müşerref’e işaret ediyor. Zaten Benazır’ın gerektiği kadar korunmadığında herkes hemfikir. üzerine yıkılmak ve ihale edilmek istenen suikast hakkında Beytullah Mehsud aynen Benazır’ın sözlerini teyid ederek cevap veriyor ve bu suretle kendisini aklıyor: “Bizde kadına el kaldırılmaz. Törelerimiz bunu kabul etmez...” Ama Müşerref’in iktidar töresi bunu kaldırıyor. Pakistan basınının da yazdığı gibi Amerikan idaresi İslamabad’ın kısmen de olsa Benazır’ın ölümünden sorumlu olduğunu kabul ediyor (Islamabad partly responsible for death, Dec 29, Dawn gazetesi). Senato Dış İlişkiler Komitesi Başkanı Joseph Biden, Pakistan yönetiminin Butto suikastından dolaylı suç ortağı olduğunu ifade etmiş ve korunmasında gösterilen (kasıtlı) zaafiyetten dolayı da bilhassa rahatsız olduğunu kaydetmiştir. Pelosi de meselenin soruşturulmasını istemiştir.

***

Ama yine birinci suikasttan sonra olduğu gibi Pakistan yönetimi uluslararası bir soruşturmaya karşı çıkmıştır. Burada Amerikan yönetimi bir ikilemle karşı karşıyadır. Ya Refik Hariri suikastında olduğu gibi Benazır suikastında da uluslararası soruşturma için bastıracak ya da tutarsızlığını ilan edecektir. Dolayısıyla Refik Hariri suikastından sonra artık Müşerref için de uluslararası bir mahkemenin kurulmasının zamanı gelmiştir.

Ama Müşerref suikastın dolaylı suç ortağı ise onun büyük ortağı da hiç şüphesiz Bush ve Amerikan yönetimidir. Pakistan’ı karıştıran irade odur. Hürriyet’ten Defne Barak’ın haberine göre, Benazır’ın Pakistan’a dönüşü tuzak olmuştur ve Amerikan yönetimi dönüşünü azmettirdiği halde kendisine sahip çıkmamış ve ortada bırakmıştır. Aslında Benazır ile Müşerref’i takviye etme, Benazır’ı tampon olarak kullanarak onu yedekleme ve Amerikan çıkarlarını bu suretle garantiye almak istemiştir. Ama Butto konusunda gerçekte Müşerref’e söz geçirememiştir. Benazır da Defne Barak’ın yazdığına göre, bütün uyarılara rağmen ölümüne Pakistan’a dönmüştür. Demek ki kaderi çekti. Defne Barak, Benazır Butto’nun tuzağa düştüğünü söylerken aslında Butto acı sonunu görmüş ve bunu bir mektupla gelmeden önce Müşerref’e iletmiş. Mektubun muhtevasını PPP Senatörlerinden Latif Khosa basına deşifre etmiştir. Latif Khosa ‘Mektub, onun ölüm ilanıydı/ It (the letter) was a dying decleration’ demiştir. Dolayısıyla Defne Barak ile Latif Khosa’nın ifadeleri birbirini teyid ediyor.

***

Gelelim, Benazır’ın kader kodlarına. Daha önceki yazılarımda Ehud Olmert’in kader kodlarının 28 olduğunu yazmıştım. Benazır’ın kader kodlarının da 8 olduğu anlaşılıyor. Ziya ul Hak’ın vefatından ve 11 yıllık askeri idareden sonra ülkeye dönerek girdiği seçimleri 1988 yılında kazandı. 1999 yılından itibaren ülke dışına çıktı ve 8 yıl sürgün hayatından sonra Müşerref’le ‘anlaşarak’ ülkesine döndü. Dönüş tarihi yine 8’li. 18 Ekim 1997. 27 Aralık 2007 tarihinde bir suikast sonucu öldürüldü. Yerel saatle tam 18:16’da partisi Butto’nun şehit olduğunu yani ölümünü duyurdu ve ilan etti. Yaşasaydı 8 Ocak tarihli seçimlere girecekti. Vadesi yetmedi. 8 Ocak tarihli seçimler onun sonu oldu. Bu rakamlar alt alta dizildiğinde onun kader kodlarını gösteriyor.

Maalesef Butto’lar Kennedy’ler gibi talihsiz bir siyasi hanedanlık oldu. Benazır Butto’nun siyasi mirasını 19 yaşındaki oğlu Bilavel devraldı. Dul kocası Asıf Ali Zerdari de partinin eşbaşkanı oldu.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Özcan Arşivi