Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Altınların dörtte biri dört katılım bankasında

Altınların dörtte biri dört katılım bankasında

Katılım bankalarının bankacılık sektöründeki altın hesaplardaki payı inanılmaz seviyelerde. Kabaca özetlemek gerekirse, ülkemizdeki tüm bankalardaki 20 milyar TL’lik altının dörtte biri, dört katılım bankasında; Albaraka, Bank Asya, Kuveyt Türk ve Türkiye Finans…   

Bankalar, katılım bankası olsa dahi, yani faiz yerine kar payı sistemiyle çalışan kurumlar olsalar dahi, bunların ürünlerine dindar insanların çekingen durduğu aşikar. Ancak bu katılım bankalarının altın alıp satmalarına karşı tüm çevrelerin genellikle olumlu fikir beyan ettikleri, caizdir dedikleri görülüyor. Bunun için bazı şartların yerine gelmesi gerekiyor tabi ki ancak genel olarak bu şartları sağlayan katılım bankalarından altın alım satımının caiz olduğu beyanlarına istinaden dindar insanların katılım bankalarındaki altın hesaplara yoğun bir ilgi göstermeleriyle açıklanabilir bu durum.

Katılım bankalarının altın hesaplar konusunda kendi aralarındaki pazar paylarına baktığımızda ise, KatilimDunyasi.com’un haberine göre, Kuveyt Türk’ün açık ara önde olduğu görülüyor. Katılım bankalarındaki altınların yaklaşık yarısı sadece Kuveyt Türk’te bulunuyor. 2,1 milyar TL’lik altını bulunan Kuveyt Türk’ün, altın miktarını yıldan yıla hatırı sayılır ölçüde arttırsa da, diğerlerinin de ciddi şekilde altın bankacılığına odaklanmalarıyla, üç yıl önce yüzde 52 olan pazar payı yüzde 48’e gelmiş durumda. Bu durum genel resmi pek değiştirmiyor..

En çok altını olan ikinci katılım bankası ise Bank Asya. Bankanın 1,3 milyar TL’lik altını mevcut. Üç yıl önce 950 milyon TL’lik altına sahip olan Bank Asya bu zaman diliminde kasasına en çok altın koyan banka oldu. Katılım bankaları arasındaki payı yüzde 30.

Türkiye Finans, üç yıl önce 521 milyon TL olan altın miktarını 659 milyon TL’ye çıkardı. Bu zaman zarfında pazar payını az da olsa arttırmayı başarabildi. Bankanın katılım bankaları arasındaki pazar payı yüzde 15.

Albaraka’nın ise altın bankacılığı alanında pek yol alamadığı görülüyor. Üç yıl önceki altın miktarı 324 milyon TL iken, geçtiğimiz yıl sonu itibarıyla bu rakam 340 milyon TL oldu. Albaraka’nın katılım bankaları arasındaki altın hesaplarda pazar payı bu zaman zarfında yüzde 9’dan yüzde 8’e geriledi.

Genel olarak bankacılık sektöründeki payları yüzde 6 olan dört katılım bankasının altın hesaplarda bu oranın epey üstünde oldukları görülüyor. Sistemdeki altının dörtte birinin dört katılım bankasında toplanmış olması takdire şayandır..  

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Deniz Arşivi