Hüseyin Deniz

Hüseyin Deniz

Doğrucu Davut, Ali Babacan

Doğrucu Davut, Ali Babacan

Bir faiz kavgasıdır gidiyor… Başbakanın Merkez Bankası başkanına hitaben “yükseltirken 5 puan birden, indirirken yarım puan, sen dalga mı geçiyorsun” sözü olay oldu.
Ben Merkez Bankası başkanı Erdem Başçı nezdinde Merkez Bankası yönetimine bu sözlerin çok şık olmadığı kanaatindeyim. Olaya herkes kendi açısından bakıyor ama Allah’tan bir de “Doğrucu Davut”umuz var: Ali Babacan…

Ali Babacan dün Türkiye Katılım Bankaları Birliği’nin olağan genel kurulunda konuştu ve Merkez Bankası yönetimine açıkça destek çıktı, “Kurumlar kendilerine yapılan baskılara aldırmadan doğru bildiklerini yapmaya devam etmeliler” mealli konuştu ve bir de anlamlı uyarıda bulundu: “Populizm tuzağına düşmeyelim..” Populizm ülkemizi zamanında iflasın eşiğine getirmişti… 30’lu yaşlarında emekli edilip kendilerine devletin maaaş bağladığı yüzbinlerce insan, tarım desteklemesi adı altında kendi seçim bölgelerindeki çiftçilere para saçan hükümetler ve daha neler..

Faiz kararı zor bir karar ve bu karara bağlı pek çok etken bulunuyor. En basitinden, bugünkü şartlarda faizlerdeki sert bir düşüş sermaye çıkışına neden olacak ve bu sermaye çıkışı zaten yüksek olan döviz kurlarını kontrol edilemez derecede yükseltecek. Hadi faizleri düşürelim,  hadi faizleri yükseltelim denilerek alınan kararlar değil bunlar… Bu ülkede hiç kimse “benim zaten faizle işim olmaz, oranların ne seviyelerde olduğu beni hiç ilgilendirmez” diye de düşünemez vatandaş olarak. Bu oranların seviyesi hepimizi etkileyecek sonuçlar doğuruyor çünkü.

İşi eline bırakmak lazım, evet, ama sonrasını da getirmek lazım… Bu ehil insanların kararlarına saygı duyup onlara güvenmek de lazım. İyi ki Ali Babacan var…

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Hüseyin Deniz Arşivi