Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Emanete lafla değil icraatla sahip çıkılıyor

Emanete lafla değil icraatla sahip çıkılıyor

Dünyanın neresinde sahip çıkılması gereken bir emanet varsa, devletimiz ve milletimiz adına Türkiye İşbirliği ve Koordinasyon Ajansı TİKA sahip çıkıyor.

Bu emanetlerin bulunduğu coğrafyalardan birisi de Balkanlar. Bu çerçevede Belgrad ve Sancak bölgesinde yapılan faaliyetlerden birkaçını sayalım.

-Arnavut kesimin yoğun olarak yaşadığı Buyonovats Şehri’nde çok eski olan okulun yerine, 22 sınıflık 500 öğrenci kapasiteli okul yapılmış.

-Sancak Bölgesi’nde bulunan 6 şehirdeki 7 hastanenin hizmetinde kullanılmak üzere, 7 acil yardım ambulansı temin edilmiş.

-Sırbistan’daki en büyük engelli yurdu olan Sremçitsa Engelliler Yurdu’na teknik yardımla birlikte binanın bakım ve onarımı yapılmış.

-Priboy şehrinde toprak kayması ve yangın sonucu evsiz kalan 8 aile için konut yapılmış.

-Kışların sert ve uzun geçtiği Tutin Belediyesi’ne bağlı, Ljeskovi Köyü’ndeki 470 öğrenci kapasiteli İbrahim Bakiç İlköğretim okulunun ısıtma sistemi yenilenmiş.

-2011 yılında Novipazar ve çevresinde meydana gelen sel afetinde, 400 ev ile bazı yollar, köprüler ve kamu tesisleri hasar görmüş, köyleri ve şehirleri birbirine bağlayan köprüler yeniden yapılmış.

-Hiç küvez bulunmayan Sancak bölgesindeki hastanelere iki adet sabit, bir adet mobil küvez temin edilmiş.

-Sancak bölgesi şehirlerinden Tutin’de 600 öğrencinin öğrenim gördüğü “Rifat Burdzevic” İlköğretim okulunun sıra, masa ve sandalyeleri, 44 yıldır kullanılmakta iken artık kullanılmaz hale gelince, okulun tüm teknik ihtiyaçları karşılanmış.

-İkinci Dünya Savaşı’ndan bu yana Syenitsa, Tutin ve Novipazar şehirlerine ait dokümanların muhafaza edildiği Novipazar Ras Arşivi Müdürlüğü’ne Osmanlı Devleti’nin adli ve yönetim organlarının işleyişini içeren sicillerin basılması için destek verilmiş.

-Okul binası ve teknik malzeme yetersizliğinden dolayı Novipazarda 3 vardiyalı olarak süren eğitimin iki vardiya olabilmesi için 20 sınıflık okul inşa edilmiş.

-Novipazar’ın en fakir belediyesi Tutin’in üç köyündeki okulların kullanılmaması ve öğrenim görülememesi üzerine Starçeviçe, Dobrinya ve Naboye köylerine birer okul yapılmış.

-Arnavut nüfusun yoğun olduğu Preşevo şehrine din ve fen ilimlerinin okutulacağı bir okul inşa edilmiş.

TİKA sadece eğitim ve sağlık yardımları yapmıyor. Tarıma da büyük destek veriyor.

Mesela imkansızlıklar içerisinde bulunan Peşter bölgesindeki çiftçilere 100 adet süt sağım makinesi hibe edilmiş.

-Novipazar’da yaşayan kadınlara meslek edindirme ve geleneksel el sanatlarını canlandırmak amacıyla, 10 adet halı dokuma tezgahı temin edilmiş.

-Novipazar, Priboy ve Raşka şehrindeki çiftçilere destek olmak amacıyla 60 sera temin edilmiş.

-Orta Sırbistan’da bulunan ve II.Bayezid tarafından sağlamlaştırılan, Tuna Nehri’ne hakim Ram Kalesi ışıklandırılmış ve restorasyonuna başlanacakmış.

Daha bu saydıklarımız yapılanların yüzde biri kadar.

Rabbim devletimize ve milletimizi zeval vermesin.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi