Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Yaratılanı Severiz Yaratandan Ötürü

Yaratılanı Severiz Yaratandan Ötürü

Acep şu yerde var m’ola, şöyle garip bencileyin

Bağru başlu, gözü yaşlu, şöyle garip bencileyin. Yunus Emre.

¥

Yunus Emre’nin tüm dünyaya bıraktığı muhteşem insan sevgisini, yüz yıl aradan sonra Balkanlar’da yeniden görmek oldukça güzel.

Türk İşbirliği Ajansı TİKA, ülkemiz ve milletimiz adına elinin ulaşabildiği, gücünün yettiği her yere ilgi ve desteğini sürdürüyor.

Karadağ’a ait Sancak bölgesinde bulunan ve Osmanlı döneminde adı “Taşlıca,” şimdiki adıyla “Plevliye” olarak bilinen şehirdeki, “Kadın Sığınma Evine” hibe ettikleri halı dokuma tezgâhını ve sokaklarda kalmaktan kurtulan çaresiz hanımları görünce inanamadım.

Yine çaresiz insanlara sunulan sağlık hizmetleri, tam da Yunus’un dediği gibi “Bağru başlu, gözü yaşlu, şöyle garip bencileyin” diye imdat bekleyenlere yapılmış.

Mesela Karadağ Ulusal Kan Transfüzyon Merkezi, bütün ülkeye hizmet verecek hale getirilmiş ve hastanelerdeki kan ihtiyacına destek sağlanmış.

Karadağ Klinik Merkezi’nde, yılda 40.000’den fazla hastaya bakan 778 yatak kapasiteli ve yılda ortalama 10.000 ameliyat, 3000 doğum, 9000 diyaliz, 32.000 CT tarama ve diğer muayene ve hizmetler yapılan hastanenin onarım ve donanımı yapılmış.

¥

Sancak Bölgesinde yüzde ellisi Boşnak nüfustan oluşan 68.000 nüfuslu Biyelo Polye (Akova) şehrinin merkezinde bulunan “Bölge Sağlık Merkezi’nin” donanımı TİKA tarafından karşılanmış.

Yine Biyelo Polye’ye bağlı ve Boşnakların yaşadığı Godiyevo, Sipanje, İvanje, Radulici, Gornja Crnça, Şipovice ve Negobratina köylerinden 160 öğrencinin eğitim görebilmesi için Şükriye Mecedoviç İlkokulu, TİKA tarafından inşa edilerek araç ve gereçleri temin edilmiş.

Biyelo Polye şehri sınırları içerisinde bulunan ve 16. yüzyılda inşa edilen Bioçi Camii, Balkan Savaşı’nda yakılmış, 1943 yılında da temelleri sökülerek ibadet edilemez duruma gelmiş.

Bioçi Camii, Podgoritsa ve Rojaye şehri arasındaki yaklaşık 170 km.lik yol üzerindeki tek cami ve yıllık 100.000 kişinin geçtiği bir güzergâhta bulunuyor.

Müslüman nüfusun yoğun olarak yaşadığı bölgede camiye duyulan ihtiyaç had safhada iken Karadağ İslam Birliği’nin de katkılarıyla cami, TİKA tarafından yapılmış.

¥

Eski adı “Birhan,” şimdiki adıyla “Berane” olarak anılan şehir ile Biyelo Polye ve Ulçin şehirlerindeki engelliler merkezinin fiziki şartlarının iyileştirilmesi, engellilere uyumlu hale getirilmesi için gerekli onarım ile tüm elektronik donanımı, beyaz eşyaları ve ahşap mobilyaları, TİKA tarafından temin edilmiş.

Rojaye devlet hastanesinin göz kliniği, doğumhanesi ve diğer alanlardaki teknik imkânları ve Türkçe derslerinin de verildiği Rojaye Lisesi’nin tadilatı, yine TİKA tarafından yapılmış.

Kısacası, TİKA’nın devletimiz ve milletimiz adına Karadağ’da yaptığı hizmetler, bu kadar değil. Yeni Türkiye, “Yaratılanı yaratandan ötürü sevmeye” tam yol devam ediyor.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi