Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Prof. Dr. Namık Açıkgöz

Ekmeleddin Bey AK Parti'den aday olsaydı

Ekmeleddin Bey AK Parti'den aday olsaydı

Hakkaten yaa!...

Ak Parti, tutup Ekmeleddin İhsanoğlu’nu cumhurbaşkanı adayı yapsaydı ne olurdu? Ekmeleddin beyin hayat anlayışı, yaşayışı ve pek çok özelliği Ak Parti bünyesine uygundur.  Onu CHP değil de Ak Parti aday gösterseydi ne olurdu?

Şu anda Oda TV’nin yazdıklarının hepsini CHP genel başkanı ve CHP’liler söylerdi. Bugünlerde Ekmeleddin beyin adaylığına muhalifolan bir grup CHP’linin söyledikleri, CHP’lilerin tamamı tarafından söylenirdi.

Ne “dinci”liği kalırdı, ne el-Ezher’ciliği, ne de “ılımlı İslamcılığı”!...

Babasının Atatürk düşmanı olduğu için Mısır’a gittiği (Onlar “kaçtığı” derdi.)  konusu tekrar ısıtılır, İKÖ (İslam Konferaansı Örgütü) ve İİT (İslam İşbirliği Teşkilatı)’deki çalışmalarına kadar gelinirdi.  

Zaten bir kısım “ulusolcular” yekten karşı çıkıyorlar Ekmeleddin Beyin adaylığına...

İlk günden başladılar seviyesiz muhalefete.

CHP’de vekillik yapan Canan Arıtman “Daha adını bile söyleyemiyoruz” diye başladı eleştirisine. Cumhurbaşkanı mı seçiyorsun, konuşma-telaffuz dersi mi veriyorsun bacım? İsimleri konu ederken, CHP milletvekili Bihlun Tamaylıgil’den başlasanız derim bu taifeye.

“Adını söyleyemiyoruz.” diyenleri mevzu ediniyorduk bi sohbette. Gezi eylemlerini destekleyen bir genç kızımız, “Çok ritmik bir adı var oysa.” dedi. Öyle demesi dikkatimi çekti. “Ekmeleddin İhsanolu” hem sekizli heceye, hem de aruzun “fâ ilâ tün fâ ilâ tün” kalıbına uyuyordu. Sevgili kızımız o ritmi fark etmişti ama koca koca CHP’liler bundan habersizdi. (Sosyal ağda Ekmeleddin beyin adını söyleyemeyenlerle ilgili paylaşımlar vardı. Bir arkadaş bana özel mesajdan “CHP’liler, ‘din’li isimlere gıcık kaptıklarından söyleyemiyorlardır.” yazdı.)  

Ekmeleddin bey tanınmıyormuş...

Sen tanımıyorsun Ekmeleddin beyi birader. Mesela ben 1975’ten beri tanırım. Tanımamak senin problemin. Ayrıca Ahmet Necdet Sezer ne kadar tanınıyorsa, Ekmeleddin bey ondan daha fazla tanınır Türkiye’de ve dünyada.

Hem cumhurbaşkanlığı gibi bir makam “tanınırlık testi”yle mi belirlenir canım!?...  İlle tanınan isimlerden olsun istiyorsan göster artizleri, futbolcuları!... Olmadı Emin Çölaşanı falan göster.

MUHALİFLERİN  DEDİKLERİ

MHP’liler, normal olarak Ekmeleddin beye karşı çıkmıyorlar. Tayyip beye karşı “Bozok yaylasının yağız delikanlısı”na niye karşı çıksınlar ki? CHP’nin Ekmeleddin beyi aday göstermesinin sebebi, Demirel faktörünü unutmamakla beraber bizzat MHP’dir; yani Orta Anadolu oyları...

Durum CHP’de biraz karışık.  

CHP’de karşı çıkanlar ikiye ayrılıyor: şiddetli-sıkı muhalifler  ve pasif muhalifler.

Şiddetli-sıkı muhaliflerin başını Prof.Dr. Süheyl Batum çekiyor.

Cumhuriyet gazetesi, derhal vaziyetten vazife çıkararak Ekmeleddin beyi bi Atatürkçülük testine tâbi tuttu. Ekmeleddin beyin bu testten başarıyla çıkıp çıkmadığını 10 Ağustos günü göreceğiz ama kemalist-ulusolcu CHP’lilerin sıkı bir muhalefet hattı kurdukları görülüyor. CHP milletvekili ve sıkı muhalif Prof. Dr. Süheyl Batum’un yazdıklarına bakar mısınız:  “CHP- MHP ve diğer partilerin üzerinde anlaşabilecekleri tek aday siyasal İslamcı, Rabıtacı, siyasal İslam’ın parasal kaynaklarını sağlayan vakıfların yöneticisinden başkası olmaz mıydı? Olamaz mıydı?” Görüyon mu Süheyl beyin laflarını Süheylâ?...

Konuya Süheyl Batum gibi bakan CHP’li, solcu, sosyalist, komünist çok. Bunlar Ekmeleddin beye oy–moy vermezler. Gitti %28’in yarısı. Kalan yarı ile MHP’nin oylarını topla, gene %30 falan eder. Tabii MHP tabanı bir bütün olarak hareket edip genel merkezin emrine uyarsa. Biri gene çıkıntılık yapıp “Bağımsız ülkücüler Ak Parti adayını destekliyor.” diyerek ortalığı ve Devlet beyin aklını karıştırırsa şaşmam. (2010’daki anayasa referandumunda böyle olmuştu da...)  

Bir de “Ne yapalım?... Tayyip bey karşısında yapılacak bir şey yoktu. O yüzden Ekmeleddin bey ehven-i şerdir.” diyenler var.  Prof. Dr. Nurşen Mazıcı bunlardan biri. Bakın geçen gün ne yazdı: “İtirazcılar, bilmeli ki ideal aday, sevgili, eş, patron, toplum gerçek hayatta yoktur; yalnızca kafalarda vardır. Hiç huşkusuz İhsanoğlu da ideal bir aday olmayabilir.” (Ekmeleddin beyi Ak Parti aday gösterseydi, Nurşen hanım da Süheyl bey gibi yazardı. Bundan adım gibi eminim.)

Nurşen Mazıcı’nın dillendirdiği oportünizm, CHP tabanına ne kadar yansıyacak bilmiyoruz. O da 10 Ağustos günü belli olacak.

CHP’YE BİR TEKLİF

Yaşar Nurilerden, İlhan Kesicilerden, Mehmet Haberalllardan, Sinan Aygünlerden, Üsküdar adayı Müftü İhsan Özkes, Fatih adayı Sabri Erbakandan geçip Mansur Yavaş’a kadar gelen ve oradan da Ekmeleddin bey limanına demir atan CHP’ye bir teklifim var: 2015 seçimlerinde milletvekili adaylarını Akit, Yeni Şafak ve Star gazetelerinin yazarlarından göstersin ve hatta Salih Mirzabeyoğlu’nu bile aday yapsın da rahatlasın. Çünkü CHP’nin gidişi o gidiş.

BİR TEKLİF DE AK PARTİ’YE

Her şeyi bir tarafa bırakalım; başta da dediğim gibi Ekmeleddin bey, bu güne kadar olan düşüncesi, yaşama şekli ve yaptıklarıyla Ak Parti’ye daha çok yakışıyor. Ak Parti’nin yerine ben olsam “Tamam ulan!... Biz de Ekmeleddin beyi destekliyor ve aday çıkarmıyoruz!...” derdim... Tabii bu benim gönlümün dediği... Gönlümle siyaset gerçeği hiç örtüşmedi ki bugüne kadar!...

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
6 Yorum
Prof. Dr. Namık Açıkgöz Arşivi