Hüseyin Öztürk

Hüseyin Öztürk

Müslümanların Tarihi

Müslümanların Tarihi

Bu haftaki eserimiz, “Müslümanların Tarihi” adını taşıyor.Beyan Yayınları’ndan çıkan ve Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma tarafından hazırlanan esere geçmeden önce, yüreğimi hep sızlatan bu meseleye dair bir iki söz etmek isterim. 

Denilir ki; “Tarihini bilmeyenlerin coğrafyasını başkaları çizer.”

Bugün İslam ülkelerinin veya Müslüman milletlerin yaşadığı coğrafyaların haritalarını Müslümanların değil de batılıların çizmesini kim nasıl izah eder bilemem ama bana göre; “İslam Tarihi’mizi” veya “Müslüman Tarihi’mizi;” “sevememekten” bu sebeple de “okumamaktan,”dolayısıyla “bilmemekten” kaynaklandığına inanmaktayım.

Mesela şu sorunun cevabını hala bulamamışımdır.

“Başta bizim ülkemizde olmak üzere neden diğer Müslüman ülkeler, kendi tarihlerini bilmezler de batılıların tarihlerini bilir ve kendi tarihlerini dahi batılı müsteşriklerden öğrenerek yazar ve okurlar?”

Elbet bu sorulara verilecek cevaplar vardır. Lakin o cevapların pansumandan öte gitmeyen geçici cevaplar olacağı gibi cevaplayanların da kendilerinin inanmayacağı kanaatindeyim.

………………

İlginç bir örnek vereyim.

Osmanlı tarihini yazan Hammer, yazmaya başlamadan önce Osmanlı’yı anlamak ve tanımak için İmam-ı Gazali’nin “Eyyühel Veled’ adlı eserini okur ve Osmanlı Devleti’nin; üç kıta yedi düvele hükmeden ruhun kaynağını orada bulur.

Prof. Dr. İhsan Süreyya Sırma hoca da yaklaşık 20 yıldır üzerinde çalıştığı ve adeta iğneyle kuyu kazar gibi ilmek ilmek örerek en güvenilir kaynaklardan bir İslam Tarihi yani“Müslümanların Tarihi’ni” yazdı ve kırk yıllık emeğini taçlandırdı.

Beş ciltten oluşan bu eseri, evlerimizin çeşitli yerlerinde duran ve onları koruduğumuz kadar ilişkilerimizi koruyamadığımız süs eşyalarından birinin yerine koymalıyız.

Tabi bir süs eşyası gibi dursun demiyoruz. Ailece günde en az 10 ila 20 dakika bu kitaba vakit ayırarak okunması lazım diyoruz.

İslam ümmetinin zihninin karışık olmasının önemli sebeplerinden birisi, Müslümanlar olarak tarihimizi bilmememiz veya yanlış yerlerden beslenmemizdir.

……………..

İhsan Süreyya Sırma hocanın ifadesiyle “hayatımın eseri” dediği bu çalışması, okuyan herkesin zihin haritasındaki tarihi yanlışlıkları ve fazlalıkları silip temizleyecektir.

Hocamız bu çalışmasında, sadece dünya Müslümanlarının tarih boyunca hangi devlet isimleri altında ve kimler tarafından yönetildiklerini anlatmıyor.

Aynı zamanda yaptığı yorumlarla geçmişte yaşananların günümüzdeki anlamına da işaret ediyor ve bundan nasıl dersler çıkarmamız gerektiğine dikkat çekiyor.

Tarihlerini bilmeyen birey ve toplumların, başkalarına bağımlı ve uydu olmaya mahkûm olacaklarını, eğer bu bilinçte olmazlarsa, kendilerine öğretilenden başka bir hakikati göremeyeceklerini anlatmaya çalışıyor.

Allah’ın geçmişte bu hakikatleri insanlara öğretmek için Peygamberler gönderdiğini, günümüzdeki insanların bu hakikatleri öğrenmek için peygamberlerin yoluna tabi olmalarını, bunun için de tarihlerini bilmeleri gerektiğini önemle vurguluyor.

Bilgi için Beyan Yayınları: 

(0212) 512 76 97-526 50 10

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Hüseyin Öztürk Arşivi