Mustafa Özcan

Mustafa Özcan

Nasırdan Sisiye Ezherin rolü!

Nasırdan Sisiye Ezherin rolü!

Mehmet Ali Paşa döneminden beri Ezher’in içi boşaltılıyor. Ömer Mekrem Hurşit Paşa’ya karşı çıkarken kaş yapayım derken göz çıkarmıştır. Hurşit Paşa’yı alaşağı ederken, pragmatik olmaktan ziyade oportünist olan hilekâr Mehmet Ali Paşa’nın önünü açmıştır. Bu yanlış adımıyla sadece bu adamı ve ailesini Mısırlıların başına musallat etmekle kalmamış aynı zamanda Osmanlı’nın bölgesel rolünü zayıflatmış dolayısıyla İslam dünyasının merkezi sistemini altüst etmiş, aşındırmıştır. Mehmet Ali Paşa’nın ilk yaptığı iş Ezher’in bağımsızlığına son vermek ve Ezherlileri kapı kulu yapmak olmuştur. Ezher’in vakıflarına ve mülklerine el koymuş, ulemayı memur haline getirmiştir. Böylece Ezher’in rolünü ve ruhunu katletmiştir. Nasır da Mehmet Ali Paşa’nın izinden giderek aynısını  yapmıştır. Nasır sadece Müslüman Kardeşlere değil aynı zamanda Ezher’e de savaş açmıştır. Mısır’ın iki küresel gücünden birisi Müslüman Kardeşler diğeri de Ezher’dir. Nil ile birlikte Mısır’a hayat veren unsurlar bunlardır. 1952 yılında kalkıştığı darbenin ardından ilk iş olarak Ezher’in vakıflarına el koymuş emlakını müsadere etmiştir. 1963 yılında 103 sayılı kanunla birlikte de Ezher’in idari bağımsızlığına son vermiştir. Bu kanunla birlikte Ezher şeyhi, vekili ve dekanların atanması cumhurbaşkanlığı uhdesine verilmiştir. Böylece Ezher rejimin kurumlarından birisi haline gelmiştir. Mürsi ise yapıyı normale ve olması gerekene çevirmek istediğinde ise Ezher hocalarının direnişiyle karşılaşmıştır. Bu nedenle de kurumun Necip ile Nasır arasındaki çekişmede Nasır lehine fetva vermesi şaşırtıcı değildir. Ezher’i yöneticilerin paspası haline getirmiştir. Ezher hocaları 1954 yılında Necip karşısında Nasır’a destek vermeleri gibi 2013 yılında da Sisi ile Mürsi çekişmesinde de Sisi’den yana  tavır koymuşlardır.  Mürsi aleyhine gösterilere cevaz verirken, bunu özgürlük alanına sokarken Sisi aleyhinde gösterileri fitne kapsamına sokmuştur. 
*
Ezher zamanla rejimin dini noteri haline gelmiştir. Nitekim, 1979 yılında Sedat Çamp David anlaşmasını imzalayınca Ezher’i de yanına almıştır. Abdurrahman Bisar gibi  Ezher şeyhleri hemen bu antlaşmayı tasdik etmişler, İslam ve Müslümanlar adına onay vermişlerdir. Halbuki, ümmetin geneli bu anlaşmaya karşı çıkmıştır. Nasır, Müslümanlarla gayri Müslimler arasında bir fark gözetmemiş genellikle uluslararası çekişmelerde gayri Müslimlerin tarafını tutmuştur. Sözgelimi Türkler yerine Kıbrıs’ta Rumları tutmuş ve desteklemiştir.  Bu nedenle Makaryos’u da bağrına basmış; Mısır’a davet ettiği gibi Ezher’de hocalara da ağırlatmıştır. Eritre ile Habeşiştan çekişmesinde de yine Hıristiyanların yani Habeşistan’ın yanında yer almıştır. İslam’la ötekilerin çekişmesinde hep ötekilerin yanında durmuştur. Nasır Katolik bir papaz olan Julios Niriri’yi Zengibar Müslümanlarına karşı desteklemiştir. Batı’nın bir adamı olan Julios Niriri Afrika’da Müslümanlara pek büyük zararlar vermiş, yıkımlar getirmiştir.  Hıristiyanlık ile solu birleştiren sosyalist bir papazdır ve daha sonra Latin Amerika’da ortaya çıkan kurtuluş teolojisine benzer kökenlere veya anlayışa sahiptir.   Öze Dönüş veya benzeri kitaplarında Ali Şeriati de papaz Julios Niriri’den sitayişle bahseder. Farklı dinleri temsil etseler de sonuçta aynı anlayışa sahiptirler. Ali Şeriati dini sol eğilimli bir ideolojiye indirgemiştir.   Ortak noktaları kurtuluş teolojisi sayılabilir. 
*
Nasır Mehmet Ali Paşa gibi oportünist bir kimsedir ve bundan dolayı Müslümanlar karşısında papazların safındadır. Julios Niriri ve Makaryos bunlardan birkaçıdır. Arap milliyetçiliğini İslam’ın yerine ikame etmiştir. Sefil ve sefih Sisi de onun izinden gidiyor.  Nasır Libya’da da Sunusiler çizgisine karşı Kaddafi’yi desteklemiştir.  Bugün de Sisi devrimcilere karşı Nasır’ın çizgisini sürdürerek  Batı’nın yeni çerisi Halife Hafter’i destekliyor. Akdeniz’de de İsrail, Rum ve Yunan ekseniyle birliktedir.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
1 Yorum
Mustafa Özcan Arşivi