Mustafa Baştaş

Mustafa Baştaş

iş ve sosyal güvenlikte birliğe doğru

iş ve sosyal güvenlikte birliğe doğru

Vah­det ke­li­me an­la­mı ola­rak; bir­lik, be­ra­ber­lik ve da­ya­nış­ma için­de ol­ma an­la­mı­na gel­mek­te­dir. Ya­yın ha­ya­tı­na ye­ni baş­la­yan ga­ze­te­mi­zin bu kö­şe­sin­de iş ve sos­yal gü­ven­lik ko­nu­la­rın­da siz­ler­le bil­gi­le­ri­mi­zi pay­la­şıp siz­ler­den ge­len so­run­la­ra çö­züm öne­ri­le­rin­de bu­lu­na­ca­ğız. Siz­ler­le bir­lik, be­ra­ber­lik ve da­ya­nış­ma için­de ola­ca­ğız. 

İş ve Sos­yal Gü­ven­lik hu­ku­ku in­san­la­rı dün­ya­ya gel­me­den et­ki­le­me­ye baş­la­yan ve on­lar dün­ya­dan ay­rıl­dık­tan son­ra da ge­ri­de bı­rak­tık­la­rı ki­şi­le­rin ha­yat­la­rı­nı et­ki­le­yen en önem­li hu­kuk dal­la­rın­dan bi­ri­dir. Bu ne­den­le de de­ği­şen in­san ha­ya­tı­na uyum sağ­la­mak üze­re sü­rek­li bir de­ği­şim ve dö­nü­şüm içe­ri­sin­de­dir. Bu de­ği­şim ve dö­nü­şü­mün ta­ki­binin güç ol­ma­sı ve bu de­ği­şik­lik­le­rin doğ­ru­dan in­san­la­rın ha­ya­tı­nı et­ki­le­me­si ne­de­ni ile İş ve Sos­yal Gü­ven­lik Mü­şa­vir­li­ği mes­le­ği ge­liş­miş­tir. Biz­ler­de bu mes­le­ğin men­sup­la­rı ola­rak in­san­la­rı­mı­zın iş ve sos­yal gü­ven­lik ala­nın­da bil­gi­len­di­ril­me­si ve ya­şa­dık­la­rı so­run­la­rın çö­zü­mü gö­re­vi­ni ifa et­mek­te­yiz.

Son on yıl­da ül­ke­miz­de sos­yal gü­ven­lik ku­rum­la­rı tek ça­tı al­tın­da top­lan­mış; BAĞ-KUR, Emek­li San­dı­ğı ve SSK Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu adı al­tın­da bir­leş­ti­ril­miş­tir. Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu’­nun uy­gu­la­ma Ka­nu­nu olan 5510 sa­yı­lı Ka­nun ise 01.10.2008 ta­ri­hin­de yü­rür­lü­ğe gi­re­rek ha­ya­tı­mız­da bir­çok de­ği­şik­lik yap­mış­tır. Ör­ne­ğin sağ­lık hiz­met su­nu­mun­da bir­lik sağ­lan­mış, va­tan­daş­la­rı­mız di­le­dik­le­ri has­ta­ne­de te­da­vi hak­kı­na sa­hip ol­muş ve di­le­dik­le­ri ec­za­ne­den ilaç­la­rı­nı ala­bi­lir ha­le gel­miş­ler­dir. 

Yi­ne 1475 sa­yı­lı İş Ka­nu­nu­muz 2003 yı­lın­da çı­ka­rı­lan 4857 sa­yı­lı ye­ni İş Ka­nu­nu ile Kı­dem Taz­mi­na­tı baş­lık­lı 14. Mad­de­si ha­riç de­ğiş­ti­ril­miş­tir. 

Kı­dem Taz­mi­na­tı ile il­gi­li dü­zen­le­me ça­lış­ma­la­rı ise ha­len sür­mek­te­dir. Çün­kü tüm in­san­la­rı­mı­zın ha­ya­tı­nı et­ki­le­ye­cek böy­le­si­ne önem­li bir ko­nu­da uz­laş­ma sağ­lan­ma­dan dü­zen­le­me ya­pıl­ma­ma­sı yö­nün­de­ki Hü­kü­met ka­ra­rı son­ra­sın­da tüm çev­re­le­rin gö­rüş­le­ri­ni al­ma ve uz­la­şı sağ­la­ma ça­ba­la­rı de­vam et­mek­te­dir.

Geç­ti­ği­miz yıl­lar­da ya­pı­lan en önem­li dü­zen­le­me­ler­den bi­ri­de 6331 sa­yı­lı İş sağ­lı­ğı ve Gü­ven­li­ği Ka­nu­nun çı­ka­rıl­ma­sı­dır. Hız­la ge­li­şen ve dö­nü­şen ül­ke­miz­de in­şa­at ve altya­pı ça­lış­ma­la­rı­nın yo­ğun şe­kil­de de­vam et­me­si ve ni­te­li­ği iti­ba­rı ile teh­li­ke­li iş­le­rin bu tür in­şa­i iş­ler­de yo­ğun ola­rak bu­lun­ma­sı ne­de­ni ile iş gü­ven­li­ği ön pla­na çık­mış ve bu alan­da da çağ­daş ül­ke­ler dü­ze­yin­de dü­zen­le­me­ler ya­pıl­mış­tır. An­cak ka­nu­ni dü­zen­le­me­ler ve ön­lem­le­rin ya­nın­da ça­lı­şan­la­rın bu ko­nu­da eği­ti­mi­nin önem­li ol­ma­sı ne­de­ni ile şu an­da Mec­lis gün­de­min­de olan ye­ni bir ya­sal dü­zen­le­me ile tüm ça­lı­şan­la­ra mes­le­ki ye­ter­li­lik bel­ge­si al­ma zo­run­lu­lu­ğu ge­ti­ri­le­cek­tir. Bu bel­ge­nin alın­ma­sı sü­re­cin­de ya­pı­lan mas­raf­lar İş­siz­lik Fo­nu’n­dan kar­şı­la­na­cak, böy­le­ce ça­lı­şan­la­rın mes­lek sa­hi­bi ol­ma­sı ve iş­le­ri­ni bi­linç­li ola­rak yap­ma­la­rı sağ­la­na­cak­tır.

İş ve Sos­yal Gü­ven­lik ala­nın­da ya­şa­dı­ğı­nız her so­ru­nu biz­ler­le pay­la­şa­bi­lir­si­niz. Ve­re­ce­ği­miz ce­vap­lar siz­le­re yar­dım­cı ola­ca­ğı gi­bi si­zin du­ru­mu­nuz­da olan di­ğer in­san­la­ra da fay­da­lı ola­cak­tır. En gü­zel bil­gi­nin pay­la­şı­lan bil­gi ol­du­ğu­na olan inan­cı­mız­la Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu Mü­fet­tiş­li­ği, Sos­yal Gü­ven­lik Mer­kez Mü­dür­lü­ğü ve İş ve Sos­yal Gü­ven­lik Mü­şa­vir­li­ği gö­rev­le­rim sü­re­cin­de edin­di­ğim mes­le­ki bil­gi ve de­ne­yi­mi siz­ler­le pay­laş­mak ve siz­le­re yar­dım­cı ol­mak biz­le­ri onur­lan­dı­ra­cak­tır. Çün­kü biz bi­li­yo­ruz ki İn­sa­na Hiz­met Hak­ka Hiz­met­tir

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Mustafa Baştaş Arşivi