Mustafa Baştaş

Mustafa Baştaş

SGK Personeline Uzmanlık Kadrosu Verilmelidir

SGK Personeline Uzmanlık Kadrosu Verilmelidir

Ali isim­li oku­yu­cu­muz; “Sa­yın üs­ta­dım ya­zı­la­rı­nı­zı il­giy­le ta­kip edi­yo­ruz. SGK per­so­ne­li­nin uz­man­laş­ma­sı ile il­gi­li bir ya­zı ka­le­me alır­sa­nız se­vi­ni­rim. Ser­vis­le­rin da­ha ka­li­fi­ye ve eği­tim­li per­so­nel­le ça­lış­ma­sı­nın ku­ru­mun ge­le­ce­ği adı­na önem­li ola­ca­ğı­nı dü­şü­nü­yo­ru­m” di­ye­rek as­lın­da gön­lüm­de ya­ra olan bir ko­nu­ya de­ğin­me­mi­zi ta­lep edi­yor.

2004-2012 yıl­la­rı ara­sın­da 8 yıl hiz­met ver­di­ğim ve ben­ce Tür­ki­ye­’nin en kut­sal Ku­ru­mu olan Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu per­so­ne­li­nin ya­şa­dı­ğı çi­le­yi en iyi bi­len­ler­den ol­du­ğu­mu zan­ne­di­yo­rum.
Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu ça­lı­şan­la­rı iş­ve­ren­ler­den alı­nan prim­ler ve dev­let ta­ra­fın­dan ya­pı­lan kat­kı­la­rı hak sa­hip­le­ri­ne da­ğıt­tı­ğın­dan doğ­ru­dan kul hak­kı ile sü­rek­li kar­şı kar­şı­ya kal­mak­ta­dır­lar. Bir ta­raf­ta 77 mil­yon in­sa­nın hak­kı, bir ta­raf­ta iş­ve­ren­le­rin hak­kı di­ğer ta­raf­ta ise si­gor­ta­lı­la­rın hak­kı­nı bir­bi­ri­ne ge­çir­me­den hak da­ğıt­ma­nın uz­man­lık ge­rek­ti­ren bir iş ol­du­ğu tar­tış­ma­sız­dır.

SGK Per­so­ne­li Han­gi İş­le­ri Yap­mak­ta­dır?

SGK’­da iş­ve­ren iş­lem­le­ri­ni, ic­ra iş­lem­le­ri­ni, emek­li­lik iş­lem­le­ri­ni, si­gor­ta­lı tes­cil iş­lem­le­ri­ni, ge­çi­ci iş gö­re­mez­lik öde­me iş­lem­le­ri­ni, iş ka­za­sı ön in­ce­le­me iş­lem­le­ri­ni, sağ­lık ak­ti­vas­yon iş­lem­le­ri­ni, ge­nel sağ­lık si­gor­ta­sı iş­lem­le­ri­ni ve bu­ra­da sa­ya­ma­dı­ğı­mız bin­ler­ce ka­lem işi, on bin­ler­ce say­fa mev­zu­ata uy­gun ola­rak me­mur­lar yap­ma­ya ça­lış­mak­ta­dır. Bir­çok me­mur ken­di ça­ba­sıy­la yap­tı­ğı işi da­ha iyi ya­pa­bil­mek için ken­di­ni ge­liş­tir­me­ye ça­lış­sa da ma­ale­sef iş­lem yo­ğun­lu­ğun­dan ye­ter­li eği­tim za­ma­nı bu­la­ma­mak­ta ve ken­di­le­ri­ni ye­te­rin­ce ge­liş­ti­re­me­mek­te­dir­ler. Çün­kü sü­rek­li de­ği­şen ve bin­ler­ce say­fa­dan olu­şan ve faz­la­lı­ğı ka­dar ka­rı­şık ve an­la­şıl­maz bir mev­zu­at kül­li­ya­tı­na sa­hip ku­rum­da plan­lı bir eği­tim sis­te­mi de bu­lun­ma­mak­ta­dır.

Or­ta­la­ma 2 yıl­da bir çı­kan af ya­sa­la­rı SGK’­da se­fer­ber­lik an­la­mı­na gel­di­ğin­den af baş­vu­ru sü­re­si geç­tik­ten son­ra dep­rem ya­şan­mış bir şe­hir gö­rü­nü­mü­ne bü­rü­nen SGK mer­kez­le­ri ye­ni­den as­li iş­le­ri­ni yap­ma­ya yö­nel­se­ler de bi­rik­miş iş­ler dağ­lar gi­bi üst üs­te yı­ğıl­dık­ça ya­pı­la­bil­me ola­na­ğı da de git­tik­çe azal­mak­ta­dır. Tam iş­ler ru­ti­ne dö­ner­ken ye­ni­den bir ek iş çık­mak­ta ve ku­ru­mun per­so­ne­li­nin as­li işi­ni yap­ma­sı­na en­gel olun­mak­ta­dır.

SGK’da Ne Ya­pıl­ma­lı?

Ön­ce­lik­le SGK mev­zu­atı ba­sit­leş­ti­ril­me­li. SGK’­nın ge­lir top­la­ma iş­lem­le­ri prim­le­rin Sos­yal Gü­ven­lik Ver­gi­si­’ne dö­nüş­tü­rül­me­si ile Ge­lir İda­re­si Baş­kan­lı­ğı­’na dev­re­dil­me­li ve SGK’­nın mev­cut kad­ro­su­nun Sos­yal Gü­ven­lik Hiz­me­ti olan, emek­li­lik, ge­çi­ci iş gö­re­mez­lik, sağ­lık yar­dım­la­rı gi­bi ko­nu­lar­da uz­man­laş­ma­sı sağ­lan­ma­lı­dır. 

Tüm per­so­ne­le ku­rum için­de açı­la­cak Uz­man Yar­dım­cı­lı­ğı ve Uz­man­lık sı­nav­la­rı ile bu kad­ro­lar ve­ril­me­li ve ulus­la­ra­ra­sı stan­dart­lar­la be­lir­len­miş sa­yı­da her va­tan­daş için bir sos­yal gü­ven­lik uz­ma­nı tah­sis edil­me­li­dir. Şu an­da 3000 va­tan­da­şı­mı­za bir SGK per­so­ne­li düş­mek­te­dir. Eğer 25.500 SGK per­so­ne­li yal­nız­ca sos­yal gü­ven­lik hiz­me­ti ve­ren uz­man ki­şi­ler­den oluş­sa 3000 ki­şi­nin iş­lem­le­ri bir SGK uz­ma­nın­ca ya­pı­la­bi­lir. Tüm va­tan­daş­la­rı­mı­zın ai­le he­ki­mi ol­du­ğu gi­bi bir sos­yal gü­ven­lik uz­ma­nı ol­ma­lı ve tüm sos­yal gü­ven­lik iş­lem­le­ri biz­zat bu uz­man ta­ra­fın­dan ya­pıl­ma­lı ya da yap­tı­rıl­ma­lı­dır. 

SGK’­nın tüm iş­lem­le­ri elek­tro­nik or­ta­ma ta­şın­ma­lı ve va­tan­daş­la­rın SGK mer­kez­le­ri­ne git­me­den iş­lem­le­ri­nin ya­pıl­ma­sı esas ol­ma­lı­dır. En kı­sa za­man­da “Te­le­fon SGM’­le­r” ile “İn­ter­net SGM’­le­r” ku­rul­ma­lı­dır. Ama en önem­li­si bu iş­lem­le­ri ya­pan per­so­ne­lin ta­ma­mı­nın ala­nın­da uz­man­laş­ma­sı sağ­lan­ma­lı ve Sos­yal Gü­ven­lik Ku­ru­mu­’n­da ça­lış­ma­nın onur du­yu­la­cak bir ka­ri­yer mes­lek ha­li­ne gel­me­si sağ­lan­ma­lı­dır.

Ver­me­den al­mak Al­la­h’­a mah­sus­tur. SGK ön­ce­lik­le per­so­ne­li­ne ka­ri­yer mes­lek sa­hi­bi ol­ma im­kâ­nı­nı ver­me­li, öz­lük hak­la­rı­nı iyi­leş­tir­me­li­dir. Bu ya­pı­la­bil­di­ğin­de ül­ke­miz­de sos­yal gü­ven­lik hiz­me­ti­nin ka­li­te­si­nin ne­re­le­re ge­le­ce­ği­ni hep be­ra­ber gö­re­bi­li­riz. Çün­kü ben bi­li­yo­rum ki bun­ca im­kân­sız­lık ve be­lir­siz­li­ğe rağ­men Ça­nak­ka­le des­ta­nı­nı ya­zan­la­rın to­run­la­rı SGK’­da can­hı­raş ça­lış­ma­ya de­vam edi­yor ve o kah­ra­man­lar sa­ye­sin­de SGK hiz­met­le­ri 77 mil­yon in­sa­nı­mı­za ula­şa­bi­li­yor.

Va­tan­daş­la­rı­mı­za hak da­ğı­tan isim­siz kah­ra­man­la­rın hak­la­rı ve­ril­di­ğin­de çok da­ha ka­li­te­li hiz­met ve­re­cek­le­ri­ne olan inan­cım ile tüm SGK ça­lı­şan­la­rı­na ken­di adı­ma ve hiz­met ver­dik­le­ri 77 mil­yon va­tan­da­şı­mız adı­na son­suz te­şek­kür­le­ri­mi su­nu­yo­rum.

Önceki ve Sonraki Yazılar
YAZIYA YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum
Mustafa Baştaş Arşivi